Director acadèmic del Blockchain Institute & Technology

Serà la ‘tokenització' més disruptiva que Bitcoin?

Per tokenitzar cal una ‘blockchain’ que no sols serveixi per pagar, sinó que també pugui transmetre unes condicions

Blockchain permet registrar informació. Per això, el token té tot el sentit i cas d'ús en blockchain, independentment de la seva naturalesa i el valor que presenti. Encara que d'alguna manera es busca encaixar la naturalesa jurídica de la tokenització, és evident que presenta una sèrie d'avantatges que el fan molt interessant d'implementar, tant per al sector energètic, com el cultural, la banca, en educació, serveis, transport, accions o sanitat. Que tot això pugui estar representat per un arxiu digital capaç de ser fàcilment fraccionable, passant a ser líquides aquestes fraccions, canvia molts conceptes.

Per tokenitzar fa falta una blockchain que no sols serveixi per pagar (Bitcoin), sinó que també pugui transmetre uns termes i unes condicions (Ethereum). El què fa realment interessant el token es el smart contract que interactua amb ell. No hem de confondre el valor del token amb el de la blockchain per on circula.

Però tampoc s’ha de confondre un token amb una criptomoneda. Encara que conviuen en el mateix entorn blockchain, tenen propietats, usos i contextos diferents. Una criptomoneda representa el valor sobre la seva pròpia blockchain, amb la idea que pugui exercir labors de mitjà d'intercanvi. Un token pot representar qualsevol actiu que tingui un valor, com pot ser l'energia, l'aprenentatge o l'art, i aquest valor serà donat per una comunitat que, a més, pot intercanviar els tokens entre si. El valor d'un token és molt relatiu, ja que pot representar un gratacel i ser molt valuós o simplement pot representar un agraïment, amb la qual cosa valdrà poc.

Per tokenitzar fa falta una ‘blockchain’ que no sols serveixi per pagar, sinó que també pugui transmetre uns termes i unes condicions

Qui no s’adapti, no s'obrirà a noves economies emergents! Anem amb compte, però, perquè no vull dir que molts
negocis hagin de desaparèixer, sinó que hem d'entendre que poques accions es faran presencialment. Una APP o
una DApp tindrà la mateixa validesa. La tecnologia en aquest cas servirà com a mitjà de prova, ja que permetrà validar que qualsevol moviment amb un token s'ha fet el dia X de manera Y. Els Oracles faran de manera excel·lent la funció de registre, donant o no legitimitat a una transacció.

Sens dubte a escala tributària es guanyarà en transparència i en recaptació, ja que es produiran moltes transaccions. En termes de grans operacions, s’obriran mercats globals i eficients, interconnectant fons que cotitzen a Espanya
amb fons estrangers.

Com digerir tot això? Molt senzill, cada vegada són més apetibles aquestes startups segmentades en trossos petits, els quals den ser líquids i fàcils de comercialitzar. És evident que un projecte que rep un bon finançament té més possibilitats de sobreviure, per això les empreses que es financen amb tokens ascendeixen a un mercat global, ja que els diners poden venir de Singapur o Tanzània. L'inversor que analitza i aposta des del seu inici per una empresa tokenizada, sap que pot gestionar la seva liquiditat, eliminat el factor temps vital per generar aquesta liquiditat, abans de córrer el risc de perdre la seva inversió.

El valor d'un token és molt relatiu, ja que pot representar un gratacel i ser molt valuós o simplement pot representar un agraïment, amb la qual cosa valdrà poc

L'anterior fracàs viscut en aquest sector tranquil clarament retardat amb les ICOs del 2017 i 2018, on abandonem el sentit comú i la lògica que veníem imposant en les nostres inversions, per passar a un model on li donàvem valor a un token que d'inici ni tenia proposta, ni servei, ni tan sols sé sabia perquè funcionava en molts casos. Si no treus aquest actiu digital amb un subjacent de valor, poc traurem d'aquesta inversió. Ara bé, si aconseguim donar-li la volta i crear un model on el token pivoti al voltant d'aquest valor d'una forma legal, legítima i regulada, llavors sí que podem deixar de veure'l com una eina de finançament per a veure'l com una eina que genera incentius i necessitat d'adquisició, sent la pròpia xarxa que gira al seu voltant la que li posi preu al token i no un mercat boig per la promesa dels diners fàcils.

Etiquetes