Intel·ligència artificial per ensenyar els infants a llegir
Un grup d’investigadors de la UOC desenvolupa un programari per millorar la consciència fonològica dels nens i nenes d’entre tres i set anys
Categories:
Un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) treballa en la creació de PICOFON, un programa informàtic basat en intel·ligència artificial que pretén millorar la capacitat per identificar sons, síl·labes i fonemes dels infants d’entre tres i set anys. La iniciativa es basa en una solució personalitzada en funció de les capacitats de cada nen i nena, de manera que aquells que tinguin menys habilitats lingüístiques orals puguin aprendre a llegir al mateix ritme que la resta.
El concepte sobre el qual orbita el projecte és el de consciència fonològica, la capacitat que permet als menors identificar, reconèixer, diferenciar i assimilar els sons i fonemes que constitueixen les paraules. “El nivell de consciència fonològica en l'educació infantil és un predictor particularment important de la fluïdesa lectora que aconseguiran posteriorment en l'educació primària”, assenyala el catedràtic dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC i responsable principal del projecte, Llorenç Andreu Barrachina. “El desenvolupament d'aquesta capacitat des d'etapes molt inicials de l'educació infantil beneficia l'aprenentatge posterior de la lectura”, afegeix.
El que proposa PICOFON és adaptar les darreres investigacions en el camp de la consciència fonològica en l’aprenentatge pràctic dels infants aprofitant les oportunitats que possibiliten les tecnologies d’intel·ligència artificial. El programa, a més, incorpora un dispositiu de captació d’imatge que permet integrar els moviments corporals i manuals del menor als exercicis educatius. “Les activitats que combinen moviments corporals i activitats de llenguatge oral són un bon context per a l'aprenentatge dels infants, amb desenvolupaments tecnològics avançats que incorporen intel·ligència artificial per optimitzar-ne les funcionalitats”, explica Andreu Barrachina.
D’aquesta manera, els investigadors de la UOC volen dissenyar un sistema que permeti a cada infant aprendre al ritme que millor s'amolli a les seves característiques, amb exercicis que tenen en compte les seves necessitats personals i que promouen la interactivitat entre l’usuari i la plataforma. La intenció dels seus creadors és que PICOFON es converteixi en una eina complementària a la tasca dels professors i educadors, amb l’aspiració de consolidar-se com “una eina fonamental per al treball de la consciència fonològica”.