La digitalització industrial també és unir idees

El DFactory es converteix en un espai de reflexió tecnològica i sinergia empresarial per impulsar la transformació cap a un sector plenament 4.0

Categories:

Aida Corón

El DFactory es converteix en un laboratori d'idees per a la indústria 4.0
El DFactory es converteix en un laboratori d'idees per a la indústria 4.0 | DFactory

Quan es pensa en indústria 4.0, la imatge més clàssica és la d’una fàbrica envoltada de robots. I és que la tecnologia avança a un ritme tan frenètic, que sovint per a la mateixa ment humana és difícil de pair. Aquest nou concepte de fàbrica també inclou en la seva definició intel·ligència artificial, programari, sensors o, fins i tot, assessoria per a la introducció de noves tècniques. Tot això és el que aporten algunes de les noves incorporacions al DFactory, l’espai impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona cridat a convertir-se en el hub del sud d’Europa per unir idees en la digitalització i per a la creació d’un sistema que impulsi la promoció i el desenvolupament del futur entorn industrial.

Virtual Doctor and Medicines, IA per a la salut

Entre aquestes noves companyies es troba Virtual Doctor Medicines, una empresa dedicada a la creació de programari d’intel·ligència artificial adreçat a la salut. El seu objectiu és “combinar la tecnologia amb els metges per millorar l’assistència”, assenyala el CEO, Jordi Ferrer, “no pretenem substituir els facultatius, sinó crear una eina degudament connectada als dispositius mèdics i als mòbils per extreure dades i millorar el circuit entre metge i pacient”.

L’entrenament dels algoritmes els ha permès fins al moment crear una sèrie d’apps adreçades a diferents usos. Una d’elles està pensada específicament per als sanitaris, la qual pot orientar-los en la presa de decisió del fàrmac més adequat per a cada patologia i pacient. Les dades personals d’aquest individu es creuen amb la informació que la IA ha anat aprenent amb el temps, així és capaç d’identificar quin medicament pot ser idoni per al seu estat de salut.

A aquesta solució se li suma una segona per oferir consells nutricionals, d’activitat física i de salut mental i, concreta Ferrer, “apoderar els usuaris”. Amb ella es poden prevenir addiccions o inculcar un estil de vida més saludable, sobretot pensat per a la prevenció. El sistema treballa amb un monitoratge de signes de salut a través de la pell com els ritmes cardíac i respiratori, tensió arterial o nivell d’estrès. “Els algoritmes agafen aquesta informació i l’analitzen per saber com ens trobem. A partir d’aquí, dona les pautes adequades”, relata.

Virtual Doctor and Medicines vol crear una gamma de dispositius intel·ligents amb algoritmes capços de fer prevenció i detecció de malalties

Un altre projecte, tot i que en fase precomercial, és una eina per processar imatges diagnòstiques. Actualment, és capaç d’estudiar la part inferior de la columna vertebral per detectar situacions que generen mal d’esquena en només 15 segons. “Estem evolucionant-lo per poder estudiar tota la columna i cobrir tots els dolors”, apunta, “la idea és que amb el mòbil es pugui fer tot, també detectar en un futur problemes a les dents o a la pell”. Una proposta bona per als metges, però també per a pacients que poden oferir amb ella una primera valoració en la consulta de l’especialista.

Tant aquesta darrera proposta, com altres idees ja en la ment de l’equip, poden rebre un cop de mà de part de l’ecosistema del DFactory. Un dels elements que Ferrer destaca de la seva instal·lació a l’edifici és l’accés al superordinador MareNostrum5 del Barcelona Supercomputing Center, on cercar algoritmes que poden impulsar la base tecnològica del negoci; a més de companys de viatge experts en impressió 3D o altres solucions que poden ser clau en la creació d’una gamma de dispositius intel·ligents, com vàters o miralls que ajudin a la prevenció i detecció de patologies.

Witeklab, sensòrica en la construcció

Especialitzada en el sector de la construcció i del manteniment d’infraestructures, Witeklab introdueix la internet de les coses com a element per introduir la digitalització en un sector on “encara cal fer molta pedagogia dels avantatges que aporta la tecnologia”, explica el CEO, Manel Torrentallé. La seva principal eina són els sensors, capaços de monitorar l’estat d’una obra i la seva evolució, de detectar problemes estructurals o patologies, i de proposar noves tècniques i materials per a cada situació. Això es tradueix en un estalvi de costos, de desplaçaments i de personal, i en una millora de la seguretat.

