La fàbrica 4.0 deixa de ser un somni
El DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca, es converteix en un ‘hub’ que congrega els líders de la nova indústria i la recerca tecnològica més innovadora
Categories:
A les oficines, a les sales de reunions, als laboratoris, als passadissos... a tot arreu es respira innovació. Així és l’interior de l’última gran aposta del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, el DFactory Barcelona, un espai que té l’ambició de convertir-se en la referència del sud d’Europa per a la indústria 4.0. I no són només promeses, sinó que la vintena de companyies i els més de 150 treballadors que ja ocupen part dels 17.000 metres de les instal·lacions treballen en la que serà l’avantguarda de la robòtica, la impressió 3D o la internet de les coses, entre altres. I tot plegat, seguit de prop per Huawei, ja va anunciar el seu suport en la investigació en tecnologia i intel·ligència artificial abans de l’obertura de la infraestructura. Un caldo de cultiu que ha fet que el projecte sigui un dels candidats a ser el punt de referència del sud d’Europa de la futura, o ja present, fàbrica 4.0.
L’espai es pot endevinar de lluny pel seu aspecte: un enorme edifici quadrat sense res a amagar. La construcció ha estat dissenyada amb parets de vidre que deixen entrar la llum natural a l’interior i desprenen aquest tarannà obert i innovador de les empreses que volen liderar la nova indústria. De fet, la col·laboració és un dels trets que caracteritza el bullici diari entre aquestes parets. “Tots els que som aquí vam tenir clar que hi havíem de ser perquè hi ha els líders de les tecnologies punteres. Si col·laborem i treballem plegats, el DFactory serà un centre de referència on les mateixes empreses no hauran ni de presentar-se, tothom sabrà qui hi ha i què s’hi fa”, descriu el CEO d’AsorCAD, Antonio Sánchez.
“Si col·laborem i treballem plegats, el DFactory serà un centre de referència on les mateixes empreses no hauran ni de presentar-se, tothom sabrà qui hi ha i què s’hi fa”
Aquesta companyia es dedica a la impressió 3D, la metrologia i l’enginyeria inversa, i a la seva aplicació en sectors tan diversos com la salut, la nàutica, l’automoció, el cine, l’art o el tèxtil. Comercialitzen tant programari personalitzat per a cada necessitat, com escàners i impressores també especialitzades. Entre els seus clients es pot trobar KTM Motorsport, que utilitza instruments de metrologia i software d’inspecció 3D per obtenir dades del desgast dels components de les motos i millorar-ne la qualitat, i per optimitzar la postura del pilot i l’aerodinàmica. També treballen amb l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, a qui ajudar a dissenyar les vàlvules per als respiradors emprat durant la pandèmia de la covid-19 mitjançant el disseny i fabricació de les peces amb tecnologia de fabricació additiva.
Actualment tenen entre mans un projecte que, sense la sinergia amb Leitat i els investigadors del IAM3D Hub, Sánchez afirma que no haurien trobat el “punt diferencial”: “Per solucionar un problema de desgast amb una peça vam acudir a la impressió 3D i vam optimitzar-ne la geometria perquè fos viable. Aquí hem guanyat un punt addicional perquè ja hi ha experts que han fet tests previs i proves que ens han ajuda a assolir l’objectiu”.
Candidats a liderar la transformació
Les primeres projeccions del DFactory contemplaven acollir prop de 500 treballadors d’un centenar d’empreses. Actualment s’ha assolit aproximadament una cinquena part de les companyies previstes, però totes elles són la tractora d’un canvi de paradigma industrial que està arrelant. Entre elles hi ha Nexiona, la qual, segons el seu cofundador i director general, Jaume Rey, “havia de ser present en el que vol ser el centre d’excel·lència 4.0 de país”. La companyia utilitza les dades com a base per desenvolupar serveis data driven a partir de l’IoT per al manteniment en remot, la geolocalització o la traçabilitat, i d’unificació i estandardització de la informació en fàbriques per aplicar analítica i executar projectes. Una activitat que, segons Rey, els ha convertit en “líders a Espanya de l’IoT i la indústria 4.0”.
El coneixement que aporta Nexiona en la integració de les dades recollides al món físic als formats digitals es pot combinar amb les innovacions en ciberseguretat, 3D, robòtica o gestió de residus que surten de les altres companyies incloses en el mateix espai. “Tot això és indústria 4.0, són gent que parlen el mateix idioma que nosaltres i al mateix nivell”, comenta Rey, “ser en aquest ecosistema permet que si un client té una necessitat que va més enllà del que nosaltres aportem, podem compartir la necessitat amb altres partners i avançar plegats”. “Això és un viver de líders, cadascun en la seva àrea, i és una fortalesa de cara a la imatge i al branding per captar projectes que ajudin a avançar en la transformació industrial”, afegeix.

La disposició a col·laborar i exigència a escala d’R+D+I, aquests són dos dels trets que comparteixen les empreses al DFactory, i per tant, també Picvisa. L’empresa aplica la intel·ligència artificial, la robòtica i la visió artificial en la classificació de materials valoritzables per seleccionar i classificar automàticament els residus en funció de la composició, la forma i el color. La seva tecnologia està present en 25 plantes d’integradors i recicladors finals, però distribueixen les solucions arreu del món.
“Ser en aquest ecosistema permet que si un client té una necessitat que va més enllà del que nosaltres aportem, podem compartit la necessitat amb altres ‘partners’ i avançar plegats”
Malgrat que ocupen les primeres posicions al mercat internacional, el seu CEO, Joan Manel Casamitjana, reconeix que fins ara es trobaven en un entorn “poc industrial i gens innovadors”: “Fer el pas ens ha permès estar on conviuen les empreses tecnològiques, acostar-nos a nous contactes i visualitzar la marca en un entorn apropiat”. La companyia va arribar l’octubre passat a les instal·lacions quan, justament, tot començava a rodar, i des de llavors han potenciat les sinèrgies entre actors com un dels elements per al progrés. “S’han obert portes a redefinir models de negoci amb opcions d’impressió 3D i tractament de dades”, apunta, “l’objectiu és redescobrir els propòsits de la companyia i postular-se com a empresa d’avantguarda”.
Impulsar la transferència de coneixement
Windforce és un altre dels implicats en la consolidació de la infraestructura com un hub tecnològic. Es dedica a l’acceleració i augment de l’adopció de tecnologies d’impressió 3D amb el desenvolupament d’aplicacions en gran format i termoplàstics d’altes prestacions, i manté una activitat constant en la investigació de noves aplicacions de la tecnologia de la mà d’un altre membre de la comunitat: Leitat. A través de la impressora Massivit 3D instal·lada en el centre IAM3D Hub, l’empresa pot fer demostracions dels productes que venen als clients, però també treballar braç a braç amb el fabricant de la maquinària per crear un prototip de vehicle elèctric. “Quan un client busqui validació tècnica, la sinergia amb totes aquestes entitats, serà un valor afegit i un generador de nous negocis”, comenta, i afegeix que es troben a les portes de fer el salt al sector mèdic gràcies a un seguit de proves que no haurien pogut iniciar sense formar part del DFactory i tenir a l’abast tots els recursos i el coneixement.
“Quan un client busqui validació tècnica, la sinergia amb totes aquestes entitats, serà un valor afegit i un generador de nous negocis”
En la transferència de coneixement juga un paper clau el centre de recerca Leitat. A través de l’IAMB3D Hub, creat conjuntament amb empreses de la fabricació additiva, ha impulsat estudis i aplicacions amb materials com polímers en filament, pols o resina, i ha desenvolupat noves estratègies i sistemes de postprocessament. Tot plegat, amb l’objectiu d’ajudar a l’adopció de tecnologia en la indústria oferint suport en el disseny, creació i prova de productes.
I de la mateixa manera que Windforce i el centre de recerca han unit forces amb l’arribada de la impressora Massivit, Leitat també ha comptat amb el suport d’Alysis en l’arribada d’un Spot de Boston Dynamics al laboratori de robòtica per impulsar tota la tasca al voltant de la validació de noves habilitats dels robots i funcionalitats basades en tecnologies habilitadores com la visió artificial, la navegació, el control de força, la manipulació lleugera i els sensors.

La Internet de les Coses (IoT) i la fotònica també compten amb els seus respectius laboratoris. En el primer cas, Leitat treballa en el desenvolupament integral de projectes que incloguin la tecnologia en la cadena de valor de la dada, des de la sensòria o els protocols avançats de connectivitat, fins a la ingesta i automatització de la informació. En el segon no únicament s’aplica la fotònica i la visió a producte acabat, sinó que els especialistes ja han dissenyat i creat sistemes òptics i fotònics o sensors que han permès el desenvolupament d’una visió multiespectral i hiperespectral, i de dispositius optofluídrics.
La intel·ligència artificial (IA) també té el seu espai al Centre d’Excel·lència de la Intel·ligència Artificial conegut com Hermes, que té per objectiu la integració i aplicació transversal de la IA a la indústria. Aquest és un dels espais on Huawei col·labora directament amb dispositius per a la investigació en els projectes que es troben en marxa. Les àrees de treball són diverses i van des de la salut, amb la creació d’una xarxa neuronal convolucional anomenada LungXNet per a la classificació de radiografies toràciques segons l’afecció del pacient, fins a l’energètic, amb una altra iniciativa coneguda com Windmill que utilitza les xarxes neuronals recurrents per a la predicció de potència generada per un molí de vent en funció de la meteorologia o el mateix sistema dels molins.
A mesura que el centre de recerca incrementa els laboratoris i les investigacions al DFactory Barcelona, “sorgeixen múltiples oportunitats de col·laboració encreuada i sinergies addicionals amb membres de l’ecosistema”, apunta el director general de Ciència i Tecnologia de Leitat, Laurent Aubouy. O nous reptes, assegura, ja que l’arribada de nous proveïdors d’aplicacions per a la indústria 4.0 també vol dir l’entrada de noves inquietuds, dubtes i propostes que necessiten “ajuda en l’adopció o innovació tecnològica”. Una investigació conjunta que acaba beneficiant amb l’arribada de productes tecnològics disruptius, eficients i sostenibles.