Emocional, la IA que et diu la teva personalitat

La ‘start-up’ combina la visió per computació amb algoritmes de ‘deep learning’ per identificar patrons i detectar problemes d’estrès entre els professionals

Categories:

Aida Corón

La 'start-up' Emocional utilitza la IA i la visió per computació per millorar l'estat emocional de les persones a les empreses
La 'start-up' Emocional utilitza la IA i la visió per computació per millorar l'estat emocional de les persones a les empreses | Unsplash / Nonsap Visuals

Conèixer la personalitat o identificar estats d’ànim amb un vídeo de 15 segons és possible. Això és el que ha aconseguit la start-up  Emocional, un projecte basat en intel·ligència artificial capaç de llegir elements com les faccions o el to de veu per fer una descripció acurada d’una persona. La proposta ja s’aplica en companyies de recursos humans per a la cerca de professionals, però també es pot convertir en una aliada per conèixer la situació de cada treballador i ajudar-lo amb l’objectiu de millorar el rendiment laboral.

El projecte utilitza la visió per computació i el deep learning per donar resultats de gairebé el 90% de precisió. “Només cal fer-se un videoselfie de no més de 25 segons i enviar-lo a la plataforma”, explica el cofundador i CEO, Pedro Espinosa, qui remarca que no importa “què es diu, sinó com es diu”. I és que les dades que extreu la tecnologia d’Emocional provenen en un 50% dels moviments del cap, de les mans o de les expressions que es capten amb la imatge; en un 45% de trets de la veu com l’entonació o el to; i en un 5% del contingut del missatge. “Això es basa en el fet que el 95% de la comunicació humana és no verbal. Diem més amb els gestos, amb la cara o amb la veu que amb les mateixes paraules”, assenyala.

La plataforma analitza els gestos, les faccions i la veu | Emocional

Per tal d’entrenar els algoritmes, la start-up no desa cap dada dels clients, sinó que es basa en la captació de vídeos. Totes les campanyes es remuneren i van acompanyades, a més del fragment audiovisual de pocs segons, d’un test de personalitat i de dades demogràfiques per contrastar els resultats de la IA amb altres mètodes.

Aquesta estratègia de captació té en compte l’obtenció de volums de dades similars per a la diversitat de gènere, edat i ètnies per evitar biaixos. Es fa mitjançant un “sistema de vigilància de percentatges per a cada col·lectiu”, explica el CEO, “però sempre hi ha alguna persona en el procés per verificar que tot es fa de manera adequada”.

La combinació de visió per computació i algoritmes permet llegir elements no verbals com els gestos, l’entonació o el to de veu per obtenir resultats sobre l’estat emocional

Sostenibilitat emocional

El sistema es pot utilitzar com a plataforma o integrar-se en videotrucades de Teams, Google Meets o Zoom, entre altres, per tal de captar la imatge i la veu de les persones que hi ha reunides en temps real. Per això l’entorn laboral és un dels més interessats en l’eina, com apunta Espinosa, ja que “és un aliat en la cerca de talent o la gestió de la plantilla perquè tingui una bona salut”. Una aplicació és donar suggeriments de millora a un empleat quan dona mostres d’estrès en les trucades durant diversos dies seguits o se li dona accés a teràpia i coaching per pal·liar la situació. Amb un total de cinc videotrucades en pocs dies, ja es pot obtenir un diagnòstic acurat.

Segons afirma Espinosa, actualment la mala salut emocional genera pèrdues per valor de 300.000 euros anuals per cada 100 treballadors. L’estrès, el baix autoestima o l’angoixa són els principals motius. Per això, considera que la seva proposta tecnològica pot contribuir a “crear empreses emocionalment sostenibles” i a reduir el volum de baixes mèdiques per problemes de salut mental.