Els residus electrònics són una de les grans amenaces del planeta

Categories:

Redacció

Els residus electrònics són una de les grans amenaces del planeta
Els residus electrònics són una de les grans amenaces del planeta | Agències

Els residus electrònics ja són l’amenaça més gran pel planeta. Segons la Fundació Mundial del Reciclatge, el 2019 la humanitat va generar 53,6 milions de tones de productes tecnològics en desús, un 21% més que l’any anterior. Es tracta de telèfons mòbils, frigorífics, televisors, microones, pantalles... una enorme quantitat d’aparells que ens envolten dia a dia i que generen un impacte mediambiental i en la salut de les persones. El principal problema, tal com assenyalen les autoritats, és posar-hi fre i trencar amb la previsió que diu que el 2050 el volum de ferralla anual es doblarà.

Una solució és donar una segona vida als aparells. La plataforma Back Market assegura que, amb un tractament adequat, es podria arribar a reutilitzar entre el 70% i el 90% dels residus electrònics. Aquesta pràctica permet reduir la vida útil dels dispositius i electrodomèstics, disminuir el consum de recursos i energia, i no recórrer al reciclatge com a únic sistema. “Reutliltzar un ordinador és fins a 20 vegades més eficient des del punt de vista energètic”, comenta el CEO i cofundador, Thibaud Hug.

Components perillosos

La companyia posa en relleu que bona part dels residus es porten a abocadors il·legals o són exportats i tractats irregularment per extreure’n materials valuosos i vendre’ls. També destaca que alguns dels components que formen els aparells són perillosos, com les bateries d’ions de liti, el cadmi, el plom i el mercuri, els productes químics ignífugs i l'àcid corrosiu que s'utilitzen en la seva fabricació, tots ells, necessiten un tractament especial que no es dona en aquests espais.

També s’han de tenir en compte els metalls preciosos. Encara que individualment poden ser quantitats petites, en conjunt constitueixen una suma important que s'acumula ràpidament. Es calcula que l'or dels residus electrònics del món equival a l'11% de la quantitat total que s'extreu d'aquest metall cada any.

Encara que segons els experts encara queda molt a millorar en la gestió d'aquests residus, Espanya és un dels països europeus que més fomenta la reutilització de dispositius electrònics. Segons Back Market, la llei actual sobre el tractament d'aquests productes prioritza el recondicionament enfront dels processos de reciclatge.