La solució catalana per traçar els moviments dels assistents en grans esdeveniments
La Fundació i2cat, Fira de Barcelona i Tic Salut Social creen una tecnologia que ofereix informació de posició exacta de les persones cada 10 segons
Categories:
El Mobile World Congress ha estat l’escenari per a la presentació d’un sistema d’Ultra Wideband, un sistema que permet traçar els moviments dels assistents en grans esdeveniments en espais tancats, com fires o concerts, i localitzar els contactes estrets en cas de positiu per covid-19. El mecanisme funciona amb un tag que porten els tots els assistents, un element que ja incorporen els telèfons de gamma alta. Aquest envia senyal a les antenes repartides pel reciente i ofereix informació amb un radi de precisió de 20 centímetres sobre la posició exacta de les persones cada 10 segons.
La tecnologia, desenvolupada per la Fundació i2cat, Fira de Barcelona i Tic Salut Social, ja s’ha testat en una prova pilot en la tercera jornada de la fira de telefonia. Els assistents han utilitzat prototips de tags de la mida d’una acreditació, els quals es connecten amb les antenes instal·lades arreu del recinte com si es tractessin d’un GPS amb un abast aproximat de 80 metres. Aquest monitoratge facilita, entre altres, la identificació de dues persones que es troben massa a prop per tal d’activar una alarma des del control central i avisar-les si porten juntes més de 15 minuts. El seu ús està pensat també a posteriori per identificar els contactes estrets de possibles positius.
El director de Serveis de Recintes de Fira de Barcelona, Marc Serra, ha explicat que des del primer moment que es va confirmar l'anul·lació del MWC2020 van buscar al mercat una solució com aquesta però en no trobar-ne cap de "fiable" es va decidir crear-la. La solució creada pels organismes catalans, segons el director de la Fundació i2Cat, Josep Paradells , que el seu valor afegit es troba en la precisió que ofereix i que ajuda a detectar falsos positius i negatius entre persones estretes.
Portar la tecnologia a nous entorns
El repte al qual s’enfronta ara el projecte és la implementació de la tecnologia en altres entorns com els centres sanitaris, on també poden ajudar a localitzar els equips de desfibril·lació o reanimació. Segons ha apuntat el director de la Fundació TIC Salut Social, Josuè Sallent, “els hospitals són llocs tremendament complexes" i l’objectiu és "generar un bon producte per a totes les institucions".
El MWC 2022 serà un altre dels esdeveniments multitudinaris que preveu aplicar el sistema Ultra Wideband, tot i que encara no està confirmat.