Pot afectar el 5G als avions?

Els Estats Units atura el desplegament de la nova xarxa per l’alterta de les aerolínies davant possibles interferències que posin en risc les comunicacions en els enlairaments i aterratges

Categories:

Aida Corón

Europa garanteix una banda de seguretat per evitar que el 5G interfereixi en les comunicacions entre el control i els avions
Europa garanteix una banda de seguretat per evitar que el 5G interfereixi en les comunicacions entre el control i els avions | Pixabay

Connectar el mode avió o apagar el telèfon són dues de les accions que pràcticament tot passatger executa quan agafa un vol. La teoria diu que els senyals transmesos pels mòbils quan busquen una antena de telefonia poden interferir en la comunicació entre els pilots i les torres de control, tot i que en els darrers anys s'ha anat veient que les interferències són mínimes. Però l'arribada del 5G ha canviat el paradigma per la potència i el volum de connexions que promet, i això ha generat temor entre les companyies aèries als Estats Units, on l'Administració Federal de l'Aviació ha hagut d'ajornar el desplegament de les torres de 5G als aeroports per garantir la seguretat dels aterratges i enlairaments.

Les operadores AT&T i Verizon van adquirir a finals del 2020 per 95.000 milions de dòlars diverses llicències per activar la xarxa 5G. Aquesta s'està desplegant al país nord-americà en la banda de telefonia C entre els 3,7 i els 3,98 GHz, mentre que els radioaltímetres dels aeroports empren la compresa entre els 4,2 i els 4,4 GHz a tot el món. "Aquests 200 MHz de proximitat són els que han fet saltar l'alarma", explica el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC José Antonio Morán, "algunes companyies alerten que hi ha equips i altímetres que no permeten garantir que les operacions d'aterratge i enlairament s'efectuïn amb seguretat".

El 5G als EUA es troba entre els 3,7 i els 3,98 GHz, a només 200 MHz de distància amb els radioaltímetres dels aeroports

Les interferències són més que conegudes. Tothom les ha patit amb la televisió, la ràdio o el mòbil, però ara ha afectat un sector potent com el de l'aviació i en una qüestió sensible com ho és la seguretat. A més de la proximitat entre bandes, una altra variable que ha fet saltar les alarmes és, segons l'expert, la potència: "Als Estats Units es permet transmetre a una potència més alta que no pas a Europa i és més fàcil que una part residual contamini les bandes del costat".

A Europa el 5G s'està desplegant en una banda més àmplia que comprèn entre els 3,4 GHz i els 3,8 GHz. Al mig hi ha, segons Morán, el que s'anomena "una banda de guarda" que ofereix la garantia de no interferir. "No es fa servir, sinó que és de seguretat, i si jo transmeto o derivo fora de la meva banda, sé que no afectaré la del costat", insisteix. Tot i això, recorda que en els últims dos anys s'han fet diverses proves per comprovar la viabilitat del desplegament de la infraestructura del 5G al continent i, fins al moment, no han sorgit conflictes.

El marge europeu és més ampli i compta amb una banda de guarda que garanteix la seguretat de les comunicacions

Un radioespectre esgotat

La xarxa 5G s'està estenent en tres bandes diferents a tot el món. Poden haver-hi divergències entre països, com ja passa amb els telèfons mòbils, els quals no funcionen amb la mateixa eficàcia a tot arreu, però no seran canvis que facin trontollar el funcionament del sistema.

A escala europea, s'ha escollit la banda dels 700 MHz, la intermèdia dels 3,4-3,8 GHz, i la dels 26 GHz. Cadascuna corre el risc d'entrar en conflicte amb una altra activitat, com ha passat als Estats Units amb l'aviació. La més baixa topa amb la TDT i ja ha provocat "discrepàncies amb alguns canals, que s'han hagut de moure"; mentre que la més alta, amb les prediccions meteorològiques. "Ja hi ha veus que diuen que podria suposar tirar 30 anys enrere en la qualitat de les previsions que fan", comenta Morán.

Morán: "L'espai radioelèctric està esgotat i cadascú vol preservar la seva banda, defensa el seu espai i és normal que surtin aquestes alertes"

La banda del mig, repeteix el professor de la UOC, ha demostrat no provocar problemes significatius amb els radioaltímetres dels aeroports gràcies a la banda de guarda, de manera que es mostra segur que aquí no es viurà el mateix episodi que als EUA. "L'espai radioelèctric està esgotat i cadascú vol preservar la seva banda, defensa el seu espai i és normal que surtin aquestes alertes", afegeix.

Impacte en el desplegament del 5G?

Aquest impàs en la construcció de la infraestructura necessària per al 5G als EUA pot suposar un endarreriment. Ara les operadores hauran d'iniciar una bateria de proves per comprovar si, complint la petició de les companyies aèries de no desplegar la xarxa a menys de 3 km al voltant dels aeroports, no hi ha interferències. Tanmateix, Morán afirma que no hi haurà cap canvi substancial perquè la mateixa tecnologia "és molt incipient". "Ara tenim un pseudo5G, estem començant a tenir els primers serveis, però està molt lluny de mostrat tot el potencial que tindrà", assegura.

Les següents passes són fer la subhasta pertinent per a totes les bandes – a Europa, encara està pendent la franja més alta, que s'executarà enguany-, llançar pilots que verifiquin la viabilitat de les infraestructures i desenvolupar les aplicacions de la tecnologia. "El gran canvi és passar de la comunicació entre persones a la comunicació entre màquines que permetin la conducció autònoma o les ciutats intel·ligents", apunta, "la diferència no estarà en tenir una connexió 4G o 5G en el telèfon, sinó en superar els usos bàsics de la telefonia".

Morán: "El gran canvi és passar de la comunicació entre persones a la comunicació entre màquines que permetin la conducció autònoma o les ciutats intel·ligents"

 

Etiquetes