Barcelona és la tercera ciutat europea més popular per a les ‘start-ups’

El 18% d’emprenedors que el 2020 van crear una empresa emergent va triar la capital catalana

Categories:

ACN

Només Londres i París superen Barcelona com a ciutat més popular per establir una 'start-up'
Només Londres i París superen Barcelona com a ciutat més popular per establir una 'start-up' | Cedida

Londres, Berlín i Barcelona. La capital catalana és la tercera ciutat europea més popular per establir una start-up, segons l'informe d'enguany de Startup Heatmap Europe. Una posició que manté per quart any consecutiu, tal com assenyala el sondeig anual sobre la mobilitat dels fundadors d'aquest tipus d'empreses, en el període 2017-2020. L'enquesta revela que el 2020 més del 18% de les persones que van crear una empresa emergent va triar la ciutat comtal com a localització.

L’entitat Startup Heatmap Europe monitora anualment els ecosistemes per a les start-ups a tot el món. Enguany, també ha realitzat un cas d’estudi específic sobre l’ecosistema empresarial d’aquest tipus d’empreses a Barcelona i el seu potencial i situació al continent europeu. Aquest estudi està realitzat a través de les enquestes i respostes de més d’un miler de persones fundadores de start-ups i de la comunitat empresarial, i també a partir del seguiment i monitoratge de les xarxes socials i de la traçabilitat de les informacions sobre inversions en aquest mercat.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha afirmat que "malgrat la situació mundial de l’economia, Barcelona continua apareixent de forma consistent en rànquings i classificacions com a ciutat per a les start-ups i el talent tecnològic". L’estudi també destaca que la capital manté l’atracció com un dels ecosistemes de start-ups més dinàmic a escala global, i ressalta que hi tenen seu empreses internacionals de les anomenades 'unicorn' (amb un valor empresarial per sobre del bilió de dòlars). Aquestes són N26, Glovo i Letgo. De fet, la ciutat compta amb un ecosistema molt dinàmic, amb més de 1197 start-ups, segons dades de la MWCapital.

L’aposta per ‘start-ups’ tecnològiques

La capital catalana és també la segona ciutat entre els grans hubs tecnològics que aglutinen més de 500 milions d’euros d’inversió, només per darrere de Tel-Aviv. Aquesta situació es dóna per la presència d’emprenedors amb altes capacitats tecnològiques a la ciutat: més del 32% dels fundadors de start-ups a Barcelona són experts en programació i codificació.

Barcelona és la segona ciutat entre els grans 'hubs' tecnològics que aglutinen més de 500 MEUR d'inversió, només superada per Tel-Aviv

En aquest sentit, segons els usuaris registrats a la plataforma professional de programadors stackoverflow.com, que dóna servei a més de 100 milions de persones mensualment, Barcelona seria el setè hub de desenvolupadors web més gran d’Europa. La ciutat compta amb una comunitat digital forta amb 77.000 professionals, dels quals el 26% són dones, segons Barcelona Digital Talent. També atreu sobre manera talent estranger, ja que el 31% dels professionals digitals operant a la ciutat són de fora. No només això, sinó que més d’un 65% dels emprenedors de start-ups a Barcelona són estrangers, convertint la ciutat en el quart hub europeu amb una comunitat més internacional.

Barcelona també destaca com l’ecosistema europeu de start-ups amb més empreses deep tech, és a dir, amb més empreses start-up que es dediquen a proveir solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria. En concret, Barcelona compta amb un 13% de start-upsdeep tech. La segona ciutat a Europa seria París, amb un 9’3%, seguida de Berlín (9%), Àmsterdam (7’5%) i Londres (7’5%).