Intel·ligència artificial per dir adeu a les burilles de les platges

El robot BeachBot utilitza la IA per aprendre a detectar restes de cigarretes i recollir-les

Categories:

Redacció

BeachBot usa la intel·ligència artificial de Microsoft per aprendre a detectar les burilles i recollir-les
BeachBot usa la intel·ligència artificial de Microsoft per aprendre a detectar les burilles i recollir-les | Cedida

Cada any es llencen més de 4,5 bilions de burilles en diferents paratges naturals de tot el món, un gest incívic, perillós i nociu. Als boscos, poden provocar incendis, i a les platges, els microplàstics i filtres contenen amb més de 30 substàncies químiques contaminen l’ecosistema quan entren en contacte amb l’aigua. Precisament les zones costaneres són els indrets on més burilles es troben, les quals poden trigar 14 anys a desintegrar-se. Davant d’aquest escenari, els holandesos Edwin Bos i Martijn Lukaart de la consultora TechTIcs han creat un robot anomenat BeachBot que les detecta i extreu de les zones de platja, encara que estiguin enterrades sota la sorra.

Per entrenar l'algorisme i millorar la precisió a l'hora d'identificar les burilles, TechTics ha posat en marxa un projecte col·laboratiu amb l'objectiu de recopilar milers de fotos de deixalles escampades en l'entorn marí. Per reunir el material, els holandesos han usat Microsoft Trove, una app que connecta els desenvolupadors de la intel·ligència artificial amb els fotògrafs per intercanviar imatges i remunerar els autors amb 25 cèntims per cadascuna d’elles.

Netejar l’entorn i frenar l’impacte ambiental

BeachBot té uns 80 centímetres d'ample, es desplaça per la sorra sobre quatre rodes i porta a bord dues càmeres. Una apunta cap amunt, per obtenir una visió general de l'entorn i permetre-li una navegació precisa, evitant així persones i objectes. L'altra està orientada directament cap al sòl per reconèixer els objectes que troba al seu pas.

Quan localitza una burilla, BeachBot utilitza unes pinces robòtiques per recollir-la i guardar-la en el seu interior. Més tard, tot el material recollit es buida en un contenidor d'escombraries, des d'on pot tractar-se de manera adequada per evitar el seu impacte en l'entorn natural. El prototip funciona amb bateria i, de moment, té una autonomia aproximada d'una hora.

BeachBot incorpora unes pinces per recollir les burilles | Fotografia: Cedida

Ara TechTics està creant  dos robots més petits perquè serveixin d'ajudants i se centrin només en la detecció de deixalles. L'objectiu és que, juntament amb BeachBot, funcionin com un trio. Els de dimensions més reduides s'encarregaran de detectar les burilles i es comunicaran amb BeachBot (o altres vehicles destinats a la neteja de platges, com per exemple uns tractors) per sol·licitar la seva recollida enviant la seva ubicació exacta.