Murals immersius: quan les pintures d’edificis cobren vida

La Bisbal del Penedès s’ha convertit en un dels primers pobles en apostar per la realitat augmentada fusionada amb les obres d’art a les parets, una combinació per la qual ja s’han interessat altres municipis de Catalunya

Oriol Quintana

Els murals immersius arribaran aquest 2024 a sis municipis catalans més per després fer el salt a l’Estat espanyol, Europa i Amèrica del Nord
Els murals immersius arribaran aquest 2024 a sis municipis catalans més per després fer el salt a l’Estat espanyol, Europa i Amèrica del Nord | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

Decorar les cases d’un poble amb murals és una de les formes de street art per les quals s’han donat a conèixer alguns municipis de Catalunya com Panelles (Noguera) o Ulldecona (Montsià). La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) ha anat un pas més enllà, afegint una capa tecnològica a les seves creacions i celebrant el primer festival que combina art i tecnologia a través de murals immersius. El mes de setembre de 2023 va acollir el GraffTech Fest, una iniciativa que combina les pintures d’edificis amb la realitat augmentada (RA). La idea, impulsada i desenvolupada pel director general i cofundador de Suite of Art, Jaume Junque, buscava “potenciar aspectes de la població i la cultura catalana com la transhumància o el Tió”.

Les obres sumen art i tecnologia a parts igual. Per un costat, hi ha la part física, que tothom pot veure. Per altre, entra en joc la RA, a través de codis QR i sense la necessitat de descarregar-se una aplicació. “Els usuaris poden escanejar els QR davant del mural, situats en uns petits cartells, o en uns mapes que es reparteixen en els petits comerços del poble. Així accedeixes a aquesta realitat augmentada i interactues amb cada obra”, apunta Junque sobre el funcionament de les creacions.

Junque (Suite of Art): “Escanejant el codi QR, a través dels cartells en els murals físics o els mapes que reparteixen en els comerços locals, s’accedeix a la realitat augmentada i es permet interactuar amb cadascuna de les obres”

La creació d’un mural immersiu requereix, segons apunta la companyia organitzadora Suite of Art, aproximadament de dos mesos de preparació. Un cop aconseguida la paret i decidida la temàtica, es creen tots els dissenys. Els dibuixants preparen el mural físic, que pintaran posteriorment a gran escala, mentre que els programadors dissenyen l’experiència. Així doncs, el dia del festival, es posa en comú el treball fet pels dissenyadors digitals, els programadors i els artistes de murals.

Compromís amb el territori

“La Bisbal del Penedès no és un poble turístic de per si. Per un costat, buscàvem una mica de visualització i, per l’altre, una manera divertida de posar en valor coses típiques del poble. Va ser un dels requisits que vam fer, que volíem coses al·legòriques de la zona”, apunta la regidora de cultura, Judith Vidal. Alhora, explica que durant els dies del festival i els mesos posteriors, són molts els visitants que visiten les obres i s’interessen pel contingut.

La Bisbal del Penedès, amb aquesta iniciativa, va voler destacar d’una manera original aspectes al·legòrics del poble i visibilitzar festes i tradicions de la cultura popular

Les obres són permanents i encara ara com ara es poden gaudir. Per Junque, és important que “no només es pinti el poble, sinó que es doni un rendiment turístic i cultural”. Alhora, apunta que “el GreffTech Fest és un projecte que involucra els comerços locals”, ja que els mapes amb els codis QR es podien trobar repartits en diferents establiments del municipi. “No hem parat des del festival, ha donat vida als petits comerços de la zona”, reconeixen del consistori.

L’objectiu, tant per part dels organitzadors del festival com de l’ajuntament, és continuar fent pròximes edicions, tot i que amb menys murals per la falta d’espai. Aquest 2024 es tornarà a celebrar, decorant aproximadament tres parets i s’obre la porta a fer un manteniment de les obres per tal de minimitzar el desgast en tractar-se de pintures d’exterior i anar canviant les experiències i els elements interactius de tant en tant, actualitzant-se segons l’època de l’any en què s’estigui.

A la vegada, GreffTech Fest té un vessant formatiu, amb l’objectiu d’introduir la RA a aquells rangs d’edat que no estiguin acostumats. Junque explica que disposen d’un “taller d’iniciació, on els nens els fem fer pintar un dibuix, que després aquest cobrarà vida mitjançant la realitat augmentada”, alhora que tenen una petita experiència amb les ulleres. “És un procés on no només volem donar protagonisme a la tecnologia, sinó que també tenir present la part física, la pintura”, insisteix.

La Bisbal del Penedès no serà l’únic municipi que disposarà de murals immersius. Aquest 2024, Suite of Art té la intenció de pintar sis municipis de Catalunya —encara per anunciar— on continuaran potenciant l’art, la tecnologia i la cultura. Entre els objectius fixats per enguany, s’obriran al mercat espanyol, on ja participen pintant hospitals; i esperen al 2025 fer el salt a altres localitats d’Europa, dels Estats Units i del Canadà que ja han demostrat interès per aquesta conjunció d’art i tecnologia.

Més enllà dels murals

Les obres dels muralistes del municipi del Baix Penedès es poden consultar, més enllà de la visita física, en una galeria interactiva d’accés gratuït. En els pròxims mesos, quan s’hagin realitzat més edicions del GraffTech Fest, també estaran disponibles en forma de NFT, criptovalor no fungible. Es posaran a disposició del públic unes 500 reproduccions úniques de cada obra i així l’usuari es podrà emportar el seu propi cromo virtual exclusiu de cadascun dels murals interactius.

A part de les pintures que cobren vida i la tokenització d’espais, Suite of Art ofereix serveis a empreses privades, amb l’objectiu de cridar l’atenció del públic a través d’experiències i accions diferents, totes unint art i tecnologia. Junque ho exemplifica amb un cas pràctic: “No cal que la nostra actuació sigui en forma de mural. En un restaurant hem dissenyat una carta que juga amb la realitat augmentada i on és el mateix cuiner qui explica els plats. Busquem captivar i proporcionar campanyes rendibles”.