Contracta’m el telèfon i tindràs l’electricitat a bon preu

Les operadores amplien la cartera amb nous serveis per fidelitzar el client, oferir valor afegit i avançar cap a un model de proveïment unificat en una sola factura

Categories:

Aida Corón

Les operadores de telefonia ja inclouen l'energia com un servei més per atraure nous clients
Les operadores de telefonia ja inclouen l'energia com un servei més per atraure nous clients | Couleur / Pixabay

Les operadores de telefonia ja no són meres prestadores de serveis d’internet i línia per fer trucades. Al seu catàleg s’han incorporat novetats com la banca, els alarmes, les assegurances o, fins i tot, l’energia. Lluny queda ja aquell inici de mil·lenni on el Grup Auna, Quiero TV o Imagenio de Telefónica intentaven revolucionar el sector de les telecomunicacions amb la unió de l’oferta de televisió en paquets combinats amb fix, mòbil i accés a la xarxa. L’última a incorporar-se a la llista és l’electricitat, que en forma de subministrament o d’instal·lació de plaques solars ha vist un mercat en plena ebullició –i amb uns preus que no deixen de créixer- i ja es pot incloure en el contracte amb l’operadora de telèfon.

Les dades més recents de la CNMC mostren que cada mes canvia de companyia de telefonia el 12,3% dels espanyols, mentre que ho fa un 13,7% en el cas d’internet a les llars. El passat 2021, Endesa i Iberdrola van perdre més de 300.000 clients. Ambdues copsaven llavors el 68% de la quota de mercat, però amb els ulls ben posats sobre les xifres davant la ferotge competència dels grups més petits i independents que estan capgirant el panorama. En el mateix període, HolaLuz va créixer un 27%. Tot plegat ha fet que la taxa de migració d’una empresa a una altra sigui de prop de l’11%, molt a prop del sector de les telecomunicacions.

L’11% dels espanyols va canvia de companyia d’electricitat, una taxa que s’acosta a la de clients que es passen a altres companyies de telèfon i internet

Entre els grans noms del sector, es pot trobar Vodafone amb una proposta de llum sense permanència i només accessible per als que ja en són clients amb la telefonia. Es pot contractar per internet o a través de l’app. Abans, però, ja van fer el pas PepePhone amb PepeEnergy i MasMóvil amb EnergyGO a través de Yoigo.

Diversificar amb un producte sostenible i local

Les petites i locals també estan estirant la corda. A casa nostra, Parlem va adquirir el passat mes de març l’empresa gironina Ecolium Energia per oferir la instal·lació de plaques solars als clients. Així l’operadora fa el pas al segment de l’energia, però amb la infraestructura, adreçat al segment residencial i empresarial. “El sector energètic té diverses potes, des de la fabricació o instal·lació, fins a la distribució. Ara som en el primer pas, la de portar les plantes fotovoltaiques per a l’autoconsum a casa, però en un futur segurament comercialitzarem l’electricitat”, explica el director general de negoci, Ignasi Tribó.

La diversificació que s’està vivint en l’àmbit de les operadores respon a una necessitat de “diversificar amb la venda encreuada i compensar la pèrdua de clients o la manca de creixement”, apunta en relació amb els moviments que s’han anat fent per part de les grans companyies els darrers anys. “Els petits no ens quedem enrere i seguim la tendència, però buscant sempre créixer amb un negoci que sigui efectiu i que generi estalvi i sostenibilitat”, afegeix, “a nosaltres ens permet créixer en un entorn amb una expansió important i bons marges, i al client li donem l’oportunitat de triar entre més competidors que intenten oferir el millor preu per captar-lo”.

Els clients busquen noves empreses amb preus d’electricitat competitius i un servei eficient

A Goufone també han fet el pas, tot i que amb la comercialització i amb la premissa de “respondre a una petició” dels abonats. “És una petició que ens havien fet els clients, que se senten ben tractats i per algú de casa que s’esforça per respondre”, detalla el responsable d’Energia, Roger Damunt. L’electricitat que subministren és 100% renovable i es pot contractar sense cap interrupció del servei.

La nau de la companyia a Gurb (Osona) compta amb una àmplia instal·lació de plaques solars, les quals alimenten la infraestructura per sostenir la fibra òptica arreu del territori. “Oferir energia és com el cosí germà de l’autoconsum, per això hem començat per aquí”, comenta.

Un paquet de serveis bàsics

El consumidor tendeix a unificar en una sola factura els serveis per reduir el nombre d’interlocutors i de factures, i per assegurar-se una solució ràpida davant els problemes. Segons Tribó, això es porta cap a la concepció de les operadores com “una empresa d’utilities que aporta valors com la proximitat, la transparència, la credibilitat o bons preus”.

“Les operadors ja són empreses d’’utilities’ que aporten valors com la proximitat, la transparència, la credibilitat o bons preus”

La component de la telefonia i l’energia com a drets universals també posicionen els serveis al mateix nivell. Internet i el telèfon ja són un element fonamental per a les comunicacions i l’accés a determinats entorns, pràcticament té el mateix pes que l’electricitat. “Si et quedes a casa sense llum, el primer que faràs és mirar si tens bateria al mòbil. Si no en tens, el connectaràs; després, trucaràs a la companyia per saber què ha passat o miraràs a les xarxes socials”, exemplifica Damunt, “les telecomunicacions i la llum ja són serveis que s’han equiparat”.