Diversity Apps: quan la tecnologia universalitza l’educació inclusiva

La ‘start-up’ catalana ha desenvolupat una aplicació per facilitar l’aprenentatge de la lectura als infants amb discapacitats intel·lectuals

Marc Vilajosana

Diversity Apps ofereix serveis de consultoria tecnològica per a empreses que volen millorar la seva accessibilitat
Diversity Apps ofereix serveis de consultoria tecnològica per a empreses que volen millorar la seva accessibilitat | Cedida

A Catalunya viuen més de 73.000 persones amb discapacitat intel·lectual reconeguda legalment, d’acord amb les dades que recull l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). Aquesta situació pot generar problemes d’integració i adaptació a qui les experimenta, especialment quan són infants, i un dels àmbits més afectats és l’ensenyament. Per tal de facilitar aquesta inclusió neix Diversity Apps, una start-up barcelonina nascuda a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que està centrada en el desenvolupament de solucions tecnològiques pensades per garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació. “Amb la digitalització que hem sofert en aquests últims anys, molts alumnes s’han quedat enrere. Nosaltres proposem una educació totalment inclusiva, que tots els alumnes tinguin dret a accedir a l’educació”, concisa la cofundadora i CEO de la companyia, Gemma Fàbregas.

El primer pas del seu camí és Yo También Leo, una aplicació per a dispositius digitals disponible en català i castellà que empra la metodologia de lectura global perquè els nens i nenes amb discapacitat intel·lectual aprenguin a llegir. Aquesta tècnica, validada per entitats que treballen amb persones amb síndrome de Down i autisme, se centra a fer servir la memòria visual per aprendre des del conjunt (paraules o frases) als elements més específics (síl·labes i lletres). “Tenim estudis fets i resultats, sabem que funciona: vuit de cada 10 nens que treballen amb aquesta aplicació milloren el progrés lector en quatre mesos d’ús”, assegura Fàbregas. “Volíem fer una aplicació per facilitar la lectura a aquests nens, però també per facilitar la feina a les mestres i educadores que han de crear material personalitzat per poder fer aquesta feina”, afegeix.

Fàbregas: "8 de cada 10 nens que treballen amb aquesta aplicació milloren el progrés lector en quatre mesos d'ús"

La idea de l’app, com és habitual, neix de l’experiència personal: “La meva sòcia té una filla amb síndrome de Down, que és amiga dels meus fills, i a partir d’aquí vam veure que una nena amb capacitats múltiples per fer moltíssimes coses és incapaç d’aprendre a llegir”. Concretament, d’aprendre a llegir amb les metodologies que fan servir les escoles tradicionals, que són els centres educatius als quals assisteixen el 80% dels infants amb discapacitats intel·lectuals. “Els va molt bé pel seu desenvolupament personal i social, però a escala educativa hi ha mancances, perquè hi ha metodologies que són específiques que a ells els va molt bé”, explica la cofundadora de Diversity Apps.

Per tal de cobrir aquest buit, la start-up ha desenvolupat dues versions de la seva aplicació. La primera, gratuïta amb compres integrades, està orientada a les famílies, mentre que la segona és més completa i està pensada per a entitats educatives. “Si es posen en contacte amb nosaltres, podem fer un seguiment més estret i els podem donar material de reforç”, apunta Fàbregas. Per la CEO de Diversity Apps, la tecnologia és “una eina que pot facilitar la qualitat educativa si es fa servir de bona manera”, però és prudent amb l’exaltació que sovint provoca el món digital: “A vegades, la tecnologia no ho és tot, ha d’haver-hi una base darrere”. En el seu cas, el contingut l’aporta un equip format per experts en logopèdia i educació social, a més a més d’una col·laboració estreta amb la Fundació Talita, una entitat que fa més de 20 anys que treballa en la integració de les persones amb discapacitats intel·lectuals, especialment en el món de l’educació.

Consultoria tecnològica per garantir l’accessibilitat

Paral·lelament a Yo También Leo, Diversity Apps ha iniciat una nova línia de negoci centrada en l’acompanyament tecnològic a aquelles empreses que volen millorar en termes d’accessibilitat. La companyia s’encarrega de fer una auditoria general dels aspectes que afecten persones amb diferents discapacitats, i posteriorment elabora un llistat de consells ordenats en funció de la seva prioritat. “A escala tecnològica, hi ha unes bases d’accessibilitat ja establertes, sobretot per a persones amb discapacitats visuals i auditives, per les quals hi ha unes premisses marcades i uns estàndards d’accessibilitat molt marcats”, apunta Fàbregas. L’apartat més complex és el de les persones amb discapacitats cognitives, ja que l’adaptació dels serveis és molt més específica, però aquest és precisament el “punt diferencial” de la start-up catalana.

Fàbregas: "Als nens petits també els és més fàcil treballar la lectura inicialment amb mètode global i després passar a l’altre"

En aquests moments, Diversity Apps es vol concentrar en la seva tasca com a consultora i a continuar expandint les funcionalitats de Yo También Leo amb més materials per a docents i alumnes, així com expandir el seu mercat cap a l’Amèrica llatina, regió d’on ja provenen la meitat dels usuaris de la versió per a famílies. Tanmateix, en el futur no descarten desenvolupar noves aplicacions per a altres matèries. “En matemàtiques també seria molt convenient, però a vegades ens equivoquem, perquè diem “això els convé als nens amb discapacitat intel·lectual”, i en realitat els convé a tots els nens. Als nens petits també els és més fàcil treballar la lectura inicialment amb mètode global i després passar a l’altre, i en matemàtiques, si se’ls dona els materials plantejats d’una manera diferent, més visual i comprensible i no tan abstracte, en sortirà beneficiat tothom”, assegura la cofundadora de la start-up.