Google Earth ja permet veure l’evolució del planeta durant els darrers 37 anys
La darrera actualització incorpora Timelapse, una funcionalitat amb més de 24 milions d’imatges per satèl·lit
Categories:
Com era el Delta de l’Ebre el 1989? En quin estat es trobava la Costa Brava a principis dels 2000? Aquestes són preguntes a les quals Google Earth ja dóna una resposta visual gràcies a la seva darrera actualització. Timelapse és la funcionalitat que ha incorporat el programa informàtic, i permet observar l’evolució de la Terra durant els darrers 37 anys gràcies a més de 24 milions d’imatges capturades per satèl·lit des de 1984 fins a l’actualitat.
La nova eina de Google Earth és capaç de generar vídeos en 2D i 3D que mostren l’evolució dels territoris any a any. Es pot accedir a Timelapse directament des de la pàgina web, i buscar el territori que es vulgui observar a través de la barra de cerca o bé amb l’exploració manual del globus terraqüi. En el seu comunicat, Google afirma que aquesta és l’actualització més important del servei des de 2017, quan van incorporar dades sobre contaminació ambiental de les ciutats.

Timelapse ha estat desenvolupat amb la col·laboració del CREATE Lab de la Universitat Carnegie Mellon, i per implementar-ho a Google Earth es van necessitar dos milions d’hores de processament en milers de màquines a Google Cloud. El resultat final és un únic mosaic de vídeo de 4,4 terapíxels, l’equivalent a 530.000 vídeos en resolució 4K.
D’acord amb l’empresa, l’objectiu d’aquesta nova funcionalitat és oferir una “visió millor i més propera de com està canviant el planeta”. Una mostra que, afirmen, vol mostrar “no només els problemes, sinó també les solucions”, així com els “fascinants fenòmens naturals que han tingut lloc durant dècades”. És per això que, a més del cercador, Google ha preparat cinc històries a disposició dels usuaris que mostres diferents esdeveniments temporals, que incorporen des d’una demostració visual de l’escalfament global del planeta fins a una selecció de processos d’expansió urbana arreu del món. La companyia també ha habilitat una pàgina web on descarregar en vídeo o gif les evolucions de diversos territoris, que també es poden visualitzar en una llista de reproducció a YouTube.