CEO d'Etailers Ecommerce

La venda ‘online’ es propaga més ràpid amb la covid-19

"Només el 25,3% de les empreses de Catalunya de més de 10 treballadors venen per comerç electrònic"

Com cada any al mes de juliol, ja hem conegut les dades que publica la CNMC sobre el comerç electrònic espanyol l’any anterior, que porta ja molts anys creixent a un ritme accelerat. I si el 2018 es van arribar a assolir els 40.000 milions d’euros de facturació anual, les dades publicades enguany mostren que les vendes online continuen en plena forma a Espanya, arribant a 48.800 milions d’euros el 2019. Òbviament, es tracta de dades de preconfinament per la covid-19, quan el turisme seguia sent el gran motor del comerç electrònic també, i caldrà veure si aquest 2020 el creixement de la venda en línia d’alimentació, electrònica, oci, farmàcia, etc., compensen aquesta la caiguda del turisme.

Font: CNMC

 

L’estudi elaborat d’acord amb els criteris del Digital Economy and Society Index (DESI) amb les dades de Catalunya, atorga al territori un grau de digitalització d’un 62%, 10 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea. Però segons el darrer indicador de l’Idescat, només el 25,3% de les empreses de Catalunya de més de 10 treballadors venen per comerç electrònic (i si són de menys de 10 treballadors la xifra cau al 5,2%), quan curiosament el 39,7% d’elles compren per comerç electrònic.

"Només el 25,3% de les empreses de Catalunya de més de 10 treballadors venen per comerç electrònic, quan el 39,7% d’elles compren per comerç electrònic"

Com hem llegit en moltes notícies, l’ecommerce és un dels grans beneficiats de la pandèmia, no només durant el període de confinament, quan va viure un creixement molt gran en pràcticament totes les categories (i en especial en alimentació), sinó també durant tot aquest nou període de “nova normalitat”.

En un moment com l’actual, la crisi sanitària obliga les empreses a explorar nous canals de venda i aquesta via encaixa amb totes les necessitats. El consumidor final (B2C) ha vist durant el confinament que les botigues que no eren de primera necessitat estaven tancades i durant aquesta nova normalitat amb certes restriccions, motiu que ha accelerat l’entrada de nous compradors online i el creixement de les compres dels que ja hi eren. Per altra banda, els compradors professionals (B2B) també ho han vist com un canal útil en un moment en el qual s’han restringit les visites comercials i el contacte.

Son molts els nous clients de comerç electrònic que han arribat i han vingut per quedar-se. Com veiem en les previsions de Statista, hi ha un salt pràcticament de dos anys en els ingressos que el comerç electrònic generarà a Europa, i un creixement en algunes categories, com alimentació de quasi un 300% respecte al 2019.

Per altra banda, tant pels nous compradors online a Europa, com pels que ja hi eren, la despesa mitjana també ha crescut el 2020 per sobre del creixement habitual dels darrers anys (de 772,63 euros a 2019 a 877,33 euros a 2020 de mitjana per comprador), un creixement que es consolidarà en els pròxims anys (tot i la caiguda de les vendes online de turisme produida a 2020).

En el darrer estudi de juliol d’IAB, també veiem que per primera vegada la categoria d’alimentació ha superat la de moda, i fins i tot la de viatges. No hem d’oblidar que és la categoria on tenim més despesa familiar, però amb menys penetració del comerç electrònic al nostre mercat.

L’acceleració en maduresa del comerç electrònic i els canvis en el nou consumidor digital per la pandèmia porten totes les empreses a viure moments de canvi i a prendre decisions, tan siguem marques (brand owners), com distribuïdors, grans retailers o petits comerços. Alguns dels reptes que hem de tenir en compte són els següents:

  1. Consolidació i creixement del canal online i marketplaces:
  • Reforç del canal en línia, i dels seus nivells de servei (redefinició de la logística, augment de magatzems urbans, operacions logístiques en botigues físiques).
  • Venda directa al consumidor (per a marques el Direct to Consumer és ja imprescindible).
  • Innovació en serveis de recollida i lliurament (contactless).
  • Reducció del nombre de comerços físics (concepte de vaixell insígnia -flagship- i reforçament/creixement de l’ecommerce).
  • És clau tenir la base de dades de clients i conèixer-los (el producte ha perdut força i guanya el que gestiona bé la relació). Hem de crear comunitat.
  • Si sóc petit, he de buscar aliances: més que fer la guerra pel meu compte, he d’aprofitar els canals que ja tenen tràfic i vendes.
  1. Noves experiències de compra:
  • Digitalització de la botiga (limitant contacte humà): click&reserve i click&collect creixeran en tots els sectors, també a la restauració.
  • Oportunitat per crear nous serveis a domicili (cuina casolana, neteja, etc.).
  • Més dificultats en algunes tendències envers la sostenibilitat: l'alimentació a granel, per exemple.
  1. Redefinició i reforçament en els canals de comunicació online:
  • Més ús de les xarxes socials (també com a canals de venda), influencers, grups i comunitats, plataformes de contingut, etc.
  • Reducció de catàlegs i fulletons (també de les cartes als restaurants), minimitzant el contacte.
  • SEO/SEM a marketplaces i a les xarxes socials verticals, no només buscant venda, també opinions i recomanacions/prescripció.
  • Més consum a casa i en família, que ha baixat el tiquet mitjà, però ha augmentat la recurrència i la despesa online.

Les empreses que estaven preparades per al comerç electrònic B2C i/o B2B ho han pogut aprofitar i han sortit reforçades. Les que no s’hagin preparat encara no haurien de perdre el temps i han de tenir una estratègia digital i de comerç electrònic com més aviat millor, ja que qui no es connecti amb els seus clients també a través dels canals digitals, probablement no tindrà futur.