El 5G facilita l’atenció d’emergències al mar
La Mobile World Capital impulsa un projecte per compartir informació i realitzar ecocardiografies en llocs remots
Categories:
La tecnologia aplicada a la salut és una de les protagonistes del Mobile World Congress (MWC). Una de les solucions que s'ha presentat en el segon dia de fira és la prova pilot per millorar l'assistència mèdica en llocs remots com el mar, impulsada per la Mobile World Capital Barcelona, a través de la iniciativa 5G Barcelona.
El sistema s’ha mostrat al públic de la fira amb una recreació d’un menor que pateix una emergència cardíaca en una embarcació prop del Port de Barcelona. El nen porta un dispositiu pediàtric subcutani, que dona el senyal d'alerta al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) quan detecta una anomalia en els seus ritmes cardíacs. Gràcies a aquest avís, el SEM pot activar el protocol per a aquests casos. L'alerta també arriba al servei de cardiologia de Sant Joan de Déu, que truca la família per conèixer de primera mà la situació. Un cop l'ambulància del SEM arriba al port, l'equip mèdic es trasllada cap a la golondrina amb una embarcació de Salvament Marítim.
Per realitzar l'assistència, el SEM es posa en contacte amb Sant Joan de Déu a través d'una tauleta d'alta resolució amb 5G, transmetent dades en temps real aconseguint estabilitzar al pacient. Posteriorment, gràcies a l'ecògraf ultraportàtil Philips Lumify i un mòbil 5G que s'utilitza com a router, es realitza una ecocardiografia per valorar amb més detall el seu estat de salut.
Un cop es trasllada el nen a l'hospital, els especialistes ja tenen molta més informació, una circumstància "crítica" en les situacions d'emergències. "En una situació d'emergències la primera resposta és crítica", ha recordat el conseller delegat de la Mobile World Capital, Carlos Grau en la presentació de la prova pilot.
El 5G pot “marcar la diferència”
Preguntats sobre quan es podria generalitzar l'ús d'aquesta tecnologia, els responsables del Sistema d'Emergències Mèdiques i de l'Hospital de Sant Joan de Déu han assegurat que "serà una realitat d'aquí a molt poc temps". "Demà ho podríem fer. Tota la tecnologia ja existeix i està funcionant", ha dit Antoni Encinas, director general del SEM.
En la mateixa línia, Georgia Sarquella, pediatra especialista de Cardiologia Infantil a l'Hospital de Sant Joan de Déu, ha assenyalat que el centre mèdic ja té "una antena 5G funcional" i pot oferir un servei de monitoratge en els casos més greus, que "marca la diferència". "El 5G és una realitat a Sant Joan de Déu", ha indicat.
També participen en el projecte Vodafone, el Port de Barcelona i la Societat de Salvament i Seguretat Marítima (SASEMAR), amb la col·laboració de Philips i Biotronik i el Govern.