El futur digital de l’educació: personalitzada, col·laborativa i especialitzada
Talent Shakers agrupa tres ‘start-ups’ espanyoles que aposten per models de formació alternatius a l’ensenyament tradicional
Categories:
El sistema educatiu no sempre té les eines i les metodologies necessàries per motivar els alumnes i aconseguir que prosperin. "Vaig avorrir-me a l'escola. L'educació que vaig rebre no estava adaptada a determinades classes de persones, però ara la tecnologia ens permet fer-ho", ha confessat Maria Gilabert, CEO de BeValue i responsable de persones d'Oryon Universal, en un acte organitzat per Talent Shakers. El seu cas no és una excepció, però la innovació empresarial, especialment en l’àmbit de les start-ups, aprofita les oportunitats que la digitalització ha creat per obrir nous camins cap a una formació més personalitzada.
Un d'aquests casos és Founderz, una escola en línia d’emprenedoria que aposta pel microlearning, un format basat en píndoles audiovisuals d’entre dos i sis minuts que concentren els seus ensenyaments en un únic concepte, explicat de manera amena i pràctica. “Si soc advocat, sabré com s'estructura una societat, però potser no podré crear una pàgina web o arribar als meus clients. Emprendre és un gran puzle on cadascú porta algunes peces de casa, i cada mes n’apareixen de noves”, ha apuntat Pau Garcia-Milà, CEO i fundador de la plataforma.
Garcia-Milà: “No volem ensenyar-ho tot, sinó ser un obrellaunes perquè l’emprenedor tingui una base sobre la qual pugui subjectar-se”
La voluntat de Founderz no és esdevenir una alternativa a l’ensenyament tradicional i competir amb universitats i centres formatius, sinó convertir-se en un “complement”, un coneixement afegit que aporti valor a la carrera professional de les persones i una embranzida als seus projectes empresarials. És per això que la plataforma ofereix fins a 19 cursos diferents, de temàtiques tan diverses com la generació d’idees, el big data, el màrqueting digital o la gestió emocional. “No volem ensenyar-ho tot, sinó ser un obrellaunes perquè l’emprenedor tingui una base sobre la qual pugui subjectar-se”, afegeix Garcia-Milà.
Una qüestió de motivació
L’aposta per accions concretes i dirigides és compartida amb DoGood People, una plataforma creada perquè les empreses assoleixin els seus objectius de sostenibilitat a través del treball col·laboratiu dels seus treballadors. “El 95% de la gent està disposada a contribuir més, però no saben què fer, com fer-ho i se senten sols”, explica Ignacio Barriendos, CEO i impulsor de la start-up. És per això que l’eina que han desenvolupat “envia reptes a les diferents persones d’una organització, deixant-los clar què poden fer i com fer-ho”.

Barriendos creu que “on més fallem en qüestions educatives és en el fet que no treballem els perquès”, una tendència que també identifica en el món empresarial: “La gent ja no entén la disciplina com a motor. Ens exigeixen motivacions i estem fracassant. Oferim un model heretat, amb poca reflexió, a gent que no es conforma”. En aquest sentit, DoGood People també potencia els estímuls grupals amb la creació d’un mur social en què tots els participants conflueixen i es generen rànquings en funció de les aportacions de cada persona. “Vam crear un producte que fes que qualsevol pogués trobar el seu perquè”, assegura el seu fundador.
Comunitats de coneixement compartit
Founderz i DoGood People se centren en les metodologies i les motivacions de l’educació, respectivament, per trobar nous camins pel sector, però aquestes no són les úniques alternatives. Una de les tendències que cada vegada creix amb més força és la creació d’entorns dedicats a temàtiques molt concretes, en què es concentra una gran quantitat de coneixement especialitat. Aquest és el cas de Wonderkids Connect, una plataforma online centrada en l’acompanyament de famílies durant els primers passos de la paternitat. “Quan tenim un fill, necessitem una guia per gestionar les emocions i les situacions que ens trobem. Estudiem una carrera per ser bons professionals, però ningú ens ensenya a ser pares o mares, i no deixa de ser una de les grans responsabilitats que podem tenir a les nostres vides”, ha destacat Elena Trias de Bes, fundadora de la companyia.
Trias de Bes: "Estudiem una carrera per ser bons professionals, però ningú ens ensenya a ser pares o mares”
L’objectiu de la start-up és “crear una comunitat a gran escala de pares i mares amb les quals poder compartir totes les inquietuds des de casa, de manera fàcil i en línia”. Unes guies que tenen com a objectiu que els moments que els progenitors comparteixin amb els seus fills siguin “temps de qualitat”. Per això, la plataforma compta amb un ampli equip col·laborador de professionals mèdics, que van des de terapeutes i nutricionistes fins a ginecòlegs i logopedes, tot i que el focus se centra en els psicòlegs especialitzats en famílies. "La realitat és que ens trobem en un canvi de paradigma en l’àmbit de l'educació, i no només a conseqüència de la covid. Ens hem adonat que les tecnologies poden fer molt més per nosaltres del que ens han donat fins ara”, assegura la impulsora de Wonderkids Connect.