Bleta, la tauleta que trenca amb la bretxa digital

La ‘start-up’ catalana crea un dispositiu amb una experiència d’usuari intuïtiva per ajudar la gent gran a gaudir dels beneficis de la tecnologia

Aida Corón

Bleta acosta la tecnologia a la gent gran amb una tauleta adaptada a ells
Bleta acosta la tecnologia a la gent gran amb una tauleta adaptada a ells | Depositphoto

Anys enrere, quan el telèfon mòbil començava a consolidar-se com una eina imprescindible per a les persones –sense ser encara d’ús massiu els smartphones-, al mercat es va veure una allau de terminals adaptats a la gent gran. No eren excessivament voluminosos, així que dur-los a sobre no era farragós, però si d’una mida lleugerament més gran per encabir en el dispositiu tecles amb números també majúsculs perquè fossin fàcilment visibles per a la tercera edat. Ara les tauletes segueixen el mateix camí amb Bleta, el producte dissenyat per una start-up catalana que durant el confinament va arromangar-se per posar el seu granet de sorra a reduir la bretxa digital entre els nadius digitals i la generació de més edat.

Malgrat que l’esperança de vida ha anat augmentant any rere any, cada cop arriben més persones avesades a la tecnologia al col·lectiu designat com “gent gran”. Això significa que els usos dels dispositius electrònics i d’Internet canvien, per la qual cosa cal adaptar-ne tant el hardware com el software. Aquesta és la teoria que la pandèmia va fer evident.

Bleta neix per ajudar la gent gran a usar la tauleta amb una experiència més intuïtiva i les apps habituals fàcilment accessibles

L’equip que actualment integra Bleta, liderat per l’emprenedora Isabel García, va ocupar els mesos de confinament amb la tasca de repartir tauletes reacondicionades a les residències i hospitals perquè els avis i àvies poguessin comunicar-se amb els familiars. “Era una campanya sense ànim de lucre per ajudar les persones i va tenir bona rebuda”, apunta la CEO, Isabel García, “però ens deien que hi havia dificultats a l’hora de fer entendre als usuaris de més edat com usar-les”. Totes les accions es van efectuar a través d’eways, de la qual n’és també líder i cofundadora, una plataforma que uneix empreses i entitats locals per donar una segona vida als aparells en desús.

Un producte adaptat a cada necessitat

A partir de l’aprofitament de recursos, i d’una recerca exhaustiva sobre productes al mercat adaptats a aquest col·lectiu, els integrants de la start-up van decidir crear Bleta. El terminal com a tal l’adquireixen a un proveïdor, però ells han dissenyat un programari que admet les sis aplicacions més habituals, amb icones més grans i amb una experiència d’usuari intuïtiva perquè les persones grans aprenguin a fer-la servir fàcilment. “Volem reduir la bretxa digital perquè les tecnologies són importants per estar entretingut, informat i comunicat”, declara García, “la tecnologia no està adaptada a la tercera edat, les solucions que hi ha els tracten amb paternalisme”. Amb Bleta, afirma, “la corba d’aprenentatge és senzilla i s’ha demostrat que tothom pot aprendre qualsevol cosa si s’adapta a la persona”.

Les primeres persones que van usar la tauleta catalana van ser els avis i àvies dels integrants de l’equip. Ràpidament van veure com obrien jocs, escoltaven música i, fins i tot, seguien la missa. Accions quotidianes que es van veure truncades durant la pandèmia i que un petit dispositiu electrònic va permetre recuperar amb una relativa normalitat. I si aquesta va ser la prova pilot, i amb la qual han validat el producte, a Bleta ara ja treballen una segona versió de tablet que arribi a un públic més ampli: “Ara volem fer la tauleta que s’adapta a tu. Hi haurà opcions com posar Zoom per tenir un escriptori més gran amb més aplicacions, per exemple, però sempre mantenint una experiència d’usuari adequada per a cada cas”.

La segona versió de Bleta incorporarà noves funcionalitats perquè cada usuari l’adapti a les seves necessitats

Actualment els terminals només es pot adquirir a través del web de l’empresa, tot i que han rebut peticions de distribuïdors que volen integrar-lo al catàleg de productes. Fins ara, han rebutjat aquesta operativa perquè, en paraules de la CEO, “es perd el contacte amb el client”. No obstant això, el pròxim any, i amb el llançament de la nova versió, preveuen atacar el mercat més massivament amb l’ajuda d’aquests tercers.