Barcelona engega un pilot per provar l’ús de robots en la millora de l’atenció a la gent gran

Misty II té la missió d’acompanyar les persones que viuen soles i ajudar-les en les tasques quotidianes del seu dia a dia

Categories:

RedaccióACN

Misty II és el robot que l'Ajuntament de Barcelona vol portar a les llars de la gent gran
Misty II és el robot que l'Ajuntament de Barcelona vol portar a les llars de la gent gran

"És el futur". Així es refereix Margarita Fernández al Misty II, un robot dissenyat per l'empresa lleidatana Grup Saltó que des de fa dos mesos li fa companyia a casa seva. Ella és un dels tres usuaris de Drets socials que participen a la prova pilot engegada per l'Ajuntament de Barcelona per estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d'aquest tipus pot ajudar a millorar l'atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva. Estava previst que comencés el febrer del 2020 i es pretenia fer-la en una vintena de llars diferents, però amb la pandèmia es van endarrerir i de moment s'ha fet en tres cases diferents, tot i que es planeja provar-ho durant les properes setmanes en una desena llars més.

El contacte amb el robot és ben senzill: quan s'activa, es dirigeix a un punt concret del menjador des d'on pot detectar on és la seva interlocutora, es presenta i li pregunta com està. Misty II també li fa recordatoris com ara cites mèdiques, quan ha de prendre's medicaments o bé l'hora d'anar a dormir, i és capaç de respondre quin temps fa o qüestions de coneixement general. Un cop ha acabat la interacció, Misty II torna al seu punt base, on es carrega.

Font: ACN

Dispositius amb funcions terapèutiques

En els 60 dies de convivència amb un ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent), Fernández assegura a l’ACN que l'ha ajudat molt i li ha fet la vida "més agradable". "El futur és aquest, esperem que doni bon resultat", confia, i és que en una fase posterior, l’Ajuntament preveu ampliar la iniciativa fins a 50 persones grans més que visquin soles. També s'intentarà integrar-hi més dispositius digitals perquè actuï com a assistent personal universal i a la vegada tingui funcionalitats terapèutiques adaptades a cada situació personal particular. Es calcula que aquest projecte tindria un pressupost addicional d'uns 180.000 euros.

Aquest projecte és una de les aplicacions pràctiques sorgides de la convocatòria del repte 'Com millor la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia', llançat pel Mobile World Capital Barcelona. El projecte ha rebut 100.000 euros per comprovar la seva eficàcia en un entorn real.

Etiquetes