Es filtra informació personal de més de 530 milions d’usuaris de Facebook

Les dades provenen d’un hackeig de 2019 i es calcula que afecta 11 milions d’espanyols

Categories:

Redacció

La filtració afecta a més de 533 milions de persones de 106 països diferents
La filtració afecta a més de 533 milions de persones de 106 països diferents | CC0

Les dades de més de 533 milions d’usuaris de Facebook de 106 països diferents han estat filtrades i publicades en obert en un fòrum de pirateria de “baix nivell”, d’acord amb la informació avançada per The Business Insider aquest dissabte. Aquest conjunt d’informació prové d’una filtració patida per Facebook l’agost de 2019, i es calcula que afecta 11 milions d’usuaris espanyols.

L’origen d’aquesta filtració es troba en l’importador de contactes de Facebook, a través del qual els hackers van recaptar la informació original. El director de gestió de productes de la plataforma, Mike Clark, afirma en un comunicat que el problema original va ser solucionat i que les dades filtrades no s’han obtingut a través del hackeig dels sistemes actuals, sinó utilitzant mètodes de web scraping a la plataforma en dates anteriors a setembre de 2019.

La informació filtrada al fòrum de pirateria inclou els noms complets, ubicació i dates de naixements dels usuaris, així com els seus números de telèfon, IDs de Facebook, biografies i, en alguns casos, adreces de correu electrònic. L’empresa fundada per Mark Zuckerberg assegura que la filtració no inclou informació financera, sanitària o les contrasenyes de les persones afectades. Des de Facebook asseguren que estan treballant per tombar la base de dades publicada pels hackers, però mentrestant recomanen als seus usuaris fer revisions periòdiques de la informació que tenen establerta com a pública i revisar la configuració de privacitat dels seus perfils.

Com saber si el nostre telèfon ha estat filtrat

Davant d’aquesta situació, molts usuaris es pregunten si les seves dades s’han vist afectades per la filtració de Facebook. Una de les opcions més segures per saber si ens hem vist afectats és a través de la plataforma ';--have i been pwned?. Aquesta eina va ser creada el 2013 pel director regional de Microsoft a Austràlia, Troy Hunt, i permet consultar si la nostra informació personal s’ha vist compromesa en alguna filtració en línia. Arran d’aquesta nova fuita de dades, Baker ha habilitat l’opció de cercar a la web també a través del nostre número de telèfon, atès que ha estat una de les dades més afectades per la filtració de Facebook.