Glifing, el premiat mètode digital per reduir el fracàs escolar
Les aplicacions d’entrenament a la lectura de la ‘start-up’ catalana estan presents a 21 països
Categories:
Assolir l’èxit en el model de negoci i, de pas, ajudar 250.000 nens en les seves dificultats lectores podria ser l’ideal de qualsevol emprenedor amb voluntat de servei a la comunitat. La psicòloga Montserrat Garcia, directora general de Glifing, n’és un bon exemple. L’empresa va néixer fa més d’una dècada i les seves aplicacions i plataformes d’entrenament a la lectura ja funcionen a escoles, gabinets pedagògics i llars de fins a 21 països de parla hispana.
L’origen de Glifing, que el 2020 va rebre el segell de pime innovadora atorgat pel ministeri de Ciència i Innovació, es remunta a una necessitat familiar. En Mario, el fill petit de Garcia, va ser diagnosticat tardanament de dislèxia i la seva mare va endegar una feina de recerca conjuntament amb la Universitat de Barcelona per pal·liar aquest obstacle que l’estava abocant al fracàs escolar. “Parlar és un aprenentatge natural dels humans, però a llegir te n’han d’ensenyar i ho has de practicar. S’han de construir les connexions neuronals corresponents i enfortir-les, i això s’aconsegueix entrenant”, assenyala Garcia, que ha volgut aconseguir que la lectura no sigui “una tortura” que fa llençar la tovallola a molts infants i joves, i a les seves famílies.
La plantilla de l’empresa, radicada a Sant Just Desvern, està formada per 30 professionals, amb l’equip psicopedagògic i l’informàtic com els dos pilars responsables de què Glifing hagi esdevingut tot un mètode. “Ens hem basat en els barems de la corba normal de lectura de la població. El nostre sistema avalua la velocitat, precisió i comprensió de cada nen i, comparant els registres amb la corba, et diu l’edat lectora de l’usuari i el seu retard”, explica Garcia. A partir d’aquí, els algoritmes ofereixen de forma automàtica les sessions de treball convenients i es van autoregulant a mesura que hi ha avenços.
El sistema avalua la velocitat, precisió i comprensió de cada nen i, comparant els registres amb la mitjana de la població, et diu l’edat lectora de l’usuari i el seu endarreriment
Les activitats de les aplicacions es presenten en un format lúdic, en quatre idiomes (castellà, català, euskera i gallec) i estan desenvolupades en llenguatge Java i en el marc de treball Cocoa. A més, l’entorn gràfic s’actualitza segons l’edat, independentment del nivell que es tingui. “Crec que el nostre èxit es fonamenta en donar a cada nen allò que necessita. Hi ha casos de nois que cursen primer d’ESO, però que tenen una lectura d’un infant de primer de Primària, i a ells no els pots incentivar amb una estètica infantil”, diu Garcia, per a qui Glifing “no és una aspirina ni una vacuna, sinó que requereix un mínim de treball diari”. En sessions de 15-20 minuts cada dia, l’usuari augmenta el seu percentil i aconsegueix una lectura funcional, prou ràpida i amb la comprensió adient. La taxa d’èxit entre els infants que han seguit el mètode és del 95%.
L’aplicació, en actualització permanent, serveix tant als centres escolars com a consultes psicològiques i la poden usar directament les famílies a través de Glifing Go, un entrenament a mida per dur a terme des de casa. La start-up també ha creat Gliffish, una eina per a l’adquisició de vocabulari i gramàtica en anglès i Readup, un joc per a mòbil i tauleta adreçat als més petits amb l’objectiu de despertar-los la passió per la lectura i millorar, alhora, la seva fluïdesa.
Premis en innovació i sostenibilitat
A finals de l’any passat Gliffing va veure reconegut el seu treball innovador en educació als SEK Lab Awards i, més recentment, ha rebut un dels guardons del Madblue Impact Awards 2023, que la distingeix com plataforma de lectura més tech i sostenible del país. “En ser completament digital, el nostre projecte és absolutament democràtic perquè pot arribar als llocs més recòndits on l’educació no és gens accessible. Només cal una connexió a la xarxa”, subratlla Garcia. En aquest sentit, una de les darreres novetats és el lecturòmetre, un test gratuït i a l’abast de tothom, present a la seva web, que permet obtenir un primer informe sobre com el nivell de lectura del nen està incidint en la seva escolaritat.