Els millors regals TIC de Nadal

Els opinadors i col·laboradors de MetaData proposen des de robots fins a videjocs clàssics o serveis digitals com a imprescindibles en la llista d’obsequis del Tió i dels Reis d’Orient

Redacció

La programació, la creació de robots o la recuperació de videojocs clàssics no poden faltar entre els regals TIC de Nadal
La programació, la creació de robots o la recuperació de videojocs clàssics no poden faltar entre els regals TIC de Nadal | Cosmic Coding

Pensar en regals originals per Nadal i que no siguin les clàssiques joguines és tota una Odissea. Tant si es tracta de nens, com d’adults, que han demostrat tenir certa predilecció pels obsequis tecnològics. Per això hem consultat els opinadors i col·laboradors de MetaData perquè, a partir de la seva expertesa, ens recomanin propostes TIC perquè el Tió i els Reis d’Orient arribin amb idees engrescadores i diferents.

Les STEAM, des de ben petits

Fugim del tòpic: no, els robots no són només cosa d’adults. Així ho reivindica el director d'IGNITE Serious Play, Jordi Carrasco, que proposa animar els més menuts a canviar les clàssiques joguines per alternatives tecnològiques com Neuron Inventor Kit i Cosmic Coding, aptes per a majors de 6 anys.

El primer és un paquet amb mòduls magnètics que inclouen sensors, motors, connectors i altres elements perquè els nens i les nenes puguin construir des de gats que mouen la cua fins a guitarres elèctriques o plats de DJ. Tot això, seguint l’aplicació per fer-ho amè.

Imatge: Neuron Inventor Kit

La segona recomanació és ideal per introduir el món de la programació i el pensament computacional en la canalla amb conceptes bàsics de la llengua de codificació. El joc es basa en missions on els menuts han de recollir estrelles, de manera que aprenen mentre s’ho passen bé. I, a més a més, aprenen anglès.

Seguint aquesta línia, les membres de Young IT Girls aposten també per l’ús de les joguines com a vehicle per introduir les STEAM en la infància. La seva primera proposta és un autobús matemàtic per aprendre a comptar, sumar i restar, mentre que les altres dues recomanacions per al Tió i els Reis d’Orient són una codi-eruga per aprendre a programar i un robot per construir-lo amb les teves mans.

Imatge: Mattel

Aquest cuc està compost per nou peces que de colors i llums diferents. Segons com els nens les combinen, es mou cap a un costat o altre, balla o s’està quiet. La canalla s’encarrega de muntar les peces segons què volen que faci. En el cas del robot, l’objectiu principal és aprendre combinar les prop de 1.000 peces que el componen per decidir si el robot jugarà a pilota, conduirà o dispararà míssils.

Sortint de les joguines, i potser pensant ja en un públic adolescent i adult, un regal original pot ser una samarreta o dessuadora amb la frase “Soc la dona de la meva vida” que ha dissenyat la iniciativa Enginy-era. La seva directora i cofundadora, Sílvia Planella, també proposa les bosses STEAM que encoratgen les nenes a acostar-se a aquestes disciplines amb el missatge “Tu pots, ja ho saps! STE(A)M amb tu”. I per als regals d’empresa o grupals, res millor que el model “Feel the STEM power”.

Videojocs, que no faltin!

El director del Màster Universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la UOC, Joan Arnedo, té clar que el terme sostenibilitat també s’ha d’aplicar als regals de Nadal. Per aquest motiu, demana considerar adoptar una consola. I és que per un preu assequible, es poden trobar paquets amb aparells del passat i amb lots de jocs que divertiran tota la família. Ell mateix, afirma, va trobar l’any passat una Wii U per menys de 100 euros juntament amb el Mario Kart; i assegura que es pot trobar per 20 euros els quatre Just Dance o per 10 euros, el Minecraft. També aconsella fer una ullada a la GameCube, la qual qualifica de resistent i colorista per a la quitxalla. Una idea que compleix amb les 3R -reduir, reutilitzar i reciclar- i en suma una quarta: reparar.

Per als qui siguin reticents a això de regalar objectes de segona mà, sempre tenen l’opció de comprar-ne de nous. Aquí l’expert proposa obsequiar els amants dels videojocs amb Game & Watch: The Legend of Zelda. Els qui segueixen Nintendo i les seves franquícies des de fa temps, sabran de primera mà que es tracta d’un regal de col·leccionista que qualsevol voldria tenir a les mans. La companyia, que ha apostat per la reedició dels seus clàssics, va fer la primera aposta amb els jocs principals de Mario, i enguany ha decidit apostar per The Legend of Zelda.

Al ritme de la música

Com cada desembre, els tops amb les melodies de l’any no falten. Des de les més sonades, fins a les més criticades. Però pot haver-hi res més emocionant que un rànquing dels nostres propis gustos musicals? Amb el mateix format que les històries d'Instagram, Spotify et descobreix la música que t’ha acompanyat en els teus bons i mals moments. Quantifica, etiqueta i classifica la teva música, i fins i tot, la pinta de color per dotar-te d’una aura sinestèsica personalitzada.

Imatge: Spotify

El regal que et desitja la Innovation Manager del programa de transferència tecnològica The Collider de la Mobile World Capital, Roser Salvat, és un vespre en família amb els mòbils a les mans, un bon altaveu amb wifi i, a poder ser, davant del foc compartint els respectius retrats d'inquietuds i gustos musicals. Només cal actualitzar l’aplicació de streaming, accedir-hi, i a la mateixa portada, entrar a “Ja és aquí Wrapped 2021”. Els comentaris enginyosos i els somriures entre germans, pares i fills, estan garantits. Alegria per acabar l’any!

La digitalització d’una capsa de productes

Fa temps que les capses amb experiències, siguin viatges siguin àpats en restaurants, es van posar de moda. Amb el temps hem vist la proposta estendre’s a altres sectors com la cosmètica, els esports d’aventura, l’alimentació... i és precisament en aquest darrer on trobem la proposta del director acadèmic de l'ENTI-UB i l'IEBS, i soci consultor a Cookie Box, Oscar García Pañella: FinorBox. Aquesta empresa ha creat paquets i lots de Nadal basats en una xarxa de distribució de petits productors del camp amb idees de maridatges.

Imatge: FinorBox

Rere aquestes propostes, s’amaga un procés de digitalització de sectors com l’agrícola i el ramader, amb dificultats per accedir a les noves tecnologies. Arran la proposta de start-ups com FinorBox, els professionals de les TIC poden donar un cop de mà a la introducció de noves eines que revitalitzin aquests àmbits.