Digitalització: adaptació o supervivència?
La transició cap a una societat més tecnològica requereix un canvi cultural que fomenti el reciclatge professional al llarg de tota la vida laboral
Categories:
El futur es presenta incert, ja que les eines que el faran funcionar tot just s'estan modelant. L'aparició de tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial estan definint una transició cap a una societat més automatitzada, en la que les metodologies de treball es faciliten i milloren a mesura que s'incorporen innovacions tècniques. Això implica que cada vegada més es demandaran perfils qualificats amb capacitats digitals. Per tant, el reciclatge professional es posa a l'ordre del dia i es converteix en una peça clau per participar del desenvolupament del món. El CEO de Runroom, Carlos Iglesias, destaca que "l'única solució que tenim per no caure en l'obsolescència és contínuament estar aprenent, estudiant, posant en repte la nostra forma de treballar, incorporant noves eines i noves tècniques en el que sabem fer.”
“L'única solució que tenim per no caure en l'obsolescència és contínuament estar aprenent”
A Runroom viuen tota aquesta situació de primera mà perquè estan implicats en el procés de digitalització de les empreses. “RunRoom és una consultora tecnològica i creativa enfocada a l’experiència de client”, així ho defineix Iglesias. Utilitzen els seus coneixements per dissenyar estratègies fetes a mida per les organitzacions que opten per traslladar-se a nous models o incloure elements digitals en els seus negocis. “La innovació consisteix a adoptar bones pràctiques de diferents sectors a un sector en concret”, assenyala, “aprofitem el coneixement que aconseguim en un àmbit i ho exportem a altres sectors”.
Perspectiva de futur
Per fer front a tots els canvis que estan venint és important tenir una bona perspectiva de futur. Es poden començar a establir plans d'acció i formacions destinades a què les noves generacions comencin a agafar rodatge en el món tecnològic. "A les escoles hauria de ser obligatori i curricular aprendre a crear tecnologia" declara Iglesias.
En aquest sentit, el CEO destaca que "cada cop hi ha més usuaris i poc creadors", de manera que s’han de “formar molt per ser creadors". Controlar la tecnologia i crear-la, o saber com funciona, posa en mans dels ciutadans la capacitat d'entendre aspectes que generalment s'escapen del coneixement. Temes com les polítiques de privacitat, que és el que passa quan acceptem les cookies d'un lloc web i com podem defensar-nos d'amenaces en línia són algunes qüestions bàsiques que poden marcar la diferència en com interactuem amb l’entorn digital.
Remodelació del treball
En el cas de les empreses, aquesta digitalització ha generat que s'hagin vist obligades a adaptar els seus serveis o formes d'actuar al món de les pantalles, tant per ampliar el seu negoci com per no perdre'l. Iglesias destaca que en "moltes ocasions és pura supervivència". "O pugem al bot salvavides o ens enfonsem", declara.
En el context actual, la pandèmia de la covid-19 ha evidenciat una falta de perspectiva de futur. Tal com relata Iglesias, "aquesta crisi ho està fent palès, moltes vegades les companyies arriben a l'e-commerce quan de sobte han hagut de tancat totes les botigues físiques i quan han tingut l'oportunitat durant dècades de començar a entendre com funciona aquest món". Per això alerta que “la transformació digital també és una transformació cultural de les companyies" i que les empreses "moltes vegades veuen una part molt tàctica, però no són capaços d'integrar-la".
“La transformació digital també és una transformació cultural de les companyies"
El confinament ha condicionat la normalització de la feina en remot. Les oficines s'han traslladat a les llars dels treballadors, donant lloc a metodologies de treball que, si bé no són noves, fins ara no s'havien tingut tant en compte. “Si una cosa ha demostrat la pandèmia és que moltes empreses no creien en el teletreball", afirma el CEO, “la pandèmia ha estat una evidència brutal de què les persones treballant des de casa han salvat les companyies”.
Davant el context de canvi, Iglesias recomana “posar la confiança per sobre del control de persones" i tenir "una gestió basada en objectius". En aquest sentit, fa referència a la necessitat de fer un canvi en la gestió de les organitzacions: "No només és la part de digitalització i com fem servir les tecnologies per competir en un mercat molt saturat, sinó també com gestionem la nostra pròpia companyia i la gent que hi treballa per fer possible la seva supervivència". "El capital de les empreses és el talent de la seva gent", afegeix.
"El capital de les empreses és el talent de la seva gent"
Iglesias considera que la transformació ha de ser generalitzada i en tots els sentits. "Si la gent que lidera no té una visió de com li pot ajudar la tecnologia, com pot incorporar la innovació als seus negocis, és molt difícil que succeeixi". Destaca també que és important que els líders s'informin i es formin, que s'interessin pels avenços i les seves aplicacions de manera que en puguin fer ús, ja que "la tecnologia no espera ningú”.