La inversió en ‘start-ups’ de salut catalanes supera els 200 MEUR el 2020
Un informe de Biocat i CataloniaBio & HealthTech mostra un creixement que gairebé duplica la inversió de 2019
Categories:
Les start-upsde salut de la BioRegió de Catalunya han aconseguit sumar 226 milions d’euros d’inversió durant el 2020, d’acord amb l’informe presentat aquest dimarts per Biocat i CataloniaBio & HealthTech. Es tracta de la xifra més alta de tota la seva història, que gairebé duplica els 123 milions aconseguits el 2019, l’anterior màxim històric.
El finançament provinent de capital risc ha estat la principal font d’inversió, acumulant 140 milions d’euros. En total s’han dut a terme 41 operacions, un 58% més respecte al 2019. “Aquestes xifres reforcen la convicció del potencial d’escalat de l’ecosistema al nivell d’altres països europeus”, exposa Jordi Naval, director general de Biocat, qui també creu que “no hi ha cap motiu per no ser ambiciosos i pensar que podem assolir xifres d’inversió similars i aspirar a atreure series A”.
El 62,2% del capital risc aixecat compta amb la participació d’inversors internacionals, que estan presents en quatre de cada 10 rondes de finançament i s’han multiplicat per cinc respecte el 2015, passant de 14 a 73 inversors el 2020. En aquest sentit, Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech, assenyala que “el creixement continuat de la inversió internacional confirma la qualitat dels pipelines, els models de negoci i els equips que lideren les start-ups catalanes”, a més de corroborar que ”són competitives al mercat global”.
Enguany hi ha hagut set empreses que han aixecat més de 10 milions d’euros d’inversió. Encapçalen la llista les empreses biotecnològiques, que han aconseguit una inversió rècord de 142,6 milions d’euros impulsada per tres grans operacions que suposen gairebé la meitat del total aixecat: Ona Therapeutics (30 milions d’euros), Minoryx Therapeutics (25 milions d’euros) i Oryzon (20 milions).
La indústria de les ciències de la vida i la salut a Catalunya aglomera més de 1.200 empreses, i juntament amb els serveis de salut generen el 7,3% del PIB de Catalunya. Les companyies centrades en biotecnologia lideren el sector amb 311 corporacions, seguides per les 198 dedicades a serveis professionals i consultoria i per les 193 de tecnologia mèdica Amb tot, són les empreses de digital health les que experimenten un creixement més ràpid, i la inversió en elles s’ha multiplicat gairebé per set des del 2016.