Brussel·les presenta el Certificat Verd Digital, el passaport sanitari per reactivar el turisme

El document de viatge, digital i gratuït, incorpora un QR per validar la vacunació, els anticossos o un test de covid-19

Categories:

ACN

El Certificat Verd Digital serà gratuït i busca reactivar el turisme de cara a l'estiu
El Certificat Verd Digital serà gratuït i busca reactivar el turisme de cara a l'estiu | ACN

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres el Certificat Verd Digital, la proposta d’un passaport sanitari gratuït per verificarla vacunació, haver passat el virus o ser negatiu en covid-19. Aquest document de viatge serà eminentment digital, gratuït i permetrà demostrar alguna d'aquestes tres situacions, tot i que també tindrà una versió en paper. En qualsevol format, comptarà amb un QR que "permeti la verificació de l'autenticitat, validesa i integritat del certificat".

Des de la CE insisteixen en el fet que "estar vacunat no serà una precondició per viatjar”, i alerten que els no vacunats hauran de tenir la mateixa llibertat de moviment que els vacunats mentre se sotmetin a "proves o quarantenes".  El document, però, no estarà llest abans de juny, ja que l'executiu europeu trigarà almenys tres mesos a fer-lo operatiu a escala tècnica. De totes maneres, quedarà en mans dels estats la decisió final sobre les restriccions de moviment i les proves que acceptaran per permetre l’accés a les seves fronteres.

El Certificat Verd Digital serà un document eminentment digital, amb un codi QR que permeti verificar les condicions sanitàries del titular

Brussel·les s'encarregarà de crear el sistema i ajudarà als estats en el desenvolupament del software "per garantir que tots els certificats es puguin verificar a la UE". El document estarà en les llengües oficials de l'estat que l'emeti i en anglès, segons la proposta de l'executiu comunitari. "El Certificat Verd Digital ofereix una solució a tota la UE per garantir que els ciutadans es beneficiïn d'una eina digital harmonitzada per moure's a la UE", ha defensat la vicepresidenta de la CE Věra Jourová.

Els 27 estats membre de la Unió Europea discutiran el sistema de mobilitat ideat per l'executiu d'Ursula Von der Leyen a la pròxima cimera del 25 i 26 de març. D'entrada, els líders europeus estan a favor d'un passaport covid-19, mentre no signifiqui una discriminació per als no vacunats. A Brussel·les aposten per tirar endavant un document flexible que permeti demostrar l'estatus sobre la covid-19 de cara a reactivar els viatges a l'estiu.

Homologació de la vacunació

La Unió Europea ja compta amb un llistat de test PCR i d'antígens homologables a tots els països del bloc. Tanmateix, no existeix encara un registre per a la vacunació. Brussel·les fa setmanes que treballa amb les capitals per aconseguir que tots els certificats de vacunació que s'expedeixin als 27 estats membre es puguin reconèixer a tota la UE. La idea és que tots els estats donin un certificat als seus ciutadans quan els vacunin i que sigui homologable arreu del bloc europeu.

L'ús del certificat de vacunació en l'àmbit de la mobilitat quedarà en mans dels governs europeus, que podran decidir si serveix per viatjar o no. També queda a la seva elecció si donen llibertat de moviment als ciutadans que només hagin rebut una dosi d'aquelles vacunes que en requereixen dues. De totes maneres, Brussel·les insta els estats a utilitzar els certificats de vacunació com a salconduit. "Si un estat continua exigint la quarantena o la prova de covid-19, ho haurà de notificar a la Comissió i a la resta d'estats membres i explicar els motius d'aquestes mesures", defensa l'executiu comunitari.

L'objectiu és aconseguir que els certificats de vacunació siguin homologables als 27 estats de la UE, que seran els qui decidiran si els utilitzen o no en mobilitat

Amb tot, no totes les vacunes permetran la mobilitat. Les avalades per l'Agència Europea del Medicament (Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen) donaran llibertat de moviment, si així ho decideixen els estats. En canvi, les que no tinguin encara el vistiplau de l'EMA, com l'Sputnik, només s'acceptaran als països que sí que les hagin autoritzat, com és el cas d'Hongria.

A part de la vacunació i dels tests de covid-19, la CE vol que un "certificat de recuperació" de la malaltia també pugui servir per viatjar. Aquest document haurà d'especificar el moment en què el viatger va donar positiu i fins quan és vàlid. Serà decisió de les autoritats estatals marcar els períodes de validesa dels certificats. L'últim recurs per viatjar i evitar les quarantenes seria aportar una PCR o test d'antígens, en funció de les restriccions de cada estat. Aquesta opció és l'única que en la majoria dels països implica un cost per al passatger. A Espanya el cost de les PCR gira entorn dels 100 euros.

Una mesura temporal i extensible a altres països europeus

Brussel·les demana que el passaport sanitari sigui vàlid a tots els estats membre de la UE amb la possibilitat que serveixi per Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, si aquests països ho desitgen. Qualsevol ciutadà de la UE ha de poder obtenir el document de viatge, així com els estrangers residents a la UE i els visitants amb dret a viatjar arreu del bloc europeu.

La Comissió Europea defensa que aquest sistema ha de ser "temporal" i que s'haurà d'eliminar un cop l'Organització Mundial de la Salut declari la fi de la "l'emergència sanitària internacional per la covid-19".