CEO de cdmon

Internet és molt potent, però de vegades no n’hi ha prou per a tothom (i com podem solucionar-ho)

"Treure el màxim profit dels recursos digitals no vol dir renunciar a internet, sinó usar-lo de manera més intel·ligent"

Segons les últimes xifres disponibles del Banc Mundial, només el 68% de la població mundial té accés a la xarxa. I tot i la potència i la constant evolució de les infraestructures de comunicacions, es produeixen moments de sobrecàrrega que impedeixen l’accés a la xarxa.

La humanitat necessita un canvi d’hàbits i consumir menys

Igual que els recursos de la Terra no són infinits —es coneix com a Dia de la Sobrecapacitat el moment en què s’esgoten tots els recursos naturals per consumir durant un any, i Espanya arriba a aquest límit el 25 de maig de 2025—, en el sector digital es poden aplicar mesures per contrarestar aquesta sobrecapacitat digital.

Accions tan senzilles com emmagatzemar continguts en memòries locals, ser conscients que acumulem massa dades que mai no consumirem ni utilitzarem, o simplement esborrar milers de correus electrònics que tenim acumulats poden marcar la diferència. D’entrada, pensem a títol individual, però cal recordar que som 8.000 milions de persones. Si tots fem una mateixa acció, l’impacte és enorme.

Thas demanat quan se satura internet i per què passa?

Els moments en què la xarxa se sent més congestionada solen coincidir amb esdeveniments globals o situacions específiques que disparen el trànsit de dades. Pensa en les retransmissions en directe de competicions esportives, les estrenes de sèries o pel·lícules molt esperades a plataformes de streaming, grans esdeveniments polítics o socials, o fins i tot fenòmens d’aplicacions virals que consumeixen molt ample de banda. A més, situacions com el teletreball massiu o l’educació a distància, que es van intensificar durant la pandèmia, també han posat una pressió sense precedents sobre les nostres infraestructures digitals.

"Els moments d’alta demanda realment posen a prova els límits de la xarxa, fet que pot ocasionar lentitud de navegació, caigudes de servei o temps de càrrega eterns"

Aquests moments d’alta demanda realment posen a prova els límits de la xarxa, fet que pot ocasionar lentitud de navegació, caigudes de servei o temps de càrrega eterns. Tot i que sempre s’està treballant per augmentar la capacitat, la clau està a fer un ús eficient dels recursos.

Una nova perspectiva sobre l’ús digital

Treure el màxim profit dels recursos digitals no vol dir que hàgim de renunciar a internet, sinó que l’hem d’utilitzar de manera més intel·ligent. Per exemple, guardar només els arxius que realment necessitarem en el futur, comprimir imatges i vídeos abans d’enviar-los, o fins i tot baixar la resolució del contingut quan no sigui estrictament necessari pot ajudar a alleujar la pressió sobre la xarxa. També programar actualitzacions automàtiques fora de les hores punta, o triar plataformes optimitzades són accions efectives tant en l'àmbit empresarial com tècnic.

Som eficients amb el nostre consum de dades?

El volum de dades que circula per la xarxa creix a un ritme vertiginós cada any. Tanmateix, una part considerable d’aquest flux està composta per contingut duplicat, arxius innecessaris o serveis en segon pla que ni tan sols utilitzem. Aquesta ineficiència no només consumeix energia —amb l’impacte ambiental que això comporta— sinó que també contribueix a la congestió digital. Igual que hem après a reciclar o apagar els llums que no utilitzem, és hora d’adoptar hàbits més responsables en el nostre consum digital.

"La ineficiència no només consumeix energia, amb l’impacte ambiental que això comporta, sinó que també contribueix a la congestió digital"

A continuació, algunes bones pràctiques per optimitzar l’ús de dades i reduir la saturació digital:

  • Elimina correus electrònics antics o innecessaris: Ocupen espai als servidors i generen trànsit constant. Buida la paperera, neteja el correu brossa i desfés-te de butlletins que ja no obres.
  • Esborra arxius que ja no utilitzes: Documents, vídeos, fotos duplicades o de baixa qualitat que has estat guardant durant anys poden ser eliminats o arxivats externament.
  • Desinstal·la aplicacions que no fas servir: Moltes aplicacions s'actualitzen automàticament i consumeixen dades en segon pla sense que te n’adonis.
  • Desactiva la reproducció automàtica de vídeos a les xarxes socials: Aquesta funció pot consumir moltes dades sense que prestis atenció al contingut.
  • Ajusta la resolució dels vídeos segons el dispositiu o la necessitat real: Veure vídeos en 4K en un mòbil amb pantalla Full HD no millora l’experiència i, en canvi, incrementa el consum de dades.
  • Tanca les pestanyes del navegador que no utilitzes: Moltes pàgines s’actualitzen en segon pla, afectant el consum de dades i el rendiment del dispositiu.
  • Programa les actualitzacions automàtiques en hores de poca demanda: Fer descàrregues o sincronitzacions durant la nit o en hores tranquil·les redueix la pressió sobre la xarxa.
  • Limita el nombre de dispositius connectats alhora: Diversos dispositius connectats al wifi, encara que no estiguin en ús, poden generar trànsit innecessari.
  • Utilitza serveis al núvol de manera selectiva: No cal emmagatzemar-ho tot al núvol per defecte. Descarrega només el que realment necessites o consulta arxius en línia sense sincronització constant.
  • Desactiva notificacions innecessàries d’aplicacions: Generen peticions constants als servidors. Revisa la configuració i mantingues només les imprescindibles.

Etiquetes