El Mercat del Ninot utilitzarà la xarxa wifi de Barcelona per calcular aforaments

La prova pilot, executada per la ‘start-up’ DataActionS/IESE, és anònima i reaprofita sensors ja desplegats

Categories:

ACN

El Mercat del Ninot ha estat seleccionat per a la prova pilot ja que compta amb els sensors necessaris ja desplegats
El Mercat del Ninot ha estat seleccionat per a la prova pilot ja que compta amb els sensors necessaris ja desplegats | ACN

El Mercat del Ninot de Barcelona farà servir la xarxa wifi corporativa de l'Ajuntament per calcular els aforaments i també per generar mapes de calor d'afluència de clients a les parades. Aquesta prova pilot, liderada per l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) i la start-upDataActionS/IESE, és anònima, fa ús de sensors ja instal·lats i no requereix la col·laboració activa dels usuaris, amb la qual cosa no recull dades personals ni permet identificar persones.

El projecte ha estat un dels guanyadors de la convocatòria de subvencions 'Impulsem el que Fas' que promou l'Ajuntament i ha rebut una dotació de 35.000 euros per finançar part del pilot, que ha estat seleccionat en la modalitat d'Innovació Social Digital. S'ha triat el Mercat del Ninot perquè ja disposa d'un sistema de comptatge de persones independent i això permetrà avaluar la precisió de la solució basada en wifi.

Un projecte que aprofita recursos

La implementació d’aquesta iniciativa permetrà a comerciants i mercats comprovar quines són les parades on s'acumulen més persones, quines són les hores amb més feina i també el districte d'on provenen els clients, per així poder optimitzar els horaris de treballadors o fer màrqueting de la parada.

El desplegament i instal·lació de nou routers i cablejat es farà sobre la passarel·la superior del mercat, que discorre per tot el perímetre de l’edifici per sobre de les parades. Tot anirà connectat a un commutador situat en un rack a la zona de despatxos del mercat.

El pilot implementarà dues propostes diferents d'estimació d’aforament basada en wifi: la desenvolupada per DataACtionS/IESE, especialistes en aquest tipus de tecnologia, i la que la controladora de la xarxa, Aruba, implementa. Ambdues propostes es compararan amb les dades provinents del sistema de comptatge ja instal·lat al Mercat del Ninot. Si el resultat del pilot és positiu, es podria escalar a cost molt baix a la resta de la ciutat, atès que els sensors que s’utilitzen ja estan desplegats.