L’empresa que converteix sales de reunió en platós de Zoom

GlobalRoom reacondiciona habitacions amb equipaments audiovisuals accessibles per convertir-les en petits estudis de televisió que es controlen des d’una consola

Categories:

Marc Vilajosana

La solució de GlobalRoom ja s'ha instal·lat en entorns com la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona
La solució de GlobalRoom ja s'ha instal·lat en entorns com la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona | GlobalRoom (LinkedIn)

Després de l’obligada adopció per la pandèmia, les videotrucades han aconseguit estandarditzar-se dins del món laboral i professional com una alternativa cada dia més present a les reunions presencials. La comoditat i practicitat dels Zoom, Teams o Meet els ha fet guanyar pes, però no tothom està preparat tecnològicament per allotjar aquestes comunicacions. És en aquest aspecte on la barcelonina GlobalRoom ha trobat un nínxol en què especialitzar-se: la reconversió de qualsevol classe de sala en un petit estudi de televisió automatitzat.

La proposta de GlobalRoom consisteix a dotar a una sala tradicional de tota mena de recursos audiovisuals perquè el client pugui desenvolupar qualsevol comunicació digital sense preocupar-se pels mitjans utilitzats. Això inclou les videoconferències, però també presentacions comercials, emissions en directe o formacions en línia, entre altres formats. “Tots els recursos estan dins la sala i substitueixen la webcam. És un sistema automatitzat, de manera que no necessites personal tècnic qualificat que t’acompanyi, si no ho vols”, explica el director de projectes de l’empresa, Jordi Casanovas.

El gran protagonista de les sales híbrides de GlobalRoom és el chroma key, la pantalla verda que s’instal·la en una de les parets, juntament amb una càmera, per disposar d’un fons personalitzable durant les videotrucades. En aquest espai, els conferenciants poden parlar mentre darrere seu es mostra una presentació, una imatge fixa, un vídeo o una pàgina web, amb una nitidesa molt més elevada que la que oferiria un projector convencional. La segona càmera apunta a una pissarra, per aquelles explicacions que siguin més fàcilment comprensibles amb dibuixos i esquemes. Una tercera càmera està instal·lada al sostre, sobre una taula, que capta un pla zenital. “Podem arribar a ensenyar coses bastant petites, i és molt útil per qüestions tècniques”, assenyala Casanovas. Finalment, s’incorpora una darrera que registra un pla general de tota la sala. El sistema també permet emetre allò que es grava des de la càmera del mòbil a través d’una aplicació personalitzada.

GlobalRoom instal·la quatre tipus de càmeres diferents per oferir una gamma àmplia de plans situacionals durant conferències, presentacions o classes en línia

Totes aquestes càmeres poden semblar aclaparadores i fer la sensació que som davant d’una retransmissió de gran format. Tanmateix, els responsables de GlobalRoom remarquen que no és necessari comptar amb un realitzador o un tècnic, ja que totes les sales incorporen una petita consola, que es pot instal·lar en una de les parets o bé tenir-la sobre la taula. Aquest aparell té una sèrie de botons que serveixen per canviar la càmera que s’està utilitzant o decidir quin fons sortirà darrere del croma, entre altres. És un recurs que, de fet, ja és àmpliament usat per retransmissors independents en plataformes com Twitch o YouTube.

L’accessibilitat tecnològica

Nascuda el 1994 a Barcelona, GlobalRoom ha treballat amb diversos productes i mercats al llarg de la seva existència, des de distribució de marques d’àudio i vídeo comercial fins a l’oferiment de serveis de suport tècnic, sempre dins del sector audiovisual. La solució en què s’especialitzen ara es deu a l’evolució tecnològica de la indústria, tal com remarca Casanovas: “Hem de pensar que, tot això, fa anys no hagués estat possible, o hagués costat deu vegades més. Tot es basava en hardware i càmeres que costaven una fortuna”. En l’actualitat, la tecnologia audiovisual s’ha abaratit “dràsticament”, la qual cosa els ha permès “integrar molts productes de proveïdors diferents, tot concentrat en un únic ordinador”.

Casanovas: "Tot això fa anys no hauria estat possible, o hauria costat deu vegades més. Tot es basava en hardware i càmeres que costaven una fortuna"

El camp d’expertesa de la companyia barcelonina és l’oferiment de “solucions globals” adaptades a l’espai disponible, de manera que el cost de cada intervenció variarà en funció de múltiples aspectes: “A vegades és necessari fer un tractament acústic per baixar els temps de reverberació i tenir una bona acústica, o bé adaptar la il·luminació”. Casanovas insisteix que “No cal gastar fortunes”, però és conscient que una inversió d’aquesta classe pot ser un obstacle. En aquest sentit, la companyia també ofereix sales pròpies de lloguer per aquelles empreses que prefereixin utilitzar el servei de manera esporàdica, o bé que volen provar-lo en diverses ocasions abans de fer la instal·lació completa. “Tenim un parell al carrer Mallorca, i ben aviat n’obrirem quatre més al passeig de Gràcia”, indica el director de projectes de GlobalRoom.