Clickedu, el programari que digitalitza les escoles
La plataforma catalana integra les eines més habituals per a la gestió dels centres i la comunicació amb les famílies per optimitzar les tasques i impulsar les de valor afegit
Categories:
El sistema educatiu ha hagut de fer passes de gegant per adaptar-se a l'entorn digital i superar amb les mínimes repercussions possibles la pandèmia de la covid-19. Això fa pensat, principalment, en docents i alumnes connectats amb ordinadors a tauletes, però el procediment també ha requerit que les gestions internes de les escoles i la comunicació cap a l'exterior hagi hagut de passar al model virtual. Per a molts centres, ha estat tot un repte, però per a la Clickedu i les escoles que utilitzen el seu programari, el mecanisme ja és part del dia a dia.
La plataforma es va concebre com una eina de gestió interna i externa. D'una banda, facilita la feina amb la documentació diària dels alumnes i els professors, passar llista i altres tasques del dia a dia. Per l'altra, es pot aplicar per agilitzar tasques habituals com la comunicació de retards o absències a les famílies, notes i altres qüestions acadèmiques i, en general, informació sobre els estudiants que els pares i tutors han de conèixer.
En aquest cast, el programari es pot usar com l'agenda, on els mestres escriuen notes als pares com a canal d'informació, però aporta un valor afegit. "En paper havies d'escriure coses senzilles, som si s'ho ha menjat tot o ha fet els deures. En el moment de digitalitzar el procés, pots comunicar coses més complexes com el resultat d'exàmens o valorar la participació de l'alumne a l'aula", explica la directora general, Montse Brau, que afegeix com la tecnologia "permet dedicar més temps a activitats de més valor".
Digitalització per donar valor afegit
Aquesta companyia va néixer amb l'arribada del nou mil·lenni i va implantar per primera vegada la plataforma a l'escola IPSE, a Barcelona, fa 15 anys. Amb el coronavirus ha pogut comprovar de primera mà que els centres que ja feien ús de l'aplicació han pogut fer un trasllat al sistema en remot molt menys traumàtic.
Així, la gestió dels horaris i les substitucions, el control dels alumnes que es queden al menjador o fan alguna activitat extraescolar, o el pagament d'excursions per aula són alguns dels tràmits que requereixen menys dedicació amb la tecnologia. A més a més, Clickedu també s'encarrega de facilitar la connexió a les eines de treball. "Google, Microsoft i les grans corporacions desenvolupen software orientat a l'aprenentatge, però no adaptat al territori, i nosaltres oferim una capa afegida perquè sigui compatible amb el nostre currículum", assenyala Brau.
Brau: "Google, Microsoft i les grans corporacions desenvolupen 'software' orientat a l'aprenentatge, però no adaptat al territori"
Habitualment, els centres utilitzen les solucions gratuïtes de Google Workspace –antic GSuite-, com el correu, el calendari i el Drive, que són eines "molt cares de desenvolupar i que facilita la feina a les escoles", apunta la directora, "Clickedu dona l'accés directe a totes les plataformes perquè alumnes i pares pugui accedir-hi des de qualsevol lloc". El programari té l'objectiu de ser com un magatzem de recursos, solucions i documentació que puguin necessitar estudiants i pares, i també professors per tenir-ho tot guardat en un mateix lloc.
Un procés accelerat per la covid-19
"Hi ha escoles que han posposat la decisió de digitalitzar-se i han patit molt davant el canvi accelerat", lamenta Brau. Les que havien aplicat prèviament programaris com Clickedu, han vist que només han hagut de traslladar les lliçons de les aules físiques a les videoconferències perquè ja tenien un sistema de treball basat en l'ús de les tecnologies. "Ens hem convertit, sense voler-ho, en una eina de primera necessitat", afegeix fent referència als centres que cop i volta han hagut de buscar proveïdors per cobrir la part tècnica. I és que la pandèmia del coronavirus els ha beneficiat en el sentit de fer-se veure, però no com haurien volgut: "No ens agrada treballar així. Volem acompanyar l'escola en el procés de transició, que hi hagi uns terminis raonables i que sigui una decisió presa perquè el centre i la direcció està segur de voler implementar la tecnologia".
Si el primer repte ha estat fer el salt al digital, el segon serà que el nou model se sostingui en el temps. "La situació de pandèmia ha arribat en un moment de transformació profunda a escala pedagògica. L'eina escollida per gestionar la innovació educativa ha de ser potent per no tornar a patir, perquè no és factible fer una tutoria avançada o un treball per projectes si la plataforma no és sofisticada", alerta. La directora general de la companyia assenyala que Clickedu ha pogut anar millorant en els seus 20 anys d'experiència i adaptant-se a les necessitats de les escoles per ser una eina consolidada.
Brau apunta que la covid-19 ha arribat en un moment de transformació pedagògica i que cal prioritzar la tria d'eines que puguin sostenir-se en el temps
L'aplicació de la plataforma en cada centre va de la mà de formació per al professorat. La covid-19 també ha afectat la companyia, assegura Brau, que va haver de redistribuir el personal per cobrir la demanda de serveis: "Per evitar fer un ERTO, vam posar el nostre equip comercial a fer els cursos de manera gratuïta perquè volíem que tothom estigués preparat per fer front al curs escolar de la millor manera possible".
L'equip de Clickedu també està format per programadors que actualitzen constantment la solució perquè encaixi amb la demanda real de serveis del sistema educatiu català. A més a més, Brau destaca que la companyia vetlla per la paritat: "El paper de la dona en les TIC justeja i per a nosaltres és important que hi siguin. Sense dones no hi pot haver bon software".