20 entitats internacionals reclamen als Estats blindar la protecció en línia dels menors
La resolució demana prohibir pràctiques de manipulació i reforçar la formació sobre drets digitals
Categories:
Fins a 20 entitats públiques de diversos països, entre les quals es troba l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), han impulsat conjuntament una resolució internacional per garantir els drets digitals dels infants. El text reconeix que els menors necessiten una protecció especial a la xarxa i considera que la seva privacitat és essencial per garantir la seva dignitat, seguretat i empoderament. És per això que els autors reclamen als estats el desplegament de normatives que evitin pràctiques que els puguin manipular o perjudicar.
Entre les accions plantejades pels impulsors, destaca la introducció de normatives que prohibeixin pràctiques que manipulin els menors o que tinguin com a objectiu influir indegudament en el seu comportament de manera que els pugui perjudicar. Les autoritats també reclamen que es promoguin normatives per prohibir l'ús o la transmissió a tercers d’informació de menors amb finalitats comercials o publicitàries, així com les pràctiques de màrqueting que puguin animar-los a proporcionar dades personals.
La resolució impulsada per l'APDCAT alerta sobre el rastre digital de les nostres accions a la xarxa
El document posa especial atenció a la importància que la informació en línia té en la creació de la identitat digital de les persones, que tenen un efecte present, però també futur. En aquest sentit, els impulsors remarquen que totes les accions virtuals deixen rastre, de manera que no se’n pot perdre el control, ja que altres persones podrien fer-ne un ús no consentit. La resolució també apunta els perills per a la integritat física i psicològica que poden derivar-se d’episodis com el ciberassetjament i l’odi en línia, pràctiques a les quals els infants s’exposen a internet. Segons l’APDCAT, els menors són més vulnerables perquè que “poden ser menys conscients dels riscos”.
Més recursos formatius
Una altra de les demandes del text és la creació i distribució de recursos educatius actualitzats i específics per conscienciar a menors, joves, progenitors, personal docent i escoles. Aquests materials han d’estar centrats en com exercir a la pràctica els drets digitals a les xarxes socials i plataformes, mitjançant procediments de queixa o supressió de contingut accessibles i adequats.
Pel que fa als progenitors i tutors legals, la resolució vol servir per fomentar el seu compromís perquè respectin els interessos i la privacitat dels menors. Destaca la necessitat que quan els adults exerceixin els drets digitals en nom dels menors, ho facin tenint en compte únicament els millors interessos per aquests, el dret al desenvolupament, a la no discriminació i el dret a ser escoltat.