La companyia té el seu propi laboratori de projectes i innovació, de manera que pot personalitzar la solució a cada client i oferir un diàleg de tu a tu, tal com destaca el CEO. Així mateix, concreta que és un tret diferencial de cara a establir sinergies al DFactory: “Podem treballar amb altres empreses amb tecnologies i propostes totalment compatibles per millorar plegats. No hi ha competència, hi ha col·laboradors. Molts poden necessitar la nostra sensòrica, i nosaltres podem aprendre de les seves necessitats; i podem llançar projectes conjunts i accedir a més licitacions”.

Witeklab aporta seguretat, eficiència i optimització de recursos al sector de la construcció | Witeklab

NTT Data, optimitzar el negoci industrial

Amb seu al Japó, NTT Data té una delegació a Barcelona centrada en l’optimització de processos de negoci dels clients. O, dit en paraules del Industry Senior Manager, David Junyent, la tasca consisteix a “escoltar com treballen i buscar la manera de ser més eficients a través de palanques tecnològiques de la indústria 4.0”. El seu segment específic aquest concret, però la multinacional opera en el sector de la banca, el públic, les telecomunicacions o les assegurances, entre altres.

NTT Data ajuda les empreses a identificar processos tecnològics que poden optimitzar el seu negoci

El procés de treball de NTT Data comença amb l’estudi de les necessitats en el procés industrial, des del disseny fins a la fabricació per tal de detectar problemes, àrees de millora i oportunitats. A partir d’aquí, es fan propostes: “Reforçar la comunicació interna, aplicar connectivitat per reduir desplaçaments, optimitzar la lectura de dades de clients o augmentar els resultats d’èxit d’una peça o un producte ja en la fase de disseny amb tecnologia com el 3D”. Però també han explorat el blockchain o la robòtica, dos vessants que altres integrants de la instal·lació impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona també han posat en pràctica o estan valorant. “Tota experiència és bona, així que en nodrim els uns als altres”, apunta Junyent, “trobem capacitats complementàries i punts de vista diferents sobre què demanda la indústria avui que és vital per dur a terme la transformació digital necessària”.

ICIL, la corretja de transmissió d’idees

El sector logístic també es troba en plena fase de transformació amb la digitalització i la introducció de noves eines tecnològiques. ICIL acompanya les organitzacions en el procés amb l’objectiu de fer-les més competitives, però des del paper de “corretja de transmissió entre les empreses que generen innovació i les que en necessiten”, il·lustra el director general, Xavier Rius. “En la logística se sap que hi ha un canvi digital, però no se sap ben bé com és ni com es produeix, per això treballem a escoltar quines són les necessitats del mercat i buscar solucions per pal·liar-les”, continua. És a dir, fan de pont entre actors que no havien pogut trobar-se.

ICIL uneix la demanda i l’oferta de solucions tecnològics, sovint desconnectades l’una de l’altra

En aquest sentit, Rius, posiciona el hub creat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona com un “generador d’idees i un punt d’atracció del talent que ha d’impulsar la digitalització”. En tres mesos, ja han llançat diversos workshops on ajuntar l’oferta i la demanda de solucions, i han engegat una activitat de la mà del Clúster Digital de Catalunya per acostar els seus membres a empreses de la talla de Seat o Fluidra per traccionar propostes. De cara a finals d’any, el seu objectiu és executar entre quatre i cinc projectes, i haver impulsat fins a una trentena de reunions per unir companyies.

Siocast, motlles sostenibles

El 2018 Coniex, empresa especialitzada en la fabricació de silicones d'alta resistència tèrmica per a fosa de metall, va crear la spin-off Siocast amb l'objectiu d'idear una nova tècnica més sostenible. A través d'ella, innoven amb una tecnologia d'injecció de plàstic de motlles de silicona que permet la creació de peces en poc temps, amb terminis d'entrega curts, de forma local i amb menys costos de producció. A més a més, afegeix el cofundador i CEO, Ferran Navarro, "no genera residus".

Siocast revoluciona el sector amb motlles i peces sostenibles, de proximitat i de meny cost | Siocast

El procediment comença amb el disseny d'una peça de plàstic que s'imprimeix en 3D. D'aquí s'elabora un motlle amb silicona industrial per, posteriorment, portar-lo a la màquina injectora de plàstic per fer una producció més gran. "Fins ara tot es feia amb motlles metàl·lics i a la Xina. Els desplaçaments generaven un impacte ambiental alt i calia altes comandes per amortitzar-ne el cost. Ara és més econòmic, ràpid i fet al territori", detalla. Tot aquest procés fa que situar-se al DFactory sigui un element fonamental per perfeccionar la tècnica amb el coneixement d'altres companyies.

Fins ara, un dels sectors predilectes que tenen com a client són les figuretes de detall i les joguines, tot i que esperen consolidar ben aviat el calçat, l'electrònica o la peça tècnica.