Facebook pren el rol d’arquitecte del metavers
Mark Zuckerberg anuncia un canvi en l’estratègia de la companyia per deixar de ser una xarxa social i convertir-se en una empresa de serveis al món paral·lel digital
Categories:
Mark Zuckerberg vol iniciar una revolució. La tan lloada Facebook en els seus inicis, i menys popular els últims anys, necessita reinventar-se i per això el seu fundador ha volgut una passa més enllà dels continguts en vídeo, els missatges efímers i qualsevol nova funcionalitat que ja ha aplicat la competència. És a dir, no vol recórrer a la còpia fàcil, però efectiva, i ha posat en primera línia un concepte fins ara desconegut: el metavers.
La idea del creador de la xarxa social és fomentar la interacció és un món paral·lel. Aquest nou espai fa referència a un ciberespai que conviu a l’entorn físic real on les persones, en forma d’avatar, poden dur una segona vida. El primer cop que se’n va parlar va ser a la novel·la de ciència-ficció Snow Crash de Neal Stephenson, publicada el 1992, però videojocs com Roblox i Fortnite han permès que l’anunci no sigui res extremadament nou per als usuaris que ja formen part dels seus metauniversos. De fet, el mateix Epic Games va començar a aplanar el terreny amb cinc concerts del raper Travis Scott en plena pandèmia a través de Fornite. Més de 27 milions de persones van seguir els esdeveniments i es van superar les 45,8 milions visualitzacions. Tothom, és clar, amb avatars i en aquesta mena de segon món virtual. I no només està pensat perquè s’hi desenvolupin dinàmiques socials i d’oci, sinó que també es parla de comprar o treballar en aquest espai.
Fortnite va aplegar més de 27 milions de persones en el seu metavers amb cinc concerts del raper Travis Scott durant la pandèmia
L’entorn industrial també podria veure un filó en el metavers amb la creació d’entorns on fer proves per a maquinària i sistemes mitjançant bessons digitals. Realitzar tests en un món paral·lel permetria detectar errors i millorar els projectes abans de traslladar-ho a l’esfera física.
L’impuls que marcarà la diferència
La idea hi és i ja s’ha demostrat que té sortida, però calen també les eines perquè l’experiència sigui plenament satisfactòria. “La maduresa a la qual estan arribant les ulleres i cascs de realitat virtual ho permeten”, explica la consultora tecnològica Júlia Rovira. Si fa 8 anys encara hi havia poques marques que comercialitzaven els seus dispositius, i a un preu massa elevat per al consumidor mitjà, aviat en veurem de més lleugers i econòmics. “La seva massificació farà possible que cada cop més persones pensin a adquirir un d’aquests aparells a curt termini”, afirma.
Un accés massiu a les ulleres i cascs de realitat virtual, i la identificació d’una funció social i professional del metavers, impulsaran la popularització del món digital paral·lel
El segon element que ha d’impulsar el metavers serà l’ús. Tal com apunta Rovira, cal una plataforma o una funcionalitat que atregui l’usuari i generi la necessitat de ser-hi: “Si en un futur veiem que aquest món digital es fa gran, que el nostre entorn social hi és o bé que part de la nostra professió s’hi trasllada, ens veurem en una mena d’obligació de tenir-hi presència per no quedar desconnectats”. Un bon exemple són les reunions per videoconferència. Abans, es limitaven a companyies internacionals o a trobades excepcionals, mentre que la pandèmia va posar sobre la taula l’ús de les plataformes digitals com un mitjà per efectiu per a aquestes trobades i per facilitar el teletreball.
Zuckerberg vol ser el primer
El metavers ha obert un front que Bloomberg ja ha qualificat de “negoci global de 800.000 milions de dòlars” el 2024. Microsoft ja va anunciar que volia traslladar aquest entorn virtual al terreny empresarial; i Nvidia, a la seva consideració com un camp de proves per al món real. Però qui més ha fet sonar la campana ha estat Zuckerberg. “Potser perquè sap que té una xarxa social amb dificultats per guanyar la partida a la capacitat d’innovar i d’arribar als més joves com ho fan Twitch, TikTok o Instagram”, afirma l’experta.
El propietari la plataforma ha anunciat a The Verge que Facebook deixarà de dir-se Facebook. La seva previsió és que en només cinc anys deixi de ser una xarxa social per ser una empresa de metavers, i ja ha detallat, fins i tot, com ho farà: amb un exèrcit de 10.000 professionals a Europa. “A Zuckerberg li han fet molt mal tot el que ha esclatat últimament sobre les fake news i la filtració de dades personals d’un ciberatac de fa més de dos anys”, explica Rovira, “Google va fer el mateix amb el canvi a Alphabet, buscava una rentada de cara per mostrar-se més transparent i un gegant tecnològic que va més enllà del cercador”.
Facebook vol posar la primera pedra per a la creació d’un metavers comú i amb la col·laboració d’empreses, administracions i desenvolupadors
Sigui com sigui, la qüestió és que Facebook ha llançat un atac ofensiu per ser el líder del metavers. No l’únic actor, però sí obrir camí en aquest món paral·lel. I és que Zuckerberg ha deixat molt clar que la seva companyia no vol, ni ha de ser, l’única propietària de l’univers digital, sinó que vol posar les bases per construir un entorn col·laboratiu amb altres empreses, administracions i desenvolupadors perquè sigui un entorn obert i interoperable.