Digital Democràtic, l’alternativa catalana de codi obert a Google Suite

Xnet impulsa una plataforma destinada a centres educatius que agrega programaris lliures amb diverses funcionalitats

Categories:

Redacció

La 'suite' desenvolupada per Xnet ja s'ha testejat a tres centres educatius de Barcelona
La 'suite' desenvolupada per Xnet ja s'ha testejat a tres centres educatius de Barcelona | CC0

L’ecosistema de Google Suite té una alta presència al món educatiu gràcies a la seva versatilitat i gratuïtat: permet preparar documents de text, presentacions o fulls de càlcul, fer videotrucades, desar dades al núvol i fer classes en línia de manera col·laborativa. Tanmateix, la titularitat privada d’aquest entorn preocupa a determinats sectors de la societat per la gestió de la privacitat de les dades dels alumnes. És per això que el col·lectiu Xnet ha preparat Digital Democràtic, una suite pròpia basada en programari lliure per desvincular les famílies i les escoles de les grans empreses tecnològiques.

L’eina es fonamenta en el desplegament d’uns servidors al núvol que garanteixen la seguretat de la informació emmagatzemada i el compliment de les normatives europees de protecció de dades. Entre els diversos programaris que la plataforma integra es troben la suite de Nextcloud (que ofereix correu electrònic, calendari i eines ofimàtiques), el sistema de videoconferències BigBlueButton, l’editor col·laboratiu Etherpad o versions agilitzades de Wordpress i Moodle. Com que es tracten d’eines de codi obert, Xnet ha accedit a l’interior del programari i l’ha modificat per adaptar-lo a les seves necessitats.

Digital Democràtic s’ha desenvolupat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i ja s’ha testejat en forma de prova pilot a tres centres educatius de la ciutat. Enguany Xnet es proposa ampliar aquesta prova a més persones i ha programat una sèrie de tallers presencials al Canòdrom de Barcelona, també en format virtual, per donar a conèixer la plataforma i posar-la a les mans de la ciutadania. En total hi ha nou tallers previstos entre el 7 i el 12 de febrer, als quals qualsevol persona es pot inscriure a través de la seva pàgina web. La voluntat de l’associació és fer pública l’eina a partir del mes de març, el llançament del qual anirà acompanyat de la preparació d’un equip d’administradors de sistemes i formadors que puguin atendre a la comunitat educativa i als usuaris individuals de la nova suite.