NeurekaNUM, l’app per millorar la discalcúlia a través del joc

La ‘spin-off’ Neurekalab, participada per la UVic-UCC i la UB, crea una eina per ajudar en la detecció precoç del trastorn cognitiu que provoca dificultats en l’aprenentatge de les matemàtiques

Categories:

RedaccióACN

NeurekaNUM és efectiva en la detecció precoç de la discalcúlia
NeurekaNUM és efectiva en la detecció precoç de la discalcúlia | ACN

La spin-off Neurekalab, participada per la Universitat de Vic i la Universitat de Barcelona, ha creat una aplicació per facilitar l’aprenentatge als nens amb discalcúlia a través del joc. Conegut com la dislèxia dels números, aquest trastorn cognitiu dificulta el progrés en les matemàtiques i es calcula que afecta entre un 3% i un 6% de la població infantil. El tractament més efectiu és la detecció precoç.

Amb motiu del Dia Internacional de la Discalcúlia, que se celebra aquest 3 de març, s'ha engegat una campanya perquè les famílies puguin fer una avaluació dels seus fills. Quan un alumne que té unes capacitats intel·lectuals considerades "normals" no obté un bon rendiment en l'assignatura de matemàtiques, sovint s'atribueix al fet que "les matemàtiques sempre s'han considerat difícils" o bé que a aquest nen "no se li donen bé els números". L'investigador de la UB Josep Maria Serra-Grabulosa creu que aquest és un dels motius pels quals aquesta disfunció no té el mateix reconeixement que la dislèxia o el dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH). En tots els casos, si no es detecta a temps, pot arrossegar problemes de per vida.

Tal com assenyala Serra a l’ACN, fa anys que s’estudien les bases neuronals de la discalcúlia i s’investiga com es pot reeducar, però s’han adonat que hi ha molt pques eines per fer-ne una detecció precoç durant els primers anys d’investigació. D'aquesta manera, els investigadors han intentat plasmar tot el coneixement científic en l'aplicació NeurekaNUM, que va sortir al mercat a finals del 2020, tot i que durant els mesos més durs del confinament va estar disponible en format de proves.

L'eina està pensada per a nens de 5 a 8 anys i, abans de fer les activitats, han de completar un test preliminar per poder fer una valoració prèvia de cada infant. El degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, Sergi Grau, deixa clar que l'aplicatiu "no farà mai un diagnòstic", però sí que serveix per fer una "primera avaluació i, si detecta alguna dificultat, avisa i recomana a les famílies que es posin en contacte amb l'escola o algun professional per veure quin diagnòstic hi ha al darrere".

Etiquetes