Una Barcelona TIC: ‘start-up’ o ‘corporate’?

La capital catalana es consolida com un dels ‘hubs’ tecnològics d’Europa i obre la porta al talent internacional que busca fer carrera en un ecosistema TIC en ple creixement

Categories:

Redacció

El tarannà emprenedor s'apodera de les TIC de Barcelona
El tarannà emprenedor s'apodera de les TIC de Barcelona | CC0

Feina en una start-up o en l’entorn corporate? El sector tecnològic ha estat protagonista en la pandèmia de la covid-19 per la seva capacitat de resposta a les noves necessitats de treball i atenció en remot, però també per la fabricació d’elements per fer front als malalts des dels centres sanitaris. Tot això ha disparat la seva activitat, que va tancar el 2020 amb una facturació de 21.609 milions d’euros i amb la previsió de mantenir el ritme frenètic en els pròxims anys. Especialment amb els fons Next Generation a l’horitzó, que han de promoure el llançament de nous projectes a favor d’una societat i una indústria més sostenibles.

Amb aquest context, trobar una posició laboral a les TIC amb bones condicions, bon sou i amb una projecció de creixement professional, està pràcticament assegurat. I Barcelona “no necessita promoure’s per captar talent”, ha afirmat el cofundador i CMO de Yego, Tim Ougeot, en el marc del Barcelona Talent-ed Summit, perquè “ja ofereix qualitat de vida i un ecosistema creixent”. I és que quan un treballador decideix traslladar-se a Catalunya, ho fa pensant en el futur. “Un no escull un indret per la feina del moment perquè no estem tota la vida a la mateixa empresa, busques una ciutat que t’ofereixi oportunitats a llarg termini”, ha afegit. Al tancament del 2020, Barcelona comptava amb 84.120 llocs de treball TIC, un 95% del total de Catalunya, segons el Digital Talent Overview 2021 elaborat per la Barcelona Digital Talent.

Però quina és la diferència entre treballar en una empresa emergent o en una gran companyia? “És parlar de dues espècies diferents”, ha sentenciat el director de Recursos Humans d’Amenitiz, Marcos Morea, “no competim contra les grans empreses perquè és molt diferent”. D’entrada, “cada dia hi ha un repte nou”, afirma, de manera que es treballa amb professionals amb habilitats i capacitats diferents. En aquest sentit, assegura que els negocis han de ser “flexibles tant amb les skills de l’equip com amb la presa de decisions”, i que això no és apte per a tothom: “Has de gaudir amb aquest estil de vida”. En el cas de l’àmbit corporate, defineix les ofertes laborals com “més avorrides i amb skills més polítiques i centrades en la capacitat d’influència”.

El teletreball "permet reclutar professionals qualificats, amb perfils específics i oferir feines adequades a les expectatives dels treballadors”

El sector TIC ja està patint les dificultats per trobar talent qualificat, així que posar la mirada al talent estranger és una solució per pal·liar les mancances a curt termini. En aquest sentit, l’aplicació del teletreball durant el confinament va obrir un terreny fins ara poc explotat. “Ens permet reclutar professionals qualificats, amb perfils específics i oferir feines adequades a les expectatives dels treballadors”, ha explicat Ougeot.

Traslladar la filosofia ‘start-up’ al ‘corporate’

El tarannà emprenedor té ganxo i les grans empreses ho saben. Creativitat, passió, agilitat, flexibilitat, diversitat... tots ells són adjectius que el món corporate sovint utilitza per definir-lo, i per identificar també els nous valors que volen incorporar. Es tracta d’habilitats, capacitats i una filosofia en general que “fomenta la transformació digital”, ha afirmat la directora del Global IT Hub de Nestlé a Barcelona, Cristina Ghetti, qui ha ratificat que la companyia es troba actualment en ple procés d’incorporar nous professionals per enfocar el canvi. Per això ha reconegut que, quan el talent que l’àmbit corporatiu fitxa es troba en les llistes del més demandat, vol dir que “ho estàs fent bé i respons a les necessitats reals del mercat”.

Barcelona té un ecosistema TIC creixent que permet oferir oportunitats laborals a llarg termini i escalar posicions en empreses diferents

Per combatre la fuga de professionals cap a negocis emergents o cap als competidors, la clau és la retenció. Així ho ha apuntat el director de Centres Tecnològics d’Ocado Technology, Guillem Vila, qui ha remarcat que per atraure, calen bones referències: “La gent aplica si sap que estarà bé. Els desenvolupadors parlen amb desenvolupadors, i han d’estar contents i sentir-se alineats amb l’empresa”. I ha lligat aquest factor amb el salari, el qual considera una commodity on entra en joc la retribució emocional. “Cal pagar bé, però també cuidar els altres beneficis que pots oferir, i fer que l’equip se senti bé amb el propòsit i la tecnologia que crees”, ha apuntat.

Com a representants de l’entorn corporatiu, ambdós han reconegut que cal copiar la filosofia start-up tant per captar professionals com per abordar amb èxit la transformació interna per adaptar-se als nous mercat i societat.