El 5G protagonitza l’arrencada d’un Mobile a mig gas

Els hologrames i la conducció remota de cotxes i barques demostren el potencial del 5G en una fira dinamitzada per les ‘start-ups’

RedaccióACN

La conducció remota de cotxes o barques ha protagonitzat les aplicacions més vistoses del 5G mostrades al MWC
La conducció remota de cotxes o barques ha protagonitzat les aplicacions més vistoses del 5G mostrades al MWC | Lluís Sibils (ACN)

Aquest dilluns ha suposat el tret de sortida del Mobile World Congress 2021, la catorzena edició des de la seva arribada a Barcelona i la primera després de la pandèmia. Un congrés que s’ha vist afectat per la situació sanitària, com ja preveien les estimacions d’assistència, i que ha ocupat només tres dels vuit pavellons del recinte Gran Via de la Fira de Barcelona. L’esdeveniment, amb estands molt més reduïts i una assistència limitada, ha destacat durant el seu primer dia per les demostracions d’aplicacions pràctiques del 5G i pel protagonisme de les start-ups al 4 Years For Now (4YFN), el congrés paral·lel d’empreses emergents que enguany comparteix espais amb el MWC.

“Hem estat un país industrial i ara volem també ser un país digital", ha expressat el conseller de Polítiques Digitals i vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, en la inauguració del congrés. "Teníem molt clar que el Mobile 2021 havia de ser una realitat, amb seguretat i com a símbol de la recuperació de la vida a mesura que anem vencent la covid-19", ha afegit el president del Govern, Pere Aragonès, que ha assenyalat que Catalunya vol esdevenir ara "la capital mundial del 5G".

Una fira marcada pel 5G

La cinquena generació d'estàndards de telecomunicacions ha tornat a marcar aquesta edició del MWC, tant pel que respecta als dispositius que l'incorporen com a les aplicacions en sectors com la salut o la mobilitat. En aquest sentit, l’empresa catalana Newtonlab Space ha mostrat Portl, una tecnologia d’hologrames 5G desenvolupada en col·laboració amb Vodafone i Mobile World Capital Barcelona. "Serem capaços de teletransportar persones d'una punta a l'altra del món", assegura el director creatiu de la companyia, Roger Belso, qui destaca el gran potencial de la seva tecnologia en àmbits com la salut, l'educació o el turisme.

Els hologrames de Newtonlab Space han estat una de les demostracions del potencial del 5G al MWC | Foto: Albert Cadanet (ACN)
Els hologrames de Newtonlab Space han estat una de les demostracions del potencial del 5G al MWC | Foto: Albert Cadanet (ACN)

Malgrat l’absència física de grans multinacionals com Nokia, Sony, Intel, Lenovo o Qualcomm, empreses com Orange o Huawei sí que han comptat amb el seu estand propi a la fira. L’operadora francesa ha demostrat el potencial del futur de la connectivitat amb una instal·lació que permetia controlar de manera remota una barca situada al port de València amb una resposta de mil·lèsimes de segons. Per la seva banda, el fabricant xinès ha mostrat el sistema operatiu Harmony, l’alternativa a l’Android de Google que ja es pot trobar en el rellotge intel·ligent Huawei Watch 3, i també diverses aplicacions basades en l’ultraautomatització, la connexió intel·ligent o el multi-cloud.

Com ja és habitual, el Govern ha comptat també amb un estand propi al MWC, en el qual acull a 56 empreses, centres tecnològics i entitats catalanes. L’esdeveniment protagonista de l’espai, però, ha estat l’exhibició d’un vehicle de conducció remota gràcies a la tecnologia 5G. La demostració ensenya una assistència en temps real d'un conductor amb problemes de visió per un accident químic, en la qual l’operària a qui es demana ajuda estableix comunicació amb el conductor, comprova la seva indisposició i pren el control del vehicle. Segons explica el director general d'Innovació i Economia de la Generalitat de Catalunya, Dani Marco, la mostra representa un projecte que començarà a provar-se en un any i mig a les carreteres catalanes, tot i que la seva implementació serà “llarga” i no serà una realitat fins a la pròxima dècada.

Les ‘start-ups’ dinamitzen el congrés

Els passadissos i estands mig buits de les grans marques han contrastat amb la gent que acudia a les parades de les start-ups al congrés 4YFN, que ha deixat enguany la tradicional seu al recinte de Fira de Montjuïc per integrar-se al MWC. L’esdeveniment dedicat a les companyies emergents acull en aquesta edició fins a 42 iniciatives empresarials, i ha aprofitat l’arrencada de la fira per donar protagonisme a dos casos d’èxit nascuts al Principat: Ona Therapeutics i Wallbox.

El congrés paral·lel per a les 'start-ups', el 4YFN, mobilitza el públic del MWC i compta amb 42 iniciatives catalanes

Ona Therapeutics és l’empresa catalana del sector de la biotecnologia que més diners ha aconseguit captar en inversions durant el 2020, un total de 30 milions d’euros. “La transferència de tecnologia és un procés molt difícil, perquè has de tenir coneixements acadèmics i empresarials”, opina la CEO i fundadora de l’empresa, Valerie Vanhooren. D’origen belga, l’emprenedora va decidir iniciar la seva start-up a Barcelona per raons científiques, i confia en el potencial de la capital catalana en el sector de la biotecnologia: “Catalunya té una bonica combinació entre ciència i inversió empresarial. Confio que d’aquí a 10 anys puguem competir amb Bèlgica”, assevera.

Per la seva banda, Wallbox és un exemple de creixement accelerat. Nascuda amb la intenció de desenvolupar un endoll intel·ligent que permet optimitzar la càrrega de vehicles i gestionar l’autoconsum a les llars, la companyia ha esdevingut el primer “unicorn” català (empresa valorada en més de 1.000 milions d’euros) i el tercer a Espanya, i aquest mes de juny s’ha estrenat al NASDAQ nord-americà. “Volem convertir-nos en el centre energètic de les llars”, assegura el confundador i CEO de Wallbox, Enric Asunción, qui considera que la clau del seu èxit és “l’alineació i el focus” en els objectius que s’han marcat.