La intel·ligència artificial ‘made in Barcelona’ que canviarà el món
Les ‘spin-offs’ nascudes als centres universitaris catalans es posicionen com les candidates a liderar un nou mercat amb alt impacte tecnològic
Categories:
Ens superaran les màquines? La intel·ligència artificial (IA) busca imitar la ment humana, però els experts han assegurat i reassegurat reiteradament que la tecnologia mai pot ser completament superior a les persones. I és important aquest detall: “completament superior”, perquè ja s’ha comprovat com els algoritmes i les dades tenen la capacitat de reduir el cost i el temps d’execució de certes tasques, o de millorar la qualitat els resultats obtinguts en processos industrials. Precisament algunes de les start-upsque ja s’estan posicionant per liderar el paradigma on la tecnologia sigui una segona mà dreta de les persones fan aquests dies la seva presentació a Barcelona en la celebració conjunta del Mobile World Congress i el 4YFN 2021.
AllRead Machine Learning Technologies és una de les solucions que ha intentat enamorar l’auditori. La proposta d’aquesta empresa emergent és una solució nascuda el 2019 al Centre de Visió per Computació de la Universitat de Barcelona pensada per reduir el temps de lectura de codis, símbols i altres elements. Les seves entranyes es basen en l’ús de models de deep learning que localitzen textos i números en una imatge sense necessitat de segmentar-la. La xarxa neuronal s’entrena perquè sigui eficients en escenaris operatius i industrials diferents, de manera que l’algoritme ofereixi millors resultats a mesura que aprèn dels errors.
Fins al moment, tal com ha afirmat el CTO, Marçal Rossinyol, la companyia ha posat a prova un prototip als ports de Barcelona i Bilbao per optimitzar la identificació de contenidors de càrrega. També ha treballat amb Naturgy per a la lectura de comptadors del gas, i ara preveu ampliar la xarxa comercial per portar la solució arreu d’Europa.
De la logística a la indústria química
Una altra eina de suport per al sector econòmic és Color Sensing. La spin-off de la Universitat de Barcelona té l’ambició de reduir el malbaratament d’envasos i l’impacte ambiental que això té, disminuir el cost de retorn de productes alimentaris i garantir que aquests arriben en bon estat a l’últim graó de la cadena: el consumidor.
Els algoritmes d’aquest programari treballen sobre la lectura de codis QR dels productes en tota la cadena de valor. Mitjançant una càmera, el sistema llegeix la informació que contenen els petits quadrats que el formen i la tinta intel·ligent que canvia de color segons l’estat de l’envàs i el material que conté. D’aquesta manera, la tecnologia mesura elements com el gas que introdueix la indústria per garantir que el producte arriba en bon estat, entre altres, i pot saber en tot moment si pot continuar el seu trajecte fins al final o si cal tornar a l’inici per descartar el paquet. “La solució consisteix en una lectura automàtica que garanteix la traçabilitat i ajuda tant la indústria manufacturera i el retail”, ha apuntat la CEO, Maria Eugenia Martín, en la presentació de la proposta en una sessió organitzada per Barcelona Activa al 4YFN. El projecte va néixer el 2018 i fins al moment ha treballat en la cerca de finançament i un prototip que ja s’ha posat a prova amb la col·laboració de bon Preu, Noel o Grupo Sada.
La IA permet fer la traçabilitat d’un producte i garantir-ne el bon estat, i reduir el temps de creació de nous compostos químics
I si les dades poden permetre saber quan s’ha trencat la cadena de fred o quan un aliment està en mal estat, els algoritmes també poden donar un cop de mà a reduir els experiments en els laboratoris de la indústria química. Aquest és l’objectiu de Nextmol, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center que ha desenvolupat una eina de simulació atomística i d’anàlisi de dades per accelerar el disseny de nous químics.
La dinàmica de treball del software as a service consisteix en la caracterització del comportament de les molècules per predir-ne el rendiment i identificar només les que són candidates a donar els resultats desitjats. Per tant, ha firmat la CEO, Mónica de Mier, “es redueix el nombre de proves al laboratori, el cost que generen i el temps fins a obtenir les propietats buscades”. Tot el procés es fa en un laboratori virtual que treballa al núvol i permet als investigadors prescindir de l’ús de hardware propi.
La perfecció audiovisual
La IA també vol ser una aliada per als professionals del cinema i la imatge. Lucid Technologies ha presentat al 4YFN un programari capaç de millorar de forma automàtica l’aparença de les fotografies i fragments de vídeo per optimitzar els resultats en la postproducció audiovisual i reduir el temps que s’hi dedica.
Lucid trasllada l'automatitzacio al camp audiovisual per millorar l'aspecte de les imatges
Fins ara, aquesta fase requereix que un equip de professionals revisi el material, identifiqui imperfeccions, i els arregli tocant elements com la il·luminació, el color o el contrast. Amb l’ús de la tecnologia, el procediment es fa de manera automàtica i instantània. “Els que ja l’han provat, asseguren que es redueix en un 100% les hores que hi han de dedicar i que els resultats són millors en el 90% dels casos”, ha assegurat el CTO, Gino Bollaert.
El programa s’adapta a la nova generació de pantalles HDR i està dissenyat per executar-se en el mateix moment de la gravació i retallar la feina pendent en l’edició posterior. El projecte ha nascut en el si del grup d’investigació IP4EC de la UPF i del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la universitat.
Suport en el comerç electrònic
Xatkit és una altra de les propostes nascudes a Barcelona i basades en intel·ligència artificial per facilitar la vida a les persones. En aquest cas, en el procés de compra. La proposta de la spin-off de la Universitat Oberta de Catalunya i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) ha creat un programari que entrena bots en poc temps perquè puguin oferir un servei d’atenció al client efectiu.
El bot de Xatkit parla català i es pot entrenar fàcilment amb la informació en línia d'una botiga
La tecnologia és capaç d’aprendre el funcionament de cada botiga llegint únicament la informació disponible a la xarxa i les descripcions de producte. És a dir, opera amb un sistema low-code que redueix al mínim el codi i facilita la seva configuració. Com a resultat, el venedor tindrà una eina que pot “xatejar amb els clients, respondre les preguntes, ajudar-los i recomanar productes”, ha detallat l’investigador i membre del projecte Jordi Cabot.
El bot de Xatkit està disponible en català, un tret que el diferencia d’altres competidors al mercat, i és multicanal i multiplataforma.