El passaport digital que certifica els viatges ‘covid-free’
La UE treballa en un estàndard per al certificat digital verd que hauran d’aplicar els Estats membres, que garanteixen la validesa de la informació i es poden llegir en qualsevol país que els utilitzi
Categories:
Viatjar aquest estiu amb seguretat serà possibilitat. Des de l’inici de la pandèmia, la creació d’un passaport digital de vacunació ha estat una de les eines que més debat ha generat. La Unió Europea finalment ha posat fil a l’agulla per crear aquest document i donar un respir al sector turístic, que ja temia arribar al final de la temporada estival amb les pistes d’aterratge dels aeroports pràcticament inactives, els llits dels hotels sense ocupar i els restaurants amb els fogons apagats per la falta de clients. Cal reactivar l’economia i, ara per ara, la tecnologia sembla tenir la clau per incentivar aquest espai covid-free.
La fórmula proposada per la Comissió Europea són uns certificats en digital i en paper. N’hi haurà de tres tipus: de vacunació, de prova que confirma que no s’està infectat pel coronavirus, i de recuperació de la malaltia. Això implica donar informació com el nom i cognoms, el vaccí que s’ha subministrat a la persona, el test i la data de presa de la mostra, o data de detecció de la covid-19 i de superació, entre altres. Tot això, concentrat en un codi QR que verificarà l’autenticitat de la informació i es podrà llegir mitjançant una aplicació. L’objectiu és que estigui disponible al juny, amb l’arribada de l’estiu, i que serveixi per als 27 Estats membres, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.
Uns certificats digitals verds “de mínims”
Des de l’esclat de la pandèmia, s’han conegut tota mena d’iniciatives, pilots i idees al voltant de la forma que havia de tenir aquest passaport. “La proposta de la CE és una més i serà una solució a curt termini perquè tres mesos és un temps rècord per fer una cosa tan complexa i veurem millores amb el temps”, explica el CTO de Validated ID, Ivan Basart.
“Serà una solució a curt termini perquè tres mesos és un temps rècord per fer una cosa tan complexa i veurem millores amb el temps”
En el període de 90 dies que Europa té al davant, caldrà dissenyar un estàndard i adaptar-lo a cada país. El sistema estarà muntat de manera que serà centralitzat per cada Estat membre, qui tindrà la base de dades amb la informació de la ciutadania i la validarà. “La tecnologia s’encarrega de condensar la informació en el QR, signar-la per l’autoritat amb les seves claus i xifrar-la perquè sigui accessible només per la segona autoritat o organisme que necessiti consultar el certificat, com seria a l’aeroport”, detalla l’expert. Però el mecanisme té certa dificultat, ja que en el cas de la vacunació, es fa en centres públics i els governs autonòmics podran donar la informació per la via que s’habiliti des de l’administració pública. Ara bé, hi ha un buit pel que fa a les PCR, disponibles tant en els CAPS com en laboratoris privats.
En una segona o tercera fase de desenvolupament i millora dels certificats digitals verds proposats per la CE la solució es tendiria cap a l’ús de tecnologies descentralitzades. Així ho afirma Basart, qui té clar que es resoldrien traves com la de la validació de centres privats. “És un model més complex i no es pot crear en tan poc temps, però caldrà anar cap aquí per incloure tots els actors que intervenen en el procés de vacunació o de tests”, assegura.
Sota la idea de ser una proposta “vàlida, però de mínims” per cobrir la necessitat immediata, el CTO de Validated ID recorda que caldrà acompanyar de les credencials amb el DNI o el passaport per contrastar nom i fotografia com a mecanisme per evitar les falsificacions. Per tant, caldrà afegir un pas més al procediment d’arribar a l’aeroport, fer la identificació i pujar a l’avió, que amb els anys s’havia aconseguit reduir amb l’aplicació del check in en línia. La validació de les credencials no serà possible en línia, ja que no es pot demostrar la identitat de la persona.
Altres organismes com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o la iniciativa col·laborativa Good Health Pass, que compta amb Validated ID entre els membres que en formen part, treballen paral·lelament en solucions més completes. Basart explica que estan treballant en la creació d’uns estàndards que puguin servir de base per a tot al món, no només per a l’intercanvi d’informació entre països de la UE. “Si algú vol viatjar als Estats Units o al Japó, com ho haurà de fer?”, es pregunta, “estem dissenyant uns estàndards tenint en compte les dades, l’experiència d’usuari i la privacitat que serveixin de base perquè els països l’usin per crear unes credencials que ens permetin moure’ns pel món”. I creu que les autoritats europees, en pròximes fases de desenvolupament de les credencials, agafaren com a base la feina que està executant Good Health Pass. En el cas de l’OMS, la línia de recerca se centra en la definició de quina és la informació rellevant per incloure en una credencial tenint en compte la limitació d’espai dels codis QR.
Basart assenyala que es tendirà a un sistema descentralitzat per incloure-hi tots els organismes i que la UE podria basar-se en l’estàndard que està dissenyant Good Health Pass
Unes bases que, a més a més, han de permetre avançar cap a la creació d’un moneder universal on desar tots els certificats que acreditin informació personal. Des de sanitàries, fins a bancàries, carnets d’identitat o de conduir per evitar tenir les dades en aplicacions diferents com passa actualment.
El dilema ètic del passaport
Més enllà del dilema tècnic per crear la solució, la ciutadania ha vist com s’obria una segona reflexió: com dissenyar-lo perquè no sigui discriminatori? La primera solució ha estat també admetre les PCR negatives per viatjar i no només estar vacunat. En segon lloc, garantir que els certificats es poden presentar també en format físic perquè la bretxa digital no sigui problema. Tot i això, el metge de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i professor col·laborador de la UOC té clar “no és suficient”. “La vacunació no està sent exemplar en tots els països, ni igualitària ni té un accés lliure”, recorda, “tampoc som del tot conscients de les dades que cedim quan viatgem”. En aquest sentit, recalca que ara ja hi ha països que demanen estar vacunat de certes malalties abans d’anar-hi i ensenyar el DNI juntament amb la documentació que acredita que s’ha rebut el vaccí és una cessió d’informació voluntària. “Ara s’ampliaran el nombre de països i mostrar els certificats serà un requisit que caldrà complir, per això augmentarà la cessió de les dades”, detalla.
Yuguero: “Ara s’ampliaran el nombre de països i mostrar els certificats serà un requisit que caldrà complir, per això augmentarà la cessió de les dades”
Des d’una perspectiva tècnica, rebutja qualsevol mena de por davant la seguretat de les dades i recorda que a Catalunya ja es treballa amb una plataforma digital per accedir a la informació sanitària. “Tot està penjat al servidor, està a internet i hi pots accedir fins i tot des del mòbil”, insisteix, “tot està xifrat i el risc de ciberatac és el mateix que a tota la xarxa, només s’han de garantir tots els tallafocs possibles perquè no hi hagi vulneracions”. A més a més, posa en relleu el paper de la tecnologia en la gestió de la pandèmia: “La unió amb la sanitat és fonamental. Durant la pandèmia s’han recollit moltes dades que afecten països diversos i es poden comparar per conèixer què passa al món. Ara cal treballar per facilitar la recerca, estudiar. La tecnologia al servei de la salut pot millorar l’atenció i el tractament”.