El Govern promou el reciclatge de telèfons mòbils

L’executiu inicia una campanya de conscienciació mediambiental amb una prova pilot de recollida de dispositius antics a les capitals de província

Categories:

ACN

S'instal·larà un punt de recollida de mòbils antics a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida
S'instal·larà un punt de recollida de mòbils antics a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida

El 2019 es van generar més de 53 milions de tones de residus electrònics, l’impacte mediambiental dels quals ja és una de les amenaces més grans del planeta. Una de les fonts d’aquest fenomen són els telèfons mòbils en desús, raó per la qual el Govern impulsarà una campanya per tal de promoure la participació dels consumidors i les empreses en la reutilització d'aquests aparells. Aquesta iniciativa comptarà amb una prova pilot de recollida de telèfons mòbils a quatre establiments de telefonia del territori per incentivar-ne el reciclatge.

En concret, s’instal·larà un punt de recollida a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, en els quals es dividiran els aparells recaptats entre aquells que són aptes per la reutilització i els que es destinaran al reciclatge. En el primer cas, els dispositius seran tractats amb diverses tecnologies per allargar-ne la vida útil. L'any 2020 es van vendre a Catalunya 2,5 milions de dispositius mòbils, una mitjana de cinc mòbils per minut, mentre que les quantitats de dispositius recollits és molt reduïda, malgrat que no existeixen recomptes oficials al respecte. La campanya, gestionada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i finançada pel Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), pretén donar "una segona vida" a aquests aparells o als seus components i conscienciar la ciutadania dels beneficis ambientals i socials que això comporta.

La normativa de residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) ja estableix que els establiments especialitzats en la venda de telefonia mòbil han de comptar amb un servei adequat de recollida i gestió d’aparells antics, però la Generalitat vol incrementar-ne l’ús per part de la ciutadania. Un dels focus per aconseguir-ho serà la incidència en els beneficis mediambientals que s’aconsegueixen a través del reciclatge dels aparells: la majoria dels materials amb què es fabriquen aquests productes provenen de recursos naturals no renovables, i es calcula que la reutilització d'un telèfon mòbil permetria estalviar 400 litres d'aigua, 40 kg de matèries primeres i 30 kg de diòxid de carboni. En línia amb aquesta prova pilot, el passat mes d'abril els departaments d'Acció Climàtica i de Cultura ja van iniciar una campanya de promoció de la recollida selectiva i el reciclatge d'aparells elèctrics i electrònics a través de 68 biblioteques de la xarxa pública de Catalunya.