La UdG crea un web per aprendre sobre fenòmens naturals a través d’imatges per satèl·lit

El portal Edusat està pensat per a docents i utilitza els recursos del programa europeu Copernicus

Categories:

ACN

El temporal Glòria, produït a Catalunya el gener de 2020, és un dels fenòmens naturals que s'estudien a Edusat
El temporal Glòria, produït a Catalunya el gener de 2020, és un dels fenòmens naturals que s'estudien a Edusat | Edusat

La Universitat de Girona (UdG) ha anunciat el llançament d’Edusat, un web destinat a la divulgació i comprensió dels fenòmens naturals de la Terra a través d’imatges per satèl·lit. El portal utilitza les possibilitats de les tecnologies de la informació geogràfica (geo-TIC) i de la teledetecció per lliurar una sèrie de recursos educatius de manera oberta i gratuïta per a docents, investigadors i la ciutadania en general. L’objectiu de la plataforma, ja disponible en català, castellà i anglès, és explicar aquests fenòmens a un públic no especialitzat.

A partir dels recursos que ofereix Edusat és possible aprendre a identificar, controlar i analitzar les transformacions en la superfície terrestre produïdes pel canvi ambiental global: des de la desforestació de la Amazona fins a l'impacte del temporal Glòria o el retrocés de la glacera a l'Aneto. A partir de diferents casos pràctics, els usuaris podran identificar fenòmens naturals com incendis forestals o el creixement urbanístic, a la vegada que aprenen a explorar i processar les imatges per obtenir-ne uns resultats. “En definitiva, aprenen a prendre el pols de la Terra”, afirma Laura Olivas, membre del Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la UdG.

El web Edusat s'ha desenvolupat amb el finançament de Cordinet i de l'Institut de Medi Ambient, del Departament de Geografia i del Consell Social de la Universitat de Girona. Pel que respecta a les imatges per satèl·lit, la seva utilització és possible gràcies al programa europeu d'observació de la Terra Copernicus. La European Space Agency (ESA) ofereix de manera lliure i gairebé a temps real milers d'imatges captades pels satèl·lits de la seva missió amb l'objectiu que tant la ciutadania com les persones expertes puguin utilitzar-les obertament per avaluar l'estat de salut de la Terra.