L’ocupació femenina en les TIC creix un 32% durant la pandèmia
L’increment retalla lleugerament la bretxa digital de gènere, que segueix present en ocupació i formació
Categories:
Les dones cada cop estan més present en les tecnologies de la informació i la comunicació, després que el 2020 registrés un important augment en presència femenina dins el sector. Així ho comunica el Dossier Estadístic Dones en les TIC elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, que testimonia un increment del 24% del sector de les TIC a Catalunya, que en termes de gènere suposa un augment del 32% en ocupació femenina.
Aquest increment s’emmarca especialment en el context del confinament domiciliari per la covid-19. L’augment de dones ocupades dins del sector de les tecnologies supera en termes relatius a l’increment masculí, que és només del 20%. Aquesta diferència ajuda a retallar gairebé dos punts percentuals en la bretxa d’ocupació dins la indústria, en què els homes representen més de dues terceres parts dels treballadors, el 67,2%.
L’informe inclou dins del sector de les TIC activitats com l'edició de programes informàtics, les activitats cinematogràfiques i d'enregistrament de so, les activitats d'emissió i programació de ràdio i televisió, les activitats de telecomunicacions, les activitats de serveis de tecnologies de la informació i altres activitats de serveis d'informació.
Una bretxa digital més enllà de l’ocupació
Les diferències entre homes i dones, però, no es limiten únicament a les oportunitats laborals. L’estudi també recull les dades d’ús i coneixement de les TIC disseccionades per gènere. En aquest sentit, l’Observatori de la Igualtat de Gènere mostra com en la gran majoria de tasques informàtiques principals, tals com copiar i moure fitxers o fer ús de programaris d’edició d’imatge i vídeo, els homes mostren un coneixement lleugerament superior.
Aquesta diferència també es trasllada als estudis especialitzats. Només un 2,6% de les dones que estudien formació professional escullen un grau relacionat amb informàtica i comunicacions, convertint-se en la setena opció de preferència temàtica. Això comporta que únicament el 9,1% de les estudiants dels graus en TIC durant el curs 2019-2020 siguin dones, pel 90,9% d’homes. Una situació similar succeeix en els estudis universitaris, en què només el 7,4% de les dones escullen una formació d’enginyeria o arquitectura, pel 28% d’homes que ho fan.
On sí que s’imposa la població femenina dins de l’entorn digital és en les qüestions relacionades amb la salut i la formació en línia. El 81% de les dones han fet ús de serveis web relacionat amb temes de salut en els darrers tres mesos, mentre que els homes només ho han fet en un 68,1%. En la mateixa línia es troba les cites concertades amb professionals de la medicina a través d’una pàgina web o aplicació, en què les dones (41,6%) són més propenses que els homes (36,2%).
Pel que respecta a la formació, un 45,5% de les dones han fet servir el material d’aprenentatge en línia que no hagi estat d’un curs complet, mentre que només el 37,6% dels homes ho han fet. La població femenina també ha realitzat, en termes globals, més cursos en línia (35,4%) que la seva contrapart masculina (30,5%).