Starlearn, programar l’escola de demà

La ‘start-up’ dissenya una proposta de “metavers educatiu” a través de la gamificació per ajudar els infants i joves a aprendre codi mentre juguen

Categories:

Aida Corón

Starlearn proposa cursos per aprendre a programar jugant
Starlearn proposa cursos per aprendre a programar jugant | Unsplash

Tothom sap què és Alexa, fins i tot els més petits, però sabem què hi ha rere aquest aparell? “És un element de la tecnologia domòtica, que implica parlar de robòtica i programació. Poques persones desconeixen aquest dispositiu, en canvi, la majoria desconeix que és domòtica”. Així és com descriu el context actual que viu la ciutadania en Jaume Quintana, una situació en què la ciutadania està envoltada d’element tecnològics, però amb pocs coneixements sobre un dels seus elements clau: la programació. I no és només això, sinó que “tampoc està arribant a les escoles”, denuncia, i això és el que intenta solucionar a través de la start-up Starlearn.

La companyia va néixer en una hackaton quan en Rafael Cortés va explicar a Quintana el desig de portar la programació a les escoles a través de la gamificació. “L’eix havia de ser el joc per aconseguir que els nens i les nenes aprenguessin sobre una àrea tan complexa com la programació sense que els avorrís”, relata. Per això el projecte estava pensat perquè fos una mena d’extraescolar on la canalla s’emportés una plataforma a casa i pogués avançar en missions superant reptes sense la necessitat de tenir cap dels pares o docents al seu costat.

El producte final és un programari que planteja càpsules formatives organitzades temàticament. N’hi ha de la ja esmentada domòtica, de biònica, d’intel·ligència artificial o de creació de webs, entre altres. Totes comencen amb una part teòrica on s’introdueix la tecnologia per tal de donar context a l’infant i posteriorment continuen amb missions en forma de jocs que cal anar superant.

Un “metavers educatiu”

La start-up ja ha posat a prova els seus cursos en el sistema educatiu del programa de l’Aragó. El govern autonòmic ha llançat un pilot emmarcat en la proposta de l’Executiu espanyol anunciada el passat mes de juliol d’aprovar el Programa Codi Escola 4.0, una proposta per introduir la programació i la robòtica a les aules. També s’ha posat a prova el programari català en un centre de La Salle a Madrid, on s’ha implementat, concretament, el mòdul de robòtica. En ambdós casos, la proposta ha estat rebuda, tant per docents com per infants, i ha servit, segons Quintana, per polir el software: “Hem reduït text, hem fet més atractives les propostes i, sobretot, hem fet correccions per acabar de fer fàcil un contingut tan complex com el de la programació”.

De fet, adequar el llenguatge i els continguts de cara curs per adaptar-lo a l’àmplia franja d’edat de les escoles i instituts ha estat el principal repte. El mateix equip compta amb un pedagog i han rebut el suport d’Alicia Tojeiros, considerada la millor professora d’Espanya 2020 als IV Premis Educa Abanca.

Ara que han comprovat que la proposta funciona, l’objectiu és assolir els 150 cursos en dos anys i intensificar les converses amb el Departament d’Educació per introduir Starlearn a les escoles catalanes. La proposta, afirma el cofundador, és anar cap a un “metavers educatiu” on a través d’eines diverses que “millorin el procés d’aprenentatge, facilitin l’adquisició de competències digitals de manera interactiva i ajudin a trencar amb el tòpic que aprendre programació és difícil i es tracta només de picar codi”.