CEO de cdmon
Descarbonitzar internet és possible, si saps com
Tots sabem que la sostenibilitat és un element clau en moltes indústries. Es parla del sector energètic, de l'automoció, de la moda… i un llarg etcètera. Però, què passa amb internet? El sector digital comença a posar sobre la taula la necessitat de ser més sostenible, de contaminar menys, de fer un ús més eficient de l'energia.
Ja no es tracta només del consum de la intel·ligència artificial. També compten les granges de servidors: aquells espais on allotgem les nostres pàgines web i on guardem les nostres fotografies al núvol. El cert és que tot això té un impacte energètic que pot arribar a ser desmesurat i que, si no prenem les mesures adequades, els 750 milions de tones de CO₂ poden semblar poc en comparació amb el potencial de contaminació que suposa alimentar internet, especialment si continuem utilitzant combustibles fòssils.
"Ja no es tracta només del consum de la intel·ligència artificial, sinó que també compten les granges de servidors"
Segons l'Agència Internacional de l’Energia, entre l'1% i el 3% de les emissions globals de CO₂ provenen del consum elèctric dels centres de dades. Pot semblar un percentatge petit, però en realitat equival a més de 750 milions de tones de CO₂ anuals, una xifra comparable a la petjada de tota la indústria aèria. I el més alarmant és que aquesta xifra continua creixent a mesura que augmenten els serveis digitals, l'emmagatzematge al núvol i el desenvolupament de la intel·ligència artificial.
En un escenari en què el planeta ha aconseguit reduir pràcticament a la meitat el llindar d'escalfament per a 2100 —de 4,5 graus el 2000 a 2,8 el 2024, segons els últims informes de Climate Action Tracker—, tenir consciència de la petjada de carboni digital és fonamental.
El 2002, quan vam fundar cdmon, internet era encara una promesa de futur. Avui dia, s'ha convertit en una infraestructura crítica, tan essencial com la xarxa elèctrica o el sistema sanitari. Però, igual que aquests sectors, també té un impacte significatiu, un impacte que ha passat desapercebut durant molt de temps: l'impacte ambiental.
"Internet té un impacte significatiu, un impacte que ha passat desapercebut durant molt de temps: l'impacte ambiental"
El problema no és internet en si, sinó com el fem funcionar. La sostenibilitat i la innovació han d’anar agafats de la mà. El nostre centre de dades ha estat funcionant amb energia 100% renovable durant anys, i els nostres servidors estan dissenyats per ser altament eficients en consum i refrigeració. Això no és només màrqueting verd, sinó una inversió, una planificació i un compromís real.
Però això no pot ser una excepció; ha de convertir-se en la norma. Avui dia, existeixen eines, certificacions i iniciatives que poden ajudar a descarbonitzar la xarxa: des de l’adopció d’energies netes, l’optimització de programari i maquinari, fins a l’ús de tecnologies com la virtualització. Hi ha entitats com The Green Web Foundation que permeten verificar si un lloc web està allotjat de manera sostenible.
I, sobretot, hi ha una creixent consciència entre els usuaris i clients, que exigeixen transparència i acció a les empreses.