El 47% de les ‘start-ups’ catalanes treballa amb tecnologies ‘deep tech’

Un informe d’ACCIÓ assenyala que el Principal ja compta amb 1900 empreses emergents, un 11% més que el 2020

Marc Vilajosana

La intel·ligència artificial i la 'big data' són les tecnologies 'deep tech' més emprades per les companyies catalanes
La intel·ligència artificial i la 'big data' són les tecnologies 'deep tech' més emprades per les companyies catalanes | Marc Vilajosana

Catalunya ja aglomera més de 1.900 empreses emergents al territori, un 11% més que el 2020, i la tecnologia es troba present de manera important en la gran majoria d’elles. De fet, el 47% de les start-ups catalanes assegura que treballa amb alguna aplicació de les tecnologies deep tech, segons apunta un informe de l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ).

La intel·ligència artificial (IA) i el big data són les innovacions més populars entre les companyies, ja que més d’un terç d’elles (el 36%) les empra d’alguna manera. A més distància es troben el cloud o l’edge computing, que fan servir al voltant del 15% de les empreses, mentre que l’automatització i la Internet de les Coses (IoT) són escollides per un 10% i un 9% respectivament. Malgrat que ha explotat de manera molt recent, la blockchain ja és aplicada per un 3% de les start-ups del territori.

Un ecosistema en creixement constant

Les dades presentades per ACCIÓ demostren la resiliència de les empreses emergents catalanes, que tot i l’impacte econòmic de la pandèmia, han continuat creixent. Des del 2016, l’ecosistema ha crescut més d’un 75% en nombre d’empreses, i segons les dades del 2020, les start-ups del país ja donen feina a 19.307 persones, un 10% més que el 2019. “Disposar d’un ecosistema d’empreses emergents potents ens ajuda a atraure més inversió estrangera, captar talent internacional i a posicionar Catalunya com a país referent en la transformació tecnològica i verda que el món demana”, ha declarat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Les companyies innovadores no només han crescut en quantitat, sinó també en qualitat. El 2018, el 85% de les empreses emergents tenien menys de 10 treballadors, mentre que el 2020 la xifra ha baixat fins al 76%. Això implica que gairebé el 25% de les start-ups catalanes té més de 10 treballadors, una dada que, si la comparem amb el global de les empreses catalanes, cau fins al 5%. Per contra, ACCIÓ ha comptabilitat la destrucció de 69 companyies emergents durant el darrer any.

Catalunya també és un pol d’atracció de professionals internacionals. El 26% dels treballadors de les start-ups catalanes i el 17% dels seus fundadors provenen de l’estranger, majoritàriament de l’Europa Occidental (41%), però també de l’Amèrica del Nord (15%) i de l’Amèrica del Sud (15%). Això es tradueix amb una gran presència internacional d’aquestes companyies: l’informe apunta que el 73% de les empreses disposa de clients internacionals, que suposen fins al 47% de la facturació d’aquestes companyies.

Pel que fa als sectors, la salut i les healthtech són l’opció majoritària dins l’ecosistema català, amb un 16% de les empreses emergents. Les segueixen de prop les solucions empresarials basades en software, una àrea a la qual es dediquen el 13% del total, mentre que les TIC (7%) i els viatges i l’oci (6%) són els següents mercats.

4.000 start-ups i 15 unicorns pel 2030

El conseller d’Empresa ha aprofitat la presentació de l’informe per anunciar els plans de futur del Departament en l’àmbit de les start-ups. El Govern s’ha plantejat l’objectiu d’arribar a les 4.000 empreses emergents nascudes a Catalunya per l’any 2030 i a l’assoliment de 15 unicorns, companyies que superin una valoració de 800.000 euros.

El director general d'Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, ha assegurat que ja tenen unes cinc o sis start-ups localitzades amb possibilitats d’esdevenir unicorns durant els pròxims anys, entre les quals ha inclòs les tecnològiques Factorial, UserZoom i Red Points. En aquest sentit, Torrent ha assegurat que volen “incrementar el nombre de start-ups deep tech, perquè són la base sòlida dels futurs unicorns”.