La falta de talent frena el creixement del sector TIC a Catalunya

El Baròmetre del CTecno assenyala que el 68,3% de les companyies pot incrementar la seva activitat si incorpora més professionals qualificats

Aida Corón

Un 40% dels enquestats preveuen millorar els seus resultats al final del 2020
Un 40% dels enquestats preveuen millorar els seus resultats al final del 2020 | Pixabay

Les empreses TIC de Catalunya es posen un aprovat amb un 6,54 sobre 10 en l'examen que s'han fet les 1.000 companyies que han participat en la 12a edició del Baròmetre del sector tecnològic que elabora anualment el CTecno. Han tingut un paper clau en la creació de solucions per alleugerir l'impacte de la covid-19 i el continuaran tenint de cara a la prevenció i detecció del coronavirus, però calen professionals per impulsar tota aquesta activitat. Segons l'informe, un 68,30% de les companyies té el convenciment de poder augmentar la seva facturació, tot i que amb un requisit: falta talent qualificat per cobrir la demanda de professionals.

En l'últim informe de la Barcelona Digital Talent, només a la capital catalana cal incrementar un 57% la bossa de personal amb coneixement tecnològics i digitals per incorporar a la indústria, especialment talent femení. Les dones representen menys del 10% de les posicions tècniques de les companyies.

Al tancament del 2019, el 72,49% de les empreses van tancar la facturació amb millors resultats que l'any anterior, i més d'una quarta part va incrementar els guanys per sobre del 5%. Les dades ratifiquen que el sector pot convertir-se en motor econòmic, les quals apunten que un 40% dels enquestats preveuen millorar els seus resultats a finals del 2020. "Cap altre àmbit ha crescut a aquest ritme, ja ocupem més gent que el sector de l'automoció junt", ha celebrat el conseller del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, qui ha reconegut el talent és "un fre per créixer més" i ha assegurat que no és un problema de formació de professionals, sinó "d'unes estructures de creació de talent que són més lentes que l'augment de la demanda".

Un 40% de les empreses TIC preveuen millorar els seus resultats a finals del 2020

En aquest sentit, ha assenyalat que les administracions públiques han intensificat esforços per treballar des dels nivells més inferiors del sistema públic per atraure les futures generacions del mercat laboral cap a les disciplines STEM, així com la captació de perfils d'altres sectors per reciclar-los i preparar-los per a les TIC. Una idea que ha reforçat el president del CTecno, Joan Ramon Barrera, que ha remarcat que es tracta de polítiques necessàries per "generar una repercussió a llarg termini" i dotar el sector de professionals per assegurar-ne la vitalitat. "Ara tenim molts programes, com el reskilling, que tindran un impacte a curt termini, però hem de pensar també en un futur més llunyà", ha insistit.

Suport per part de l'administració pública

Tant en l'impuls del talent com en la creació d'un marc que garanteixi el creixement del sector TIC, Barrera ha apel·lat a la importància d'una "col·laboració pública i privada". La darrera edició del Baròmetre conclou que el sector considera que les polítiques han tingut un impacte principalment en el foment de la innovació i en l'impuls d'infraestructures de connectivitat en el territori, mentre que s'ha notat menys repercussió en la creació d'una estratègia de ciberseguretat per a Catalunya i l'enfortiment de l'àrea de fires i congressos.

L'estudi assenyala que només el 50,2% de les empreses es presenten a licitacions públiques, les quals puntuen amb un 5,13 sobre 10. Una valoració sobre la qual Barrera ha apuntat que cal una acció conjunta "focalitzada en l'efecte multiplicador que provoca la innovació".

El sector TIC català comptava a finals del 2019 amb un total de 16.339 empreses, un 46% més que el 2011, i més de 124.000 treballadors, amb un creixement del 70% en vuit anys. En aquest mateix període, la facturació s'ha disparat un 26% fins a assolir els 18.325 milions d'euros. Actualment el sector suposa el 3,8% de la força laboral i genera un 7,8% del producte interior brut (PIB).