Bound4blue: les veles que redueixen la contaminació del transport marítim

La ‘start-up’ catalana aplica la tecnologia per dissenyar complements rígids i autonoms que redueixen fins a un 30% el combustible dels vaixells

Marc Vilajosana

Les veles rígides de bound4blue s'assimilen a les ales d'una avió i utilitzen la força del vent per a actuar com a complement del motor principal
Les veles rígides de bound4blue s'assimilen a les ales d'una avió i utilitzen la força del vent per a actuar com a complement del motor principal | Cedida

Més del 90% de les mercaderies mundials viatgen a través del transport marítim. Segons dades de Statista, el comerç nàutic internacional va transportar el 2017 fins a 1.834 milions de tones de productes. Les xifres que només són possibles amb una flota de més de 90.000 bucs repartits per tots els oceans, que consumeixen entre quatre i 110 tones de combustible diàries i generen entre un 2 i un 3% del total d’emissions contaminants del planeta. La cerca d’una solució més eficient i respectuosa amb el medi ambient és la que motiva la fundació el 2014 de bound4blue, start-up amb seu a Rubí que ha desenvolupat un sistema de veles rígides orientables i autònomes que aprofiten la força del vent per a actuar com a mètode de propulsió complementari al motor de les naus. Aquest sistema, més similar a les ales d’una avió que a una vela tradicional, permet una reducció de fins al 30% del combustible dels vaixells i, conseqüentment, de les emissions que genera.

“La pandèmia ens ha fet veure que necessitem prendre més consciència dels nostres actes com a societat i que realment vivim en un món globalitzat”, apunta Esperança Lladó, assistent d’administració i finances a bound4blue. El projecte de veles rígides de l’empresa ha estat cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER i té el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ. “Per a nosaltres és una oportunitat com a empresa poder liderar aquest canvi”, assevera Lladó.

Esperança Lladó: “La pandèmia ens ha fet veure que necessitem prendre més consciència dels nostres actes com a societat"

Set anys de recerca

L’empresa ha estat desenvolupant durant set anys el concepte de veles rígides, la tecnologia i les comprovacions necessàries per a dur-la a terme, i enguany s’implementarà en els seus dos primers projectes. El primer d’ells és el Balueiro Segundo, un pesquer gallec de 37 metres d’eslora de l’Organización de Palangreros Guardese (OR.PA.GU.), en què instal·laran al maig una vela de 20 metres d’alçada i que navegarà per les aigües de l’Oceà Pacífic, prop de l’Amèrica del Sud.

L’altre vaixell que incorporarà una vela rígida de bound4blue és el Naumon, un buc-teatre de La Fura dels Baus. Aquesta nau té com a objectiu fer la volta al món per a celebrar el cinquè centenari de la circumnavegació de Magallanes i El Cano, i ho farà per a conscienciar la societat sobre els reptes mediambientals del planeta a través del teatre i de la tecnologia.

Les veles rígides s'implementaran aquest 2021 en un pesquer gallec que navegarà pel Pacífic i en un buc-teatre de la Fura dels Baus

“Les veles són projectes totalment personalitzats, tant en nombre de veles com en alçada”, revela Lladó. Cada nou encàrrec implica un estudi preliminar que pot ocupar entre un i dos mesos de durada, en el qual s’estudien les característiques del vaixell i la ruta que durà a terme. Amb el manteniment adequat, la vida útil de les veles rígides de bound4blue serà la del mateix vaixell, i tot i ocupar una part de la superfície de la coberta de la nau, no requerirà nous tripulants o formació específica per a assegurar el seu funcionament.

Àsia com a objectiu de futur

La idea original es remunta fins al 2006, en què José M. Bermúdez, Cristina Aleixendri i David Ferrer, els cofundadors de bound4blue, ideen un sistema per generar energia renovable a través de l’electròlisi de l’aigua marina. Aquest projecte no s’ha deixat de banda i se segueix desenvolupant paral·lelament, com un sistema complementari i simbiòtic al de les veles rígides. L’objectiu a llarg termini de l’empresa és, d’acord amb Lladó, “donar una resposta integrada a la problemàtica mediambiental del sector marítim”.

Per a fer-ho, la start-up s’ha expandit a diversos punts del món. La seu principal de l’empresa es troba a Rubí, i és on s’ubiquen les oficines i es treballen amb els prototipats; però també compten amb una seu operativa a Cantàbria, que els permet treballar amb un contacte més directe amb les navilieres. A més, el 2020 bound4blue va obrir una tercera seu a Singapur, un dels ports més importants d’Àsia, amb la intenció de “trencar les barreres geogràfiques, expandir el mercat i oferir solucions a les navilieres asiàtiques”, apunta l’assistent d’administració i finances de l’empresa.