IPhone 12 i la resta de models obsolets després de l’última actualització d’iOS

L’OCU assenyala els telèfons mòbils que han empitjorat el seu rendiment i reclama compensacions a Apple

Categories:

Redacció

IPhone 12 i la resta de models obsolets després de l’última actualització d’iOS
IPhone 12 i la resta de models obsolets després de l’última actualització d’iOS | Karolina Grabowska (Pexels)

Les darreres actualitzacions del sistema operatiu iOS han provocat diferents problemes de rendiment en alguns models de telèfons mòbils d’Apple. En concret, els iPhone 12, iPhone 11, iPhone 8 i iPhone XS s’han vist afectats per les versions 14.5, 14.5.1 i 14.6 del programari. Aquesta és l’acusació que fa l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) espanyola, que juntament amb diverses associacions europees de consumidors ha demanat explicacions a la companyia nord-americana pels informes publicats per diversos mitjans de comunicació que alerten sobre l’obsolescència programada dels dispositius.

Segons informa l’OCU en una nota de premsa, les noves versions del sistema operatiu han provocat una reducció “dràstica” de la velocitat de processament dels telèfons. L’associació també notifica que les bateries dels dispositius assenyalats s’esgota més ràpidament després de les últimes actualitzacions. El passat 9 de juliol, l’organització va enviar una carta conjunta al gegant tecnològic amb la intenció “d’iniciar un diàleg amb Apple per a establir la millor manera de compensar als consumidors”. Ara per ara, però, la companyia no ha emès cap resposta, raó per la qual l’entitat de consumidors es planteja acudir als tribunals.

Aquesta no és la primera vegada que l’OCU reclama una resposta a Apple per qüestions relacionades amb l’obsolescència programada. El 2020, l’organització es va aliar amb altres entitats per presentar demandes col·lectives a Bèlgica, Itàlia, Portugal i Espanya per la baixada de rendiment de la gamma de dispositius d’iPhone 6 després de les actualitzacions 10.2.1 i 11.2.0 d’iOS. La resolució d’aquests casos encara es troba per determinar en els diferents tribunals de cada Estat.

Els efectes de l’obsolescència programada

“El desgast excessivament ràpid dels iPhone després de les actualitzacions impulsades per Apple no només és injust per als consumidors, sinó que fa mal al medi ambient”, assevera l’organització d’usuaris en el seu comunicat de premsa. Segons la Fundació Mundial del Reciclatge, el 2019 es van generar 53,6 milions de tones de productes tecnològics en desús, una xifra que creix un 21% respecte al 2018 i que situa els residus electrònics com l’amenaça més gran del planeta. Els telèfons mòbils són un percentatge important d’aquest excedent, i és per això que el Govern de la Generalitat ha impulsat recentment diverses accions per promoure’n el seu reciclatge.