Creen la primera plataforma digital per monitorar les malalties amb mobilitat reduïda

Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i The Collider impulsen la companyia Ephion Health per aplicar la intel·ligència artificial en l’avaluació sanitària

Categories:

Redacció

Ephion Health monitora l'estat de salut de pacients amb malalties que repercuteixen la mobilitat
Ephion Health monitora l'estat de salut de pacients amb malalties que repercuteixen la mobilitat | Eurecat

El centre tecnològic Eurecat, l'Hospital Sant Joan de Déu i The Collider han creat la companyia Ephion Health per comercialitzar la primera plataforma digital que monitora l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat. La plataforma es basa en l’ús d’algoritmes que avaluen les variables recollides per sensors biomecànics i fisiològics i generen un índex per conèixer l’estat de salut de cada persona. La informació es recull mitjançant una aplicació mòbil i s’emmagatzema en els servidors de la companyia anònimament.

Actualment, per mesurar la mobilitat i la capacitat funcional s'utilitzen qüestionaris on els pacients poden puntuar les seves facultats. Aquestes opinions són útils per als professionals de la salut, però presenten limitacions pel seu caràcter subjectiu. Per tal d'obtenir dades més objectives sobre la mobilitat i capacitat funcional dels pacients també es duen a terme tests funcionals. En un, el pacient camina per un passadís de l'hospital i el clínic en valora la seva mobilitat. Aquests tests són àmpliament utilitzats en la investigació i la cura clínica, però continuen presentant un grau de subjectivitat, no són totalment precisos, requereixen la col·laboració òptima del pacient i s'han de realitzar a l'hospital davant la presència d'un avaluador clínic.

Imatge: Eurecat

L'objectiu d'Ephion Health “és ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades amb la plataforma”, per la qual cosa s'han engegat dos nous estudis clínics amb pacients de malalties neuromusculars als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i Sant Joan de Déu i un tercer pilot en col·laboració amb Quirón Salud per monitorar el risc de caigudes de gent gran, avança el CEO d'Ephion, Quique Llaudet.

Validada amb pacients de distròfia muscular de Duchenne

La plataforma d'Ephion Health va ser desenvolupada i validada amb pacients de distròfia muscular de Duchenne (DMD) a l'Hospital Sant Joan de Déu, dins del projecte europeu 6MWT+ (The Six Minutes Walk Test Plus System) gràcies al suport financer, formació i accés a la xarxa europea d'innovadors d'EIT Health, la major comunitat d'innovadors líders en l'àmbit de la salut, que compta amb el suport de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea.

Aquesta malaltia genètica afecta sobretot homes i provoca la pèrdua progressiva de massa muscular, per la qual cosa els pacients de DMD experimenten una disminució gradual de la mobilitat. S'estima que a Europa hi ha uns 40.000 pacients que pateixen aquesta distròfia.

Imatge: Eurecat

Gràcies a l'ús de la plataforma d'Ephion Health, el personal mèdic va poder seguir l'evolució dels pacients de manera més precisa i sensible, permetent un tractament més personalitzat i eficaç. La plataforma d'Ephion Health per al seguiment de pacients de DMD ja ha estat validada clínicament i està en procés de certificació, per la qual cosa estarà disponible al mercat en els propers mesos.