“L’‘open innovation’ serà clau al DFactory i a la indústria 4.0”
Pere Navarro Delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona
Categories:
“Barcelona, capital de...”. Aquest és un lema repetit constantment, i no en va, ja que la ciutat catalana se situa al capdavant de tota mena de rànquings econòmics, d’emprenedoria o d’investigació. Ara Barcelona s’ha proposat ser la capital de la indústria 4.0 al sud d’Europa i ho farà amb la posada en marxa de DFactory aquesta tardor. El node impulsat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB) i amb Leitat com a partner tecnològic és, tal com descriu el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, “un retorn als orígens del polígon industrial de la Zona Franca dels anys 50 on es va instal·lar la indústria més innovadora del moment i la que proporcionava llocs de treball: l’automobilística”. “Què és ara innovador?”, es pregunta, “la indústria 4.0, i això és el que volem impulsar”.
DFactory vol convertir-se en un pol d’innovació per a la indústria 4.0 al sud d’Europa. Què significa?
Vam començar fa 2 anys amb la 3D Incubator perquè gent que tenia una idea en impressió 3D pogués créixer i crear un producte per comercialitzar-lo. Vam veure que havíem de tenir un edifici que signifiqués una nou industrial 4.0, i aquí és on apareix el DFactory. Vam decidir construir en els terrenys de la Seat un edifici de 17.000 m2 que havia de ser un pol d’innovació de la indústria 4.0 on els productes sortissin per la porta. Del DFactory sortiran prototips, no llargues produccions, però sortiran per la porta al revés de com passa en altres espais com el Barcelona Tech City, on els productes surten per la teulada cap al núvol perquè són digitals.
Quines empreses hi haurà?
Tenim HP, amb el centre mundial d’impressió 3D a Sant Cugat, i que ubicarà aquí una part del 3D, la més innovadora. L’últim anunci que hem fet és Huawei amb un centre d’intel·ligència artificial orientada a la indústria. No podem avançar més noms, però estarem al voltant de les 15 empreses, sense comptar les start-ups. Hi haurà empreses multinacionals que han hagut de competir amb elles mateixes per ubicar-se a Barcelona. La competència sovint no ve amb les altres companyies, sinó amb les plantes d’ells mateixos al món. Nissan ha desaparegut d’aquí perquè el grup ho ha decidit, no perquè Renault li ha pres el mercat. Que aquestes empreses siguin al DFactory és una gran victòria. I volem que es barregin amb empreses locals. Al polígon tenim Wallbox, que va néixer fa 5 anys i s’ha convertit en un unicorn. L’Enric Asunción ens va dir que necessitaven espai i els vam mostrar el nostre interès. Wallbox, més altres empreses tradicionals que estan innovant per ser indústria 4.0, sumades a les companyies globals, formaran la massa crítica per ser un pol d’atracció a escala de país i internacional.
“El DFactory serà un pol d’innovació de la indústria 4.0 on els productes sortiran per la porta”
Tenim la imatge de la indústria com un sector obsolet?
La imatge de la indústria obsoleta ha desaparegut i es vol reivindicar amb la reindustrialització. La primera creació de riquesa és la indústria digital i tecnològica. Amb la pandèmia hem vist que això de fabricar coses a prop de casa és interessant perquè la idea que la fàbrica del món estigui a la Xina s’ha vist que no és eficient. Quan tens un problema, aquesta distància és un entrebanc. Hem de mantenir l’ADN industrial de Barcelona perquè la ciutat no és tot turisme. Tenim també indústria al polígon Pedrosa de l’Hospitalet, el pratenc, el del Besòs... hi ha un nucli industrial que hem de reivindicar i innovar per atraure nova indústria.
Hem necessitat una pandèmia per visibilitzar aquest potencial?
La covid-19 ha creat la necessitat, que alhora ha creat la visibilització. Ara tothom parla de la necessitat de fabricar, però nosaltres un any abans de la pandèmia ens vam avançar amb la 3D Incubator. Hi ha un sentiment tant per part de les autoritats com de les mateixes empreses que veuen que han de fabricar aquí, a prop dels usuaris finals perquè no hem d’oblidar que Europa és un gran continent. I podem parlar també d’Àfrica i Àsia, per proximitat. Durant la pandèmia vam parlar amb tots els responsables de les empreses del polígon per saber com estaven. Vam veure que hi ha companyies que estan obsoletes i resignades, i que al final acabaran morint, però la immensa majoria s’ha reinventat. I molta, amb la covid-19, han vist clar que han de digitalitzar-se, innovar i internacionalitzar-se.
Producció local, personalitzada i de menor impacte ambiental. Aquestes són les claus de la nova economia i del DFactory?
Les empreses estan veient que fabricar més a prop, més sostenible i menys contaminant és un valor afegit. Ara mostren amb orgull la inversió en una activitat més sostenible quan abans feia mandra. Algunes ho fan perquè s’ho creuen; altres, perquè en els comptes d’explotació és beneficiós. El que abans era un cost, ara és una oportunitat. En la cultura estan penetrant molt els Objectius de Desenvolupament Sostenible i això és el que es veurà al DFactory.
“La primera creació de riquesa és la indústria digital i tecnològica”
L’espai neix amb 17.000 m2, però vol arribar als 100.000 m2. La previsió de creixement és ambiciosa.
Els 17.000 m2 estan gairebé plens. La resta encara no ho està, però estem convençuts que s’omplirà perquè tothom voldrà venir a un entorn que ja serà apropiat per a les seves activitats. Tenim un avantatge que hem de treballar més: tenim molt talent a Catalunya. Estem molt orgullosos de la mitjana i petita empresa que forma el teixit industrial català i és imprescindible que creixin, es converteixin en grans i, com que han nascut aquí, no marxin. No volem que passi com amb la Nissan, que des de Tòquio va decidir que la planta de Barcelona es tanqués. Wallbox potser farà plantes arreu del món, però el seu cervell sempre estarà aquí. Els governs han de propiciar el naixement d’aquestes empreses, però també el seu creixement i multiplicació.
Preveieu generar uns 6.500 llocs de treball directes i indirectes amb el DFactory. Quins són aquests perfils?
Les empreses que hi seran treballen amb perfils de tota mena, des d’enginyers fins a dissenyadors. Nosaltres posarem el marc de relació, la inversió de 25 milions d’euros, i connectarem la nova economia amb els mons educatius tradicional i emergent, però dependrà de les empreses que s’hi ubiquin. Ja ho hem vist amb les 68 empreses que tenim a la incubadora. Si la visites, trobaràs enginyers, experts en màrqueting, dissenyadors... hi ha de tot. Però sí que hem descobert que el món del disseny té un paper espectacular en la nova indústria i la nova economia.
La col·laboració és un altre element que defineix la filosofia del DFactory.
L’open innovation està molt de moda i serà clau al DFactory i a la indústria 4.0. A la incubadora ja hem tingut empreses que han col·laborat per innovar i esperem que allà també passi. Algun paravent sí que hi haurà perquè s’hi faran coses que requereixen certa intimitat, però la idea és que col·laborin i surtin projectes interessants.
Tot plegat és també caldo de cultiu per impulsar start-ups i identificar futurs líders tecnològics.
Posarem tots els ingredients i s’aniran barrejant a l’olla. Pot ser que hi hagi empreses que es fixin en les start-ups perquè fan coses interessants, les comprin i les incorporin a l’estructura per innovar. Algunes tenen departaments d’innovació potents, però altres en tenen un de més petit amb observadors per trobar talent. Aquí facilitarem aquesta relació. La start-up aprèn de la gran empresa a comercialitzar i a incorporar-se al mercat, i la gran empresa veu en la start-up l’agilitat. Aquí garantirem les sinergies i trobarem futures empreses rellevants.
Impressió 3D, robòtica, intel·ligència artificial, ciberseguretat i manufactura avançada són les tecnologies d’aquesta primera fase del DFactory. Són també les que poden donar millors resultats a curt termini?
Si poses a Google què és indústria 4.0, et surt això. En general, són les tecnologies innovadores que més està utilitzant la indústria i hem fet que configurin el contingut del DFactory. El partner tecnològic és Leitat, que és qui s’encarrega de contactar amb les empreses i fer aliances. Amb ells hem ideat l’espai, els laboratoris i hem identificat les tecnologies. La inversió és 100% del CZFB i nosaltres intervenim també en la conversa amb les empreses perquè formem part de la comunitat.
“El món del disseny té un paper espectacular en la nova indústria i la nova economia”
La nova economia és indústria 4.0, però també logística, mobilitat... aquest era un lema del BNEW.
El BNEW no és ni una fira ni un congrés que se centri una àrea concreta, és un nou format que relacionat tots aquests mons. La logística té a veure amb el real state i la sostenibilitat, per exemple. Aquest any farem una segona edició amb cinc nous temes interrelacionats com ho són el talent, la sostenibilitat, la ciència com a oportunitat d’activitat econòmica, la mobilitat i un altre que anomenem BNEW city que és el lúdic i que reforça que tot té lloc a Barcelona. Aquest any sabem que tindrà més presència física, però perfeccionarem la plataforma digital perquè la ciutat es converteixi en global. En la primera edició van ser 111 països, aquest any probablement en seran més. Barcelona respirarà nova economia i es reivindicarà com la seva capital mundial.
La tecnologia ha estat el detonant per unir els sectors?
La tecnologia ha ajudat amb la creació de plataformes digitals que no existien i la covid-19 ho ha accelerat tot, però també han ajudat les aliances prèvies. Vam construir 400 respiradors en pandèmia perquè teníem la tecnologia i l’aliança amb Leitat, HP, Cellnex i amb tots els que van col·laborar. Fer un respirador no és fàcil i es va fer en un temps rècord. Intentem crear l’ambient perquè això sigui possible a tota l’economia i per això a la logística li interessa estar en contacte amb el món immobiliari, o al comerç electrònic, amb la logística i la mobilitat. La creació de xarxes de col·laboració és important.