El satèl·lit Sentinel-6 mesurarà el nivell del mar amb tecnologia catalana

IsardSAT desenvolupa el processador d’altímetre que empra la tecnologia del projecte Copernicus

Categories:

Redacció

Copernicus Sentinel-6 ajudarà a fer prediccions climàtiques
Copernicus Sentinel-6 ajudarà a fer prediccions climàtiques | CC0

El satèl·lit Sentinel-6 Michael Freilich, que estudiarà fins al 2030 els canvis del nivell del mar i altres paràmetres oceanogràfics i climàtics, s’ha enlairat aquest dissabte dins d’un cohet des de la base de les forces aèries dels Estats Units a Vandenerg (Califòrnia). La tecnologia que incorpora aquesta màquina ha estat desenvolupada per l’empresa catalana isardSAT, que ha treballat en el disseny, desenvolupament i implementació del processador de l’altímetre que permetrà que les dades del satèl·lit arribin als científics.

El llançament del satèl·lit forma part del programa europeu Copernicus, centrat en millorar la precisió i actualització de les dades obtingutdes de l’observació de la Terra. Tot el coneixement obtingut permetrà al món científic comprendre els efectes sobre el clima i buscar estratègies que permetin reduir l’impacte de la mà humana en el planeta, com el desgel, el risc d’incendis o la disponibilitat d’aigua. Està previst que el 2025 s’enlairi un segon satèl·lit idèntic al Sentinel-6 per reforçar la missió.

Més precisió

La tecnologia actual permet actualitzar les dades obtingudes des del 1992 amb Topex Poseidon i i les missions de la sèrie Jason, però amb una “precisió sense precedents”, segons informa l’Agència Espacial Europea (ESA). Sentinel-6 és capaç de cartografiar el 95% de l’oceà lliure de gel cada 10 dies i oferir dades per a aplicacions operacionals de caràcter pràctic.

El projecte compta amb participació de l’ESA, la Comissió Europea (CE), l’Organització Europea per a l’Explotació de Satèl·lits Meteorològics (Eumesat), la NASA i l’Administarció Nacional de l’Oceà i de l’Atmosfera dels EUA (NOAA).