IoT és sinònim de sostenibilitat

L’ús de sensors, vehicles autònoms o realitat virtual permeten captar dades per fer una gestió més eficient dels recursos

Categories:

Aida Corón

La internet de les coses (IOT) aporta solucions que permeten avançar en termes de sostenibilitat
La internet de les coses (IOT) aporta solucions que permeten avançar en termes de sostenibilitat | IOTSWC

La sostenibilitat és un dels principals motius que mou la indústria cap al concepte smart. Tant es pot fer referència a ciutat intel·ligent, com a transport intel·ligent o a comerç intel·ligent. Tot pot ser intel·ligent si s’aplica adequadament una capa de tecnologia que n’optimitzi els recursos, obligui a una gestió eficient dels recursos i generi consciència. I aquí precisament la ja arxiconeguda Internet de les Coses, o Internet of Things (IoT), hi té molt a dir. Especialment en un IoT Smart World Congress 2023 on s’ha pogut comprovar com la sinergia entre empreses d’àmbits diferents és la fórmula d’èxit per complir amb aquesta premissa de construir un món més sostenible.

Qualsevol dels estands instal·lats al congrés pot mostrar la seva imatge de com és el concepte de futur, però un passeig per la testbed area és la millor manera de veure i tocar què podrem trobar ben aviat al nostre entorn. Una de les propostes és un software que, combinat amb l’ús de les Hololens de Microsoft, pot ajudar les empreses de vehicles de neteja de les ciutats a identificar l’estat dels camions.

El ‘software’ combina ulleres de RV i RA amb intel·ligència artificial i sensors per monitorar els camions | AC

El programari desenvolupat per la companyia de Saragossa Integra monitora variables com el consum d’aigua o de benzina, localització, quilòmetres recorregut, nivell de bateria, velocitat o temperatura, entre altres, a través de sensors i de la connexió amb la centraleta. Mitjançant la tècnica dels bessons digitals, el sistema genera una còpia del transport de neteja i mostra les parts de les quals se n’obtenen dades. Amb les ulleres i l’ús de la realitat augmentada, es pot interactuar amb la imatge del vehicle i consultar les dades concretes de cada part. En canvi, si es fa ús de la realitat virtual, és la vida per accedir al bessó digital. “La proposta va néixer de la disponibilitat de la tecnologia i la inquietud d’una empresa que fabrica camions per a la neteja amb aigua els carrers”, apunta la directora de projecte IoT d’Integra, María Mateo, “és una clara demanda de les empreses per posar el seu granet de sorra a la sostenibilitat, tant en el consum d’aigua com en la cerca de problemes en els vehicles que poden ser un entrebanc per donar un servei essencial”.

El transport i la logística incorporen sensors i intel·ligència artificial a través de l’IoT per fer més eficient i sostenible el servei

També en el sector de la mobilitat s’ha pogut conèixer en primera persona l’Ona, el transport dissenyat pel consorci d’innovació Carnet, format per la Universitat Politècnica de Catalunya, el grup Volkswagen i Seat per cobrir l’última milla en la distribució de mercaderies. El prototip circula a una velocitat màxima de 20 km/h i té unes dimensions reduïdes que permeten la seva entrada en indrets difícils. No supera els 170 cm de llargada ni els 110 cm d’amplada, i compta amb sis rodes per pujar i baixar graons de fins a 20 cm d’alçada. A més a més, és totalment autònom. Només depèn d’un centre de control remot que gestiona les comunicacions, recull dades, optimitza les operacions de la flota i ofereix solucions en situacions d’error.

El creixement incessant del comerç electrònic ha generat dificultats en l’entrega de paquets en ciutats com Barcelona, per això s’ha situat l’última milla com un dels reptes del sector. El vehicle català ja s’ha posat a prova a Esplugues de Llobregat, a Hongria i Alemanya amb bons resultats.

L’Ona vol cobrir l’última milla del repartiment de mercaderies de forma sostenible i autònoma | AC

Seguretat, higiene i sostenibilitat

Les màquines d’aigua, de cafè i de sucs són un clàssic a les oficines. Permeten servir al moment una ració individual, però suposa emprar gots d’un sol ús i dificultat per netejar uns conductes interns que poden criar bacteris. Evowater Technology Company, a través de Cartobol, ha creat un sistema que higienitza el mecanisme dels dispensadors de begudes de manera automàtica cada tres o quatre cicles. El producte en qüestió és una capsa biodegradable amb una fórmula basada en àcid cítric que desinfecta dels tubs del dispensador. També es troba en format de bossa, per a les màquines que poden generar problemes amb la humitat.

La proposta va acompanyada d’un segon sistema de neteja de gots que té la missió de fomentar els recipients de vidre i plàstic. Els gots van folrats amb una capa de silicona que la màquina llegeix. Amb intel·ligència artificial, identifica qui n’és el propietari, suma el nombre de neteges que ha fet per tal de cobrar-les posteriorment – si és una màquina de pagament per ús-i ho trasllada al núvol, i higienitza el recipient. A més a més, els algoritmes faciliten que la màquina pugui elaborar el cafè o la beguda segons com li agrada a cada persona.

Evowater garanteix una higienització i reducció dels gots de plàstic d’un sol ús | AC

L’objectiu principal de la proposta és “evitar el malbaratament i l’excés de plàstics”, assenyala el COO de Cartobol, Ignasi Ginjaume. Un repte que també volen assolir amb la creació de bosses per al producte de neteja de dispensador elaborat amb “films biodegradables que podrien convertir-se en fertilitzant”. El resultat final de tota l’estratègia, afirma, ha de generar una reducció del 60% de l’ús de plàstic.

Imitar els humans

PAL Robotics és ja una de les companyies catalanes consolidades i amb renom internacional en la fabricació de robots humanoides. Enguany ha presentat a l’IOTSWC un nou braç col·laboratiu i sensoritzat capaç de moure’s com l’extremitat d’una persona. D’una banda, busca evitar moviments bruscos. No pot exercir cap força, però sí substituir els humans en les tasques més feixugues. De l’altra, gràcies als sensors que incorpora, pot detectar impediments externs i obstacles que limiten el radi de moviment programat.

TiaGO incorpora un braç robòtic amb sensors per identificar obstacles | AC

Malgrat que es tracta, de moment, d’un projecte en plena fase de recerca, ja s’ha posat a prova a l’Hospital Germans Tries i Pujol de Badalona. També s’espera que pugui incloure’s en entorns industrials, com plantes de producció i àrees logístiques.

TiaGO, el robot al qual s’ha instal·lat el braç, ja suma més de 10 anys de vida. Des del primer prototip, ha avançat fins al punt de tenir la capacitat d’aprendre moviments per repetir-los sol de manera autònoma